ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενοπλη επίθεση με νεκρούς στην κρατική αεροδιαστημική βιομηχανία TUSAS

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ τις τελευταίες μέρες «τρέχουν» σενάρια για ενδεχόμενες διεργασίες και «συμβιβασμούς» στο Κουρδικό ζήτημα

Από το σημείο της επίθεσης σε μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες της Τουρκίας

IHA

Από το σημείο της επίθεσης σε μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες της Τουρκίας
Επίθεση ενόπλων σημειώθηκε χτες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της κρατικής Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, στην περιοχή Καχραμανκαζάν, κοντά στην Αγκυρα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 22, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, σκοτώθηκαν επίσης 2 δράστες της επίθεσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων», σπεύδοντας να διαμηνύσει ότι «ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και επιμονή μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η διαδικασία ταυτοποίησης και η αναζήτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων (των δραστών) συνεχίζονται», συμπληρώνοντας ωστόσο πως θεωρεί «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο η επίθεση να συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Προς την κατεύθυνση του PKK «έδειξε» με δηλώσεις του και ο υπουργός Αμυνας, Γ. Γκιουλέρ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ερωτήματα προκαλεί η συγκυρία που αυτή σημειώθηκε, καθώς τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, με διάφορες δημόσιες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, «αναθερμαίνονταν» σενάρια για ενδεχόμενες διεργασίες και «συμβιβασμούς» στο Κουρδικό ζήτημα, για «ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, οι δράστες της επίθεσης έφτασαν έξω από την είσοδο του συγκροτήματος με ταξί, το μεσημέρι, κατά την αλλαγή βάρδιας στο προσωπικό ασφαλείας. Ο ένας από αυτούς πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο, ενώ άλλοι ένοπλοι κατάφεραν να μπουν στις εγκαταστάσεις ανοίγοντας πυρ.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας και μετά από «ευρεία επιχείρηση εξολόθρευσαν με επιτυχία τους τρομοκράτες», όπως μετέδωσε η «Σαμπάχ».

Τουρκικά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για «ομήρους» που κρατήθηκαν από τους δράστες, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση για ομηρία.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η TUSAS είναι μία από τις σημαντικότερες πολεμικές βιομηχανίες της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι εκεί παράγονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gokbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hurkus, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hurjet, ενώ εκεί επίσης βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Το ΚΚ Τουρκίας με ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση στην TUSAS και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα. Τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθούν πρόωρες εκτιμήσεις για τους πραγματικούς σκοπούς της επίθεσης, το ΚΚ Τουρκίας υπογραμμίζει τους κινδύνους για τον τουρκικό λαό από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στο ΝΑΤΟ κ.α. και καλεί τον λαό «να αντισταθεί ενάντια σε αυτήν τη βρώμικη και αιματηρή εικόνα».

Δηλώσεις Ερντογάν και καταγγελίες για προβοκάτσια από το DEM

Από το Καζάν της Ρωσίας όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν καταδίκασε την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση», σημειώνοντας ότι «το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι στην Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένα σατανικό κέντρο που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του».

Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του «φιλοκουρδικού» κόμματος DEM, Sezai Temell, με δήλωσή του μετά τα γεγονότα, χαρακτήρισε την επίθεση ως «προβοκάτσια».

«Λυπούμαστε πολύ. Για άλλη μια φορά ο λαός μας σκοτώνεται. (...) Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική, είναι φανερό σε όλους ότι πρόκειται για προβοκάτσια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, το κεντρικό εκτελεστικό συμβούλιο του DEM καταδίκασε την επίθεση, σημειώνοντας μάλιστα ότι «η επίθεση αυτή έλαβε χώρα σε μία χρονική στιγμή που η τουρκική κοινωνία συζητά λύσεις και αναδύεται η πιθανότητα ενός διαλόγου».

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, σχολιάζοντας την πολύνεκρη επίθεση στην Τουρκία, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ συμπαραστέκεται στη σύμμαχό μας Τουρκία, καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σθεναρά» την επίθεση εναντίον της TUSAS, «μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη το κίνητρο ή τον δράστη αυτής της ενέργειας», δήλωσε εκπροσωπώντας τον Λευκό Οίκο ο Τζον Κίρμπι.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους, καθώς ο τελευταίος παραβρέθηκε χτες στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του έγραψε ότι καταδικάζει την «τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα. Οι σκέψεις μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

Αντίστοιχα το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανάρτησή του ότι «η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Αγκυρα, όπως κάθε τρομοκρατική επίθεση, πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα».

Με φόντο διεργασίες και σενάρια για το Κουρδικό ζήτημα

Η χτεσινή επίθεση στην TUSAS σημειώθηκε ενώ τις τελευταίες μέρες «τρέχουν» στην Τουρκία σενάρια για ενδεχόμενο νέο γύρο διεργασιών και «συμβιβασμών» στο Κουρδικό ζήτημα.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις που έκανε προχτές ο επικεφαλής του εθνικιστικού MHP, Ντ. Μπαχτσελί - σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν - ο οποίος εμφανίστηκε θετικός σε μια αποφυλάκιση υπό όρους του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγετικού στελέχους του ΡΚΚ που είναι φυλακισμένος από το 1999, εάν αυτός αποκηρύξει δημόσια την «τρομοκρατία» και κηρύξει τη διάλυση του ΡΚΚ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΜΗΡ, ο Μπαχτσελί είπε ότι «αν όλοι συμφωνούν για μια πολιτική, μια χώρα και ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατία, τότε είμαστε έτοιμοι να βγούμε μπροστά», προσθέτοντας: «Ας αφήσουμε τον αρχιτρομοκράτη, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να προσφέρει κάθε είδους υπηρεσία όταν τον έφερναν στην Τουρκία, να δηλώσει μονομερώς ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και η οργάνωση έχει εκκαθαριστεί». Ο ίδιος εμφάνισε το κόμμα του έτοιμο να καταθέσει πρόταση «για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στον Αιώνα της Τουρκίας» και κάλεσε τον Οτσαλάν να «διακηρύξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί», έτσι ώστε να «ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για νομική ρύθμιση προκειμένου να ασκήσει το "δικαίωμα στην ελπίδα"» (όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης κρατουμένων υπό όρους).

Τρεις ώρες μετά τις δηλώσεις Μπαχτσελί, ο Πρόεδρος της χώρας και επικεφαλής του ΑΚΡ, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «η "Λαϊκή Συμμαχία" (σ.σ. η εκλογική συνεργασία ΑΚΡ-ΜΗΡ) άνοιξε ένα ιστορικό παράθυρο. Ελπίζουμε ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα θυσιαστεί για προσωπικές φιλοδοξίες. Θέλουμε να φτιάξουμε μια Τουρκία όπου δεν υπάρχει τρόμος». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς που έχουν πρόβλημα με τον εθνικό μας ύμνο και αυτούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας», αλλά και ότι «περιμένουμε από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει θέση για την τρομοκρατία στο μέλλον της Τουρκίας (...) Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία».

Από την πλευρά του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP - το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης), ο Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε ότι «αν σταματήσει η αιματοχυσία στην Τουρκία, αν δεν υπάρξουν άλλα δάκρυα από τα μάτια των μητέρων, αν έλθει ειρήνη στη χώρα, εκτιμούμε όσα λέγονται σε αυτό το πλαίσιο. Θα υποστηρίξουμε πλήρως το τέλος της τρομοκρατίας».

Η δε συμπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος DEM (μετεξέλιξη του HDP), Τουλάι Χατιμογουλαρί, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για μια έντιμη ειρήνη» και ότι «αν πρόκειται να γίνει μια αρχή, αυτή πρέπει να γίνει άρση της απομόνωσης (σ.σ. του Οτσαλάν) αμέσως». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο κύριος Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι συνομιλητής για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία».

Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ «φουντώνουν» ευρύτερες διεργασίες για τον ρόλο του «κουρδικού παράγοντα» στην περιοχή, μεταξύ άλλων και για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, με την ηγεσία της οποίας η κυβέρνηση Ερντογάν παζαρεύει την αναθέρμανση των σχέσεών της.

Καθόλου τυχαία τουρκικά ΜΜΕ (όπως η αντιπολιτευόμενη «Turkiye Today») αναρωτιούνταν αν «η πιθανή ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία θα επηρεάσει το παρακλάδι του PKK στη Συρία»; Μεταξύ άλλων, δημοσίευμά της παρατηρούσε ότι σήμερα η θέση της Τουρκίας απέναντι στο PKK είναι ισχυρότερη σε σχέση με το 2013 (όταν είχε «ναυαγήσει» ο τελευταίος επίσημος γύρος «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» στο Κουρδικό), αλλά «η συνεχιζόμενη δράση του YPG δημιουργεί έναν νέο αγώνα για την ειρηνευτική διαδικασία (...) Μια πιθανή περίοδος ειρήνευσης στην Τουρκία εξαρτάται από πολλαπλές δυναμικές, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου και της ύπαρξης της YPG στην περιοχή. Γενική άποψη στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας αποτελεί ότι όσο το YPG διατηρείται ως ενιαία στρατιωτική δύναμη στη βόρεια Συρία, οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία δεν θα ήταν "υποσχόμενη"...».


Τον «ζωτικό ρόλο» της Τουρκίας τονίζει ο γγ του ΝΑΤΟ

Μία μέρα πριν τα χθεσινά γεγονότα ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, υπενθύμιζε με δηλώσεις του τον «ζωτικό ρόλο» που διαδραματίζει η Τουρκία για τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας.

«Μέσα σε μια συμμαχία 32 χωρών, θα υπάρχουν πάντα συζητήσεις», ανέφερε ο Ρούτε.

Εκανε λόγο για «το κυρίαρχο δικαίωμα» της Τουρκίας «να το κάνει», δηλαδή να αναπτύξει δεσμούς και με άλλες συμμαχίες εκτός ΝΑΤΟ, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι «πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τη συνεργασία μας, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Τουρκία είναι σύμμαχός μας», για να καταλήξει: «Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός Σύμμαχος. Διαθέτει μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες στρατιωτικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ (...) Παρέχει πολλές δυνατότητες στο ΝΑΤΟ ως σύνολο».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή της και στους BRICS, εφόσον η Αγκυρα αποφασίσει να το πράξει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης για τη διμερή συνεργασία Τουρκίας - Ιταλίας.

Η Μελόνι προσκάλεσε τον Ερντογάν να επισκεφτεί την Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2025, με αφορμή και την επικείμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Σε ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας υπογραμμίζεται η σημασία «περαιτέρω εδραίωσης της σταθερά αυξανόμενης τάσης στο εμπόριο».

Η Αγκυρα σε δική της ανακοίνωση αναφέρεται ευρύτερα σε «περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, ενώ συμπληρώνει ότι ο Ερντογάν «ευχαρίστησε την πρωθυπουργό Μελόνι για τη στάση της, με την οποία στηρίζει την έννοια της οικογένειας και προασπίζει τις οικογενειακές αξίες, απέναντι στους υποστηρικτές των LGBT».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ