Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, έδωσε και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον μέχρι τώρα καγκελάριο και αρχηγό του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΟVP), Καρλ Νεχάμερ, αν και το OVP με ποσοστό 26% είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές της 29ης Σεπτέμβρη.

Πρώτο είχε έρθει το ακροδεξιό - εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPΟ), με ποσοστό 29%. Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο φαν ντερ Μπέλεν εξήγησε πως με βάση τις συνομιλίες που έκανε με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος του FPΟ, Χέρμπερτ Κικλ, δεν ήταν σε θέση να βρει καμία άλλη πολιτική δύναμη πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του προκειμένου να εκλεγεί καγκελάριος.

Πρόσθεσε δε ότι «η Αυστρία έχει ανάγκη από μια λειτουργική, σταθερή και ακέραιη κυβέρνηση».

Οι επικεφαλής τόσο του κεντροδεξιού ΟVP όσο και του Σοσιαλδημοκρατικού SPΟ (21%) είχαν αρνηθεί δημόσια να συνεργαστούν με τον Κικλ, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έχουν γίνει από τους Πράσινους (8%) και το φιλελεύθερο NEOS (9%).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΟVP και SPΟ έχουν δεσμευτεί να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, στον οποίο όμως θα διαθέτουν πλειοψηφία μίας μόλις έδρας. Ετσι, στην κυβέρνηση ενδέχεται να συμμετάσχουν επίσης το NEOS και οι Πράσινοι, οι οποίοι μέχρι τώρα συγκυβερνούσαν με το Λαϊκό Κόμμα, διασφαλίζοντας μια πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ