Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Να μην περάσει το κλείσιμο της 4ης λιγνιτικής μονάδας!

Αμεσα μέτρα απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα εργατικών - λαϊκών φορέων της περιοχής

Να μην κλείσει η 4η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ερημώσει η περιοχή και να μετατραπεί σε χαβούζα όλης της Πελοποννήσου, διεκδικούν λαϊκοί φορείς της πόλης, που συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, καλώντας σε στήριξη τους εργαζόμενους και τον λαό.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, όπου συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων, ο Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων κ.ά., συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα για «να μην κλείσουν τα ορυχεία και η 4η μονάδα στη Μεγαλόπολη, να μη γίνουν ιδιωτικά τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας».

Διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, για τη συντήρηση και λειτουργία τους, ως μοναδικό τρόπο παραμονής εξειδικευμένων νέων, ώστε να μην ερημώσει η περιοχή.

Απαιτούν σταθερή, μόνιμη δουλειά όλων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, μετατροπή των 8μηνων, εργολαβικών συμβάσεων και συμβάσεων με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι») σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά και μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων ειδικά στα ορυχεία και στις λιγνιτικές μονάδες που έχουν κλείσει και έχουν εγκαταλειφθεί.

Επίσης, «καμία άδεια για ΑΠΕ και τα συνοδά έργα τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά» και η κυβέρνηση να πάρει πίσω «τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης Ενέργειας».

Επιπλέον, καλούν να μη λειτουργήσει εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, ούτε να δημιουργηθεί χώρος διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, και διεκδικούν ρεύμα φτηνό για τον λαό, με δραστική μείωση και πλαφόν της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του «πράσινου τέλους» και άλλων ανταποδοτικών τελών, μείωση των τιμών στο αγροτικό ρεύμα και στο πετρέλαιο.

«Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά - μικρούς επαγγελματίες - αγρότες, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, φτηνή θέρμανση και ζεστό νερό στους κατοίκους της Μεγαλόπολης», τονίζει η Επιτροπή.

Τώρα άμεσα μέτρα

Για τους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες η Επιτροπή απαιτεί επιπλέον: «Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, παρόχους Ενέργειας και τηλεπικοινωνίας. Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα σε τραπεζικά δάνεια. Ασφαλιστική κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Αμεσα διεκδικεί την αποκατάσταση των ορυχείων με ευθύνη της ΔΕΗ, αντιμετώπιση της έλλειψης νερού ύδρευσης και άρδευσης, καθαρισμούς και μέτρα αντιπυρικής προστασίας στον χώρο και ευρύτερα στην περιοχή, αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους καιόμενους λιγνίτες, 100% αποζημίωση των πυρόπληκτων στο Χωρέμι με ευθύνη της ΔΕΗ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στον Αλφειό και στις καμένες εκτάσεις.

Να στηριχθούν η Επιτροπή και τα αιτήματά της!

Στο πλευρό των φορέων, στηρίζοντας τα αιτήματά τους και καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία στις 20 Νοέμβρη, στέκονται τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Αρκαδίας. Το δεύτερο τονίζει μεταξύ άλλων:

«Οι σχεδιασμοί που προβάλλονται δεν έχουν γίνει με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων και βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής, αλλά με στόχο την εξασφάλιση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Η πείρα μας λέει ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να εξυπηρετούνται και τα δύο. Αντιθέτως, η εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτει τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη συρρίκνωση των μικρών εμπόρων».

Στέκεται ακόμα στα συνολικά μέτρα που έχουν παρθεί τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία πλήττουν την περιοχή, και επισημαίνει:

«Γίνεται κατανοητό ότι αν κλείσουν η 4η μονάδα και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης, δεν πρόκειται να αναπληρωθούν οι μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας που θα χαθούν και όσες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με τους όρους που περιγράψαμε παραπάνω. Επιπλέον, η περιοχή της Μεγαλόπλης σχεδιάζεται να μετατραπεί σε χαβούζα της Πελοποννήσου, με καύση απορριμμάτων, Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΒΔΑ), μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση Ενέργειας, απέραντη έκταση χιλιάδων στρεμμάτων με φωτοβολταϊκά πάνελς κ.λπ.».

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό να συσπειρωθούν στην Επιτροπή και στις δράσεις της, στηρίζοντας τα αιτήματα που προβάλλονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ