ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 9 και 10 Νοέμβρη η Πανελλαδική Σύσκεψη

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, στον δρόμο της ανατροπής»

Παράλληλα με τις κλαδικές κινητοποιήσεις και την πανεργατική απεργία, πλήθος συνδικάτων ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 9 και 10 Νοέμβρη στην Αθήνα, στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου. «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, στον δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό η Σύσκεψη, που συμπίπτει με τα 25 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, δίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί γόνιμος διάλογος σε συνδικάτα και συνδικαλιστές.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μεταφορά πείρας από την αγωνιστική δράση των σωματείων, η διαμόρφωση πλαισίου πάλης και δράσης, η συζήτηση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οργάνωση της αντεπίθεσης. Ηδη, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ, δεκάδες σωματεία αποφασίζουν τη συμμετοχή τους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που έχει το ΠΑΜΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο πλαίσιο μάλιστα της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους εργάτες και στους λαούς του κόσμου, στην Πανελλαδική Σύσκεψη θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών από το εξωτερικό, η ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και συνδικάτα που ανέπτυξαν μεγάλους και σημαντικούς αγώνες σε μια σειρά χώρες όλου του κόσμου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
«Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!»

Συλλαλητήριο το Σάββατο 2 Νοέμβρη

«Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!»: Με το σύνθημα αυτό συντονίζονται μια σειρά από σωματεία και φορείς της Νέας Ιωνίας καλώντας στη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 12 μ. στην πλατεία Σημηριώτη.

«Να βουλιάξει η Νέα Ιωνία από εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, νέους, συνταξιούχους, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, τονίζοντας ότι το μεγάλο δίλημμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ: «Από τη μία η τεράστια χλιδή και τα απίστευτα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών και από την άλλη η φτώχεια και η διαρκής αγωνία για να τα βγάλουμε πέρα, εμείς, η μεγάλη πλειοψηφία.

Αρκεί να δει κανείς τα εξής: Οι τράπεζες έχουν κέρδη, το α' εξάμηνο του 2024, 2,3 δισ. ευρώ. Οι ενεργειακοί όμιλοι είχαν κέρδη το ίδιο διάστημα 770 εκατομμύρια. Τα τελευταία χρόνια είναι πάνω από 21 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τους ΝΑΤΟικούς δολοφονικούς σκοπούς».

Αρα δεν βγαίνουμε όλοι χαμένοι από αυτήν την κατάσταση

Γι' αυτό και οι φορείς ξεκαθαρίζουν: «Δεν πάει άλλο:

  • Με τη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών που μας εμπλέκουν σε τεράστιους κινδύνους, δολοφονούν τον λαό της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τα γελοία όσο και φρικιαστικά προσχήματά τους να έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Δεν ανεχόμαστε να δολοφονούνται εν ψυχρώ κάθε μέρα παιδιά, "να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ".
  • Με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στην Ενέργεια, που μας πνίγει στην κυριολεξία, εξανεμίζει τους μισθούς μας πριν τους ακουμπήσουμε. Οσο η κυβέρνηση βλέπει "αποκλιμάκωση" των τιμών, τόσο εμείς ζούμε κάθε μέρα μετρώντας και το ευρώ.
  • Με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, με την ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, τις απολύσεις.
  • Με το νέο σαφάρι πλειστηριασμών, που διώχνουν λαϊκούς ανθρώπους από τα σπίτια τους λες και είναι εγκληματίες, ακόμη και ΑμεΑ.
  • Με τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία του δήμου μας, καθώς τα παιδιά μας και η μόρφωσή τους λογίζονται σαν κόστος. Με την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται τα σχολικά κτίρια, ασυντήρητα και συχνά επικίνδυνα, με ευθύνη του δήμου.
  • Με το να μένουν εκατοντάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
  • Με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, όπως στο "Αγία Ολγα". Με τη διαρκή υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας.
  • Με τα πανάκριβα δημοτικά τέλη και την ακατάπαυστη φορολογία που διαλύει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Εμπρός όλοι στη μάχη, όλοι στον αγώνα!

Για να κερδίσουμε εμείς, οι πολλοί, πρέπει να χάσουν αυτοί, οι λίγοι».

Με το συλλαλητήριο στις 2 Νοέμβρη, οι φορείς της περιοχής απαιτούν απεμπλοκή της χώρας από το πολεμικό μακελειό. Επίσης, άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας στη Νέα Ιωνία. Κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις - επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης.

Ακόμα, απαιτούν να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία. Να παρθούν πίσω όσες έγιναν. Να γίνουν ουσιαστική συντήρηση στα σχολικά κτίρια και αντισεισμικός έλεγχος.

Να απαλλοτριωθεί η ΕΡΙΟΤΕΚ και να ξεκινήσει η κατασκευή σχολικών κτιρίων - να σταματήσει το αίσχος που εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα και έχει οδηγήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους, για να αξιοποιήσουν τον χώρο για να βγάλουν νέα κέρδη. Να εξασφαλιστεί ο χώρος της πρώην «Altec» από τον δήμο, για δημιουργία αθλητικού κέντρου αλλά και ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του χώρου - καμία σκέψη για εμπορευματική χρήση.

Να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών - άμεση ανέγερση νέου παιδικού σταθμού στην Καλογρέζα και στην Αλσούπολη, ή σε πρώτη φάση ενοικίαση κατάλληλου κτιρίου. Να καλυφθούν οι 200 κενές θέσεις προσωπικού στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα». Να στελεχωθεί με όλο το απαιτούμενο προσωπικό το Κέντρο Υγείας. Να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη για όλους και να μην πληρώνουν καθόλου άνεργοι, ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς κατηγορίες. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον δήμο.

Αποφάσεις συμμετοχής

Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο μέχρι στιγμής έχουν πάρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Ηρακλείου - Ν. Ιωνίας - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας (μέλος της ΟΓΕ), ο Ιωνικός Σύνδεσμος, το Παράρτημα Βορειοδυτικών Συνοικιών της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

Απεργία στις Κατασκευές στις 6 Νοέμβρη

Τη μάχη για την προετοιμασία της κλαδικής απεργίας στις 6 Νοέμβρη και της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη δίνουν τα Συνδικάτα και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Με καθημερινές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες μεταφέρουν σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς το απεργιακό κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα με στόχο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 6 Νοέμβρη έχουν πάρει, εκτός από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

«Ως εδώ! Τώρα θα ακουστεί η δική μας φωνή. Το "τζάμπα" τελείωσε! Ο ιδρώτας μας, η δουλειά μας πρέπει να πληρωθούν. Με υπογραφή ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις, που θα προστατεύουν και θα διασφαλίζουν τα κατώτερα μεροκάματα των οικοδόμων, το κατώτερο ένσημο για όλους», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία. Διεκδικεί από την εργοδοσία και την κυβέρνηση: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους οικοδόμους. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 54 ευρώ, βοηθού 57 ευρώ, τεχνίτη 60 ευρώ. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων στα συναφή επαγγέλματα. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για όλους τους οικοδόμους. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Προστασία από τις ανατιμήσεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Σε νέα 48ωρη απεργία οι διανομείς

Με 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Νοέμβρη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «Wolt» και «efood». Με παρακαταθήκη τις στάσεις εργασίας που οργάνωσαν και την 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν μαζί με τους συναδέλφους τους από την «efood», οι διανομείς της «Wolt» διεκδικούν: Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία όσων εργάζονται στους λεγόμενους «στολάρχες» που λειτουργούν ως εργολάβοι. Αύξηση των αμοιβών των freelancers και ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα. Κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος», μέτρα υγείας και ασφάλειας, δωρεάν χορήγηση των ΜΑΠ και επιστροφή της χρηματικής εγγύησης την οποία έχει εισπράξει η εργοδοσία.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στην «efood» προετοιμάζουν την επιτυχία και της νέας απεργίας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, βασική αμοιβή ανά ώρα και ασφαλιστική κάλυψη εργατικού «ατυχήματος» για τους freelancers.

Πρωτοβουλίες από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. οργανώνει σύσκεψη σωματείων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 11 π.μ. καλεί σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα του ωραρίου και του εργάσιμου χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ