Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αναβαθμίζει τον εξοπλισμό της με αμερικανικούς πυραύλους

Νέα βήματα ενίσχυσης της «αμυντικής» συνεργασίας ΗΠΑ - Αυστραλίας σηματοδοτεί η συμφωνία που «έκλεισε» κατά την επίσκεψη του Αυστραλού υπουργού Βιομηχανίας και Αμυνας, Πατ Κονρόι, στην Ουάσιγκτον, με βάση την οποία η Καμπέρα θα αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς συνολικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης, Ρίτσαρντ Μαρλς, δήλωσε ότι η αγορά των αμερικανικών πυραύλων δείχνει την πρόθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του να κάνουν πιο «θανάσιμο» το Πολεμικό τους Ναυτικό.

Θυμίζουμε ότι την άνοιξη, η Αυστραλία παρουσίασε ένα 10ετές πλάνο για τους εξοπλισμούς της, συνολικής αξίας 7,5 δισ. αμερικανικών δολαρίων, ιεραρχώντας ψηλά την αύξηση και των πολεμικών της πλοίων, ώστε να φτάσουν, από 11 που είναι σήμερα, στα 26.

Στόχος είναι η χώρα να αυξήσει τις συνολικές της στρατιωτικές δαπάνες στο 2,4% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, με «σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών» που - όπως τονίζει η Καμπέρα - «είναι απαραίτητη, δεδομένης της πολυπλοκότητας των στρατηγικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Θυμίζουμε ακόμα ότι το 2023, στο πλαίσιο της AUKUS (της διακρατικής συνεργασίας ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας) η Αυστραλία συμφώνησε να αγοράσει μέχρι και 5 αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, αλλά και ότι θα κατασκευάσει ένα νέο μοντέλο με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ