ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νομοθετικό διάταγμα για τις «ασφαλείς χώρες» προέλευσης μεταναστών

Προκειμένου να επιστρέψουν στα κέντρα κράτησης της Αλβανίας

Νομοθετικό διάταγμα το οποίο θα καθορίζει ποιες χώρες προέλευσης μεταναστών θεωρούνται «ασφαλείς» θα εκδώσει η ιταλική κυβέρνηση της Τζ. Μελόνι, όπως αποφασίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το διάταγμα σχεδιάζεται να παρακάμψει την απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης να γυρίσουν στην Ιταλία οι αιτούντες άσυλο από το κέντρο κράτησης στην Αλβανία, επειδή στις χώρες προέλευσής τους κινδυνεύουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναρχίσουν το Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή της Ιταλίας να μεταφέρουν αιτούντες άσυλο στα δύο κλειστά κέντρα - φυλακές στη βόρεια Αλβανία.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της άρνησης του δικαστηρίου της Ρώμης να επικυρώσει την υποχρεωτική παραμονή 12 μεταναστών στα δύο κλειστά κέντρα της Αλβανίας. Στην προσφυγή του το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι δικαστές της ιταλικής πρωτεύουσας έπρεπε να λάβουν υπόψη τη λίστα «ασφαλών χωρών προέλευσης» την οποία είχε καταρτίσει το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ότι παρερμήνευσαν την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ στις 4 Οκτώβρη η οποία αφορά τον χαρακτηρισμό των «ασφαλών χωρών».

Πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη της την «εμπειρία της Ιταλίας» και πως οι 27 ηγέτες συζήτησαν πρόσφατα το ενδεχόμενο κέντρων κράτησης σε «τρίτες χώρες».

Τριμερής συνάντηση των Ορμπαν - Φίτσο - Βούτσιτς

Τα κλειστά κέντρα αιτούντων άσυλων εκτός ΕΕ υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν, μετά από συνάντηση με τους ηγέτες της Σλοβακίας και της Σερβίας. Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να αξιολογούνται πριν επιτραπεί σε κάποιον να εισέλθει στην ΕΕ, δήλωσε ο Ορμπαν, προσθέτοντας ότι το μοντέλο αυτό, το οποίο εφαρμόζεται στην Ουγγαρία, «είναι το μόνο που λειτουργεί κατά της παράνομης μετανάστευσης».

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς δήλωσε ότι ποτέ δεν θα συμφωνούσε να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για «παράνομους» μετανάστες με προορισμό την ΕΕ σε σερβικό έδαφος, καθώς επίσης ότι δεν του ζήτησαν κάτι τέτοιο οι πρωθυπουργοί της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Νωρίτερα, το Γραφείο της σλοβακικής κυβέρνησης είχε ανακοινώσει ότι τα εξωτερικά κέντρα για τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου εκτός ΕΕ θα μπορούσαν να είναι μια «καινοτόμα λύση» για την «παράνομη μετανάστευση».

«Ας συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στην ΕΕ, οι οποίοι δεν έχουν καμία θέση εκεί και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρώπη», είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος κατά της παράνομης μετανάστευσης είναι απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ».

ΑΥΣΤΡΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, έδωσε και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον μέχρι τώρα καγκελάριο και αρχηγό του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΟVP), Καρλ Νεχάμερ, αν και το OVP με ποσοστό 26% είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές της 29ης Σεπτέμβρη.

Πρώτο είχε έρθει το ακροδεξιό - εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPΟ), με ποσοστό 29%. Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο φαν ντερ Μπέλεν εξήγησε πως με βάση τις συνομιλίες που έκανε με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος του FPΟ, Χέρμπερτ Κικλ, δεν ήταν σε θέση να βρει καμία άλλη πολιτική δύναμη πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του προκειμένου να εκλεγεί καγκελάριος.

Πρόσθεσε δε ότι «η Αυστρία έχει ανάγκη από μια λειτουργική, σταθερή και ακέραιη κυβέρνηση».

Οι επικεφαλής τόσο του κεντροδεξιού ΟVP όσο και του Σοσιαλδημοκρατικού SPΟ (21%) είχαν αρνηθεί δημόσια να συνεργαστούν με τον Κικλ, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έχουν γίνει από τους Πράσινους (8%) και το φιλελεύθερο NEOS (9%).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΟVP και SPΟ έχουν δεσμευτεί να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, στον οποίο όμως θα διαθέτουν πλειοψηφία μίας μόλις έδρας. Ετσι, στην κυβέρνηση ενδέχεται να συμμετάσχουν επίσης το NEOS και οι Πράσινοι, οι οποίοι μέχρι τώρα συγκυβερνούσαν με το Λαϊκό Κόμμα, διασφαλίζοντας μια πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ