ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ - ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τέρμα η κοροϊδία, εδώ και τώρα μέτρα στήριξης!

Διαμαρτυρήθηκαν και έθεσαν τα αιτήματά τους στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Πλημμυροπαθείς του Αγίου Θωμά έχουν στήσει «καρτέρι» στο κυβερνητικό κλιμάκιο
Πλημμυροπαθείς του Αγίου Θωμά έχουν στήσει «καρτέρι» στο κυβερνητικό κλιμάκιο
Την εγκατάλειψη που βιώνουν εδώ και 13 μήνες από το κράτος, την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λαρισαίων κατήγγειλαν για άλλη μια φορά οι πλημμυροπαθείς της συνοικίας Αγίου Θωμά - Φιλιππούπολης της Λάρισας.

Με οργανωτή την Επιτροπή Πλημμυροπαθών, πραγματοποίησαν χθες παρέμβαση σε εκδήλωση που οργάνωνε το Επιμελητήριο Λάρισας, ζητώντας να συναντηθούν με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να του επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Εκ μέρους της Επιτροπής ο Χρήστος Παπαθανασίου σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ο "Ντάνιελ" πέρασε, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί, περνώντας ο καιρός τα έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι. Ηρθαμε να υπενθυμίσουμε σε κάποιους ότι είμαστε εδώ με τα προβλήματά μας, δεν πρέπει να μας ξεχάσουν».

Στο υπόμνημά της η Επιτροπή Πλημμυροπαθών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «επί 13 μήνες πολύ μεγάλος αριθμός πλημμυροπαθών δεν έχει λάβει ακόμα την ενίσχυση για την αντιμετώπιση της καταστροφής που υπέστη, δηλαδή το ποσό της πρώτης αρωγής, το οποίο ανέρχεται έως 6.600 ευρώ. Εκατοντάδες νοικοκυριά, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχουν απορριφθεί από την είσπραξη της πρώτης αρωγής, χωρίς να έχει αιτιολογηθεί επαρκώς ο λόγος απόρριψης. Αλλοι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και 13 μήνες. Επί έναν ολόκληρο χρόνο οι πλημμυροπαθείς βιώνουν τη γραφειοκρατία του "επιτελικού" κράτους, καθώς τους ζητούνται συνεχώς νέα έγγραφα, διορθωτικές πράξεις, ή δεν τους απαντά κανείς στα τηλέφωνα που έχουν δοθεί για την εξυπηρέτησή τους».

Στις διεκδικήσεις της Επιτροπής Πλημμυροπαθών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να εξεταστούν εκ νέου οι αιτήσεις των πλημμυροπαθών στους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί η πρώτη αρωγή.

-- Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αιτήσεις για αποζημίωση οικοσκευής (6.600 ευρώ) που έχουν περάσει τον πρώτο έλεγχο και έχουν «κολλήσει» στον δεύτερο έλεγχο.

-- Αμεση καταβολή του επιδόματος ενοικίου, καθώς πολλοί δικαιούχοι έλαβαν μόνο την πρώτη δόση (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2023) και έκτοτε δεν έχει καταβληθεί άλλο ποσό.

-- Αμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 600 ευρώ για τις πληγείσες οικογένειες που έχουν στη σύνθεσή τους ΑμεΑ, καθώς εκκρεμεί η πληρωμή από τον Μάρτιο.

-- Αμεση καταβολή της δεύτερης δόσης της αρωγής στις επιχειρήσεις.

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Να μην περάσει το κλείσιμο της 4ης λιγνιτικής μονάδας!

Αμεσα μέτρα απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα εργατικών - λαϊκών φορέων της περιοχής

Να μην κλείσει η 4η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ερημώσει η περιοχή και να μετατραπεί σε χαβούζα όλης της Πελοποννήσου, διεκδικούν λαϊκοί φορείς της πόλης, που συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, καλώντας σε στήριξη τους εργαζόμενους και τον λαό.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, όπου συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων, ο Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων κ.ά., συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα για «να μην κλείσουν τα ορυχεία και η 4η μονάδα στη Μεγαλόπολη, να μη γίνουν ιδιωτικά τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας».

Διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, για τη συντήρηση και λειτουργία τους, ως μοναδικό τρόπο παραμονής εξειδικευμένων νέων, ώστε να μην ερημώσει η περιοχή.

Απαιτούν σταθερή, μόνιμη δουλειά όλων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, μετατροπή των 8μηνων, εργολαβικών συμβάσεων και συμβάσεων με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι») σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά και μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων ειδικά στα ορυχεία και στις λιγνιτικές μονάδες που έχουν κλείσει και έχουν εγκαταλειφθεί.

Επίσης, «καμία άδεια για ΑΠΕ και τα συνοδά έργα τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά» και η κυβέρνηση να πάρει πίσω «τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης Ενέργειας».

Επιπλέον, καλούν να μη λειτουργήσει εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, ούτε να δημιουργηθεί χώρος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, και διεκδικούν ρεύμα φτηνό για τον λαό, με δραστική μείωση και πλαφόν της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του «πράσινου τέλους» και άλλων ανταποδοτικών τελών, μείωση των τιμών στο αγροτικό ρεύμα και στο πετρέλαιο.

«Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά - μικρούς επαγγελματίες - αγρότες, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, φτηνή θέρμανση και ζεστό νερό στους κατοίκους της Μεγαλόπολης», τονίζει η Επιτροπή.

Τώρα άμεσα μέτρα

Για τους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες η Επιτροπή απαιτεί επιπλέον: «Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, παρόχους Ενέργειας και τηλεπικοινωνίας. Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα σε τραπεζικά δάνεια. Ασφαλιστική κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Αμεσα διεκδικεί την αποκατάσταση των ορυχείων με ευθύνη της ΔΕΗ, αντιμετώπιση της έλλειψης νερού ύδρευσης και άρδευσης, καθαρισμούς και μέτρα αντιπυρικής προστασίας στον χώρο και ευρύτερα στην περιοχή, αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους καιόμενους λιγνίτες, 100% αποζημίωση των πυρόπληκτων στο Χωρέμι με ευθύνη της ΔΕΗ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στον Αλφειό και στις καμένες εκτάσεις.

Να στηριχθούν η Επιτροπή και τα αιτήματά της!

Στο πλευρό των φορέων, στηρίζοντας τα αιτήματά τους και καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία στις 20 Νοέμβρη, στέκονται τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Αρκαδίας. Το δεύτερο τονίζει μεταξύ άλλων:

«Οι σχεδιασμοί που προβάλλονται δεν έχουν γίνει με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων και βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής, αλλά με στόχο την εξασφάλιση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Η πείρα μας λέει ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να εξυπηρετούνται και τα δύο. Αντιθέτως, η εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτει τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη συρρίκνωση των μικρών εμπόρων».

Στέκεται ακόμα στα συνολικά μέτρα που έχουν παρθεί τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία πλήττουν την περιοχή, και επισημαίνει:

«Γίνεται κατανοητό ότι αν κλείσουν η 4η μονάδα και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης, δεν πρόκειται να αναπληρωθούν οι μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας που θα χαθούν και όσες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με τους όρους που περιγράψαμε παραπάνω. Επιπλέον, η περιοχή της Μεγαλόπλης σχεδιάζεται να μετατραπεί σε χαβούζα της Πελοποννήσου, με καύση απορριμμάτων, Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΒΔΑ), μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση Ενέργειας, απέραντη έκταση χιλιάδων στρεμμάτων με φωτοβολταϊκά πάνελς κ.λπ.».

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό να συσπειρωθούν στην Επιτροπή και στις δράσεις της, στηρίζοντας τα αιτήματα που προβάλλονται.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Οι υποσχέσεις και η κοροϊδία έχουν περάσει τα όριά τους!

«Οι υποσχέσεις και πολλές φορές η κοροϊδία έχουν περάσει τα όριά τους από τις κάθε φορά δημοτικές και περιφερειακές αρχές και πρώτα και κύρια από τις κυβερνητικές επιλογές και προτεραιότητες, όποιας απόχρωσης κι αν ήταν στην εξουσία», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Ζάκυνθο.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το 2024 ο λαός της Ζακύνθου δεν έχει επάρκεια νερού, καθαρού και υγιεινού, ενώ υπάρχει άφθονο στα ξενοδοχεία και στα βυτία.

Δεν έχει αποχετευτικό με τις γνωστές εικόνες του καλοκαιριού, τα λύματα να τρέχουν σε κάθε ρέμα και ποτάμι.

Τα σκουπίδια υπάρχουν στους δρόμους με αβέβαιο το μέλλον τι θα γίνει στον Λίβα.

Η Υγεία υποβαθμίζεται και γίνεται εμπόρευμα για να κερδίζει το κεφάλαιο σε βάρος της υγείας μας, το νοσοκομείο λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις, τα ιδιωτικά ιατρεία ανθίζουν και ο λαός βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα αγροτικά ιατρεία και η πρωτοβάθμια περίθαλψη στα χωριά έχει εξαφανιστεί.

Στα θέματα Παιδείας (Σχολεία, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί Σταθμοί) άθλιες αίθουσες, ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι, σχολεία μόνο με κοντέινερ, οι κυβερνήσεις πετάνε το μπαλάκι στους δήμους χωρίς τη σχετική χρηματοδότηση και η κατάργηση των σχολικών επιτροπών περιέκοψε ακόμα περισσότερο τα λιγοστά χρήματα των σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα οι γονείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι αθλητικές υποδομές σε όλα τα αθλήματα ζητάνε άμεσες λύσεις.

Η περιβόητη ανάπτυξη που μας επαγγέλλονται αφορά τα μεγάλα συμφέροντα.

Στα χωριά δεν γίνεται τίποτα, κανένα έργο, καμία βελτίωση, χρήματα για κάποια αναγκαία έργα και βελτίωση στα χωριά δεν δίνονται, γνωστό εξάλλου η εξαφάνιση ακόμα και τα ψίχουλα της ΣΑΤΑ».

Τονίζοντας ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο πως μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα από τέτοιες φιέστες αποτελούν «στην καλύτερη περίπτωση "πολιτική αφέλεια"», επισημαίνει:

«Τα προβλήματα έχουν ταξικό χαρακτήρα και ξεκινάνε από το ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με τους συνοδοιπόρους τους παλεύουν για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού μας».

Καλεί τα τοπικά συμβούλια να αντιπαλέψουν αυτή την κατεύθυνση, διεκδικώντας τα χρήματα που δικαιούνται για έργα προς όφελος του λαού, αλλά και συνολικά τον λαό να παλέψει μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ορθώνοντας εμπόδια στα αντιλαϊκά τους σχέδια, ανοίγοντας δρόμο και προοπτική για ανατροπή αυτής της πολιτικής στην κατεύθυνση επίλυσης των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, με αυτόν κυρίαρχο στον πλούτο που παράγει.

ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ
Ασφυξία η αιτία θανάτου

Επιβεβαίωσε τα ευρήματα της τελευταίας ιατροδικαστικής έκθεσης για τον θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη, στην πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο παθολογοανατόμος Χρ. Ευτυχιάδης, ο οποίος διέγνωσε ως αιτία θανάτου του 3,5 ετών κοριτσιού την ασφυξία.

Θυμίζουμε ότι η μητέρα από την Πάτρα κατηγορείται για τον θάνατο και των τριών κοριτσιών της σε διάστημα 3 χρόνων.

Ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο η Μαλένα να «έφυγε» από τη ζωή λόγω δηλητηρίασης. Μίλησε για κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ενώ αναφέρθηκε και στους ιατροδικαστές Καρακούκη και Καλόγρηα που συνέταξαν την τελική έκθεση για την Μαλένα, εξηγώντας ότι του έδωσαν γενικές πληροφορίες για το παιδί. «Μου είπαν ότι δεν βρέθηκε παθολογία που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο. Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί γενικά. Προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. Ακόμα και η κεραυνοβόλος θέλει κάποιο χρόνο και κάποια συμπτώματα», κατέθεσε μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ