Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Τον «ζωτικό ρόλο» της Τουρκίας τονίζει ο γγ του ΝΑΤΟ

Μία μέρα πριν τα χθεσινά γεγονότα ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, υπενθύμιζε με δηλώσεις του τον «ζωτικό ρόλο» που διαδραματίζει η Τουρκία για τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας.

«Μέσα σε μια συμμαχία 32 χωρών, θα υπάρχουν πάντα συζητήσεις», ανέφερε ο Ρούτε.

Εκανε λόγο για «το κυρίαρχο δικαίωμα» της Τουρκίας «να το κάνει», δηλαδή να αναπτύξει δεσμούς και με άλλες συμμαχίες εκτός ΝΑΤΟ, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι «πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τη συνεργασία μας, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Τουρκία είναι σύμμαχός μας», για να καταλήξει: «Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός Σύμμαχος. Διαθέτει μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες στρατιωτικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ (...) Παρέχει πολλές δυνατότητες στο ΝΑΤΟ ως σύνολο».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή της και στους BRICS, εφόσον η Αγκυρα αποφασίσει να το πράξει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης για τη διμερή συνεργασία Τουρκίας - Ιταλίας.

Η Μελόνι προσκάλεσε τον Ερντογάν να επισκεφτεί την Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2025, με αφορμή και την επικείμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Σε ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας υπογραμμίζεται η σημασία «περαιτέρω εδραίωσης της σταθερά αυξανόμενης τάσης στο εμπόριο».

Η Αγκυρα σε δική της ανακοίνωση αναφέρεται ευρύτερα σε «περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, ενώ συμπληρώνει ότι ο Ερντογάν «ευχαρίστησε την πρωθυπουργό Μελόνι για τη στάση της, με την οποία στηρίζει την έννοια της οικογένειας και προασπίζει τις οικογενειακές αξίες, απέναντι στους υποστηρικτές των LGBT».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ