ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των προπονητών

Συνάντηση των Θ. Λιάππη και Μ. Συντυχάκη με εκπροσώπους προπονητικών συνδέσμων πραγματοποιήθηκε χτες

Τα σημαντικά και πολυεπίπεδα προβλήματα των προπονητών στη χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχε χτες το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπρόσωπους συνδέσμων προπονητών διαφόρων αθλημάτων, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Από πλευράς του Κόμματος συμμετείχαν ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Θοδωρής Λιάππης, και ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες: Ο Κώστας Αντωνόπουλος, γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Κλασικού Αθλητισμού (ΣΕΠΚΕ). Ο Σπύρος Παπακανέλλος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Αθήνας. Από τον Σύνδεσμο Προπονητών Ξιφασκίας η πρόεδρος Δήμητρα Μαγκανουδακη, ο αντιπρόεδρος Σωτήριος Σωτήρας και ο γραμματέας Γεώργιος Τσουρούτας. Από τον Σύνδεσμο Προπονητών Χάντμπολ (ΣΥΠΚΕ) ο πρόεδρος Ιωαννής Βαρελτζής και ο γραμματέας Δημήτρης Σκαρλός. Και ο Γιώργος Σαμαράς, πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Βόλεϊ (ΣΕΠΠΕ).

Ξεδιπλώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο των προπονητών σήμερα, τόσο σε γενικότερο επίπεδο όσο και ειδικά στο κάθε άθλημα, με την κατάσταση που επικρατεί να έρχεται ως συνέπεια των πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και έχουν αφήσει στη μοίρα του το επάγγελμα του προπονητή, δημιουργώντας μια ρευστή κατάσταση σε μια σειρά ζητήματα. Αυτή η ρευστότητα, μάλιστα, στρώνει ουσιαστικά τον δρόμο ώστε να υπάρχει μια πολύπλευρη εκμετάλλευση των προπονητών σε σημαντικούς τομείς.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τους προπονητές σε γενικότερο πλαίσιο, όπως το μισθολογικό και τα ευτελή ποσά τα οποία ορίζονται ως αμοιβή βάσει του νόμου (250 ευρώ), η μη καταβολή οδοιπορικών και άλλα σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τα Εργασιακά, όπως η ανασφάλιστη εργασία, οι συνθήκες και τα ωράρια δουλειάς, η υποβάθμιση των πτυχίων των Σχολών Φυσικής Αγωγής όσον αφορά το κριτήριο για εργασία κ.λπ. Παράλληλα τέθηκαν και πιο εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν τον χώρο του κάθε αθλήματος.

Στην παρέμβασή του ο Θ. Λιάππης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρουσία των προπονητών και τόνισε ότι πρόθεση του ΚΚΕ, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ήταν να δώσει την ευκαιρία στους ίδιους τους προπονητές να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ επιδίωξε επαφές με σωματεία και ανθρώπους του αθλητισμού, φέρνοντας στην επιφάνεια μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εστιάζοντας στα κύρια προβλήματα του χώρου, στάθηκε στο μισθολογικό και στις χαμηλές αμοιβές των προπονητών, ειδικά στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κάτι που όπως τόνισε αποτελεί συνέπεια του γενικότερου χτυπήματος που δέχεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, με τις συνεχιζόμενες περικοπές από τις κυβερνητικές πολιτικές εδώ και χρόνια και εδικά μετά τον νόμο Αυγενάκη. Η κατάσταση στον χώρο των προπονητών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν διαφέρουν από τη γενικότερη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, είπε, και υπογράμμισε την ανάγκη ενός κοινού πλαισίου διεκδίκησης για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που αφορούν το επάγγελμα του προπονητή.

Από την πλευρά του ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε δύσκολο και πολυσύνθετο το έργο ενός προπονητή, το οποίο έχει να κάνει με τον παράγοντα άνθρωπος και συνεπώς απαιτεί πολύπλευρες γνώσεις. Πέραν των εξειδικευμένων γνώσεων για ένα άθλημα, συνέχισε, ένας προπονητής θα πρέπει να λειτουργήσει και ως παιδαγωγός στις ακαδημίες, ως εργοφυσιολόγος, ως ψυχολόγος κ.ο.κ. Επεσήμανε δε ότι το πανεπιστημιακό πτυχίο του προπονητή οφείλει να είναι αποκλειστικό «εισιτήριο» για την επαγγελματική αποκατάσταση. Κλείνοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει δώσει μάχες εντός και εκτός Βουλής για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις στον χώρο των προπονητών, αλλά και για την αξιοποίηση του ρόλου του προπονητή από το κράτος σε ένα οργανωμένο πλαίσιο, με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

EUROPA LEAGUE
Για το «διπλό» ο Ολυμπιακός, για την αντίδραση ο ΠΑΟΚ

Σήμερα στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της League Phase

Διαφορετικές αποστολές αλλά με κοινό στόχο τη νίκη έχουν σήμερα οι δύο ελληνικές ομάδες στο Europa League, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της League Phase. Οι «ερυθρόλευκοι» δοκιμάζονται στη Σουηδία με αντίπαλο τη Μάλμε (22.00 - Cosmote Sport 3), ενώ ο «Δικέφαλος του Βορρά» υποδέχεται στην Τούμπα την τσεχική Βικτόρια Πλζεν (19.45 - Cosmote Sport 4).

Με «αέρα» για το πρώτο «διπλό»

Μετά την επιβλητική νίκη του με 3-0 επί της Μπράγκα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τη 2η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μάλμε επιδιώκει απόψε να φτάσει στο πρώτο του «διπλό» στην κύρια φάση. Οι «ερυθρόλευκοι», με απολογισμό 1-1 μέχρι στιγμής, θέλουν να πάρουν δεύτερη νίκη προκειμένου να διατηρηθούν εντός των θέσεων πρόκρισης, δηλαδή μέσα στην 24άδα, ή ακόμα και να πλησιάσουν την πρώτη οκτάδα που δίνει απευθείας πρόκριση στους «16». Επίσης, να βγάλουν αντίδραση μετά το στραβοπάτημα στο πρωτάθλημα κόντρα στον Λεβαδειακό.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Χοσέ Μεντιλίμπαρ, έκανε λόγο για μια αναμέτρηση απαιτήσεων απέναντι στη Μάλμε, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εικόνα που θα δείξουν οι παίκτες του.

Στην «ερυθρόλευκη» αποστολή έχουν ενσωματωθεί και οι Γουίλιαν, Ρέτσος και Ν. Μαρτίνς, που ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους.

Χωρίς περιθώρια ο ΠΑΟΚ

Με δύο ήττες σε ισάριθμα ματς, ο ΠΑΟΚ στον αγώνα με τη Βικτόρια Πλζεν δεν έχει περιθώρια νέας απώλειας η οποία θα τους φέρει ακόμα πιο πίσω στη βαθμολογία και θα απομακρύνει κι άλλο τον στόχο της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Μετά την εντός έδρας ήττα από τη Στεάουα ο «Δικέφαλος του Βορρά» επιζητά να εμφανίσει μια διαφορετική εικόνα, έχοντας ως εφαλτήριο ψυχολογικά το γεγονός ότι στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην κορυφή.

Για την ανάγκη να βγάλει αντίδραση ο ΠΑΟΚ και σε επίπεδο Ευρώπης, προκειμένου να αποφύγει την πρόσθετη πίεση, μίλησε ο τεχνικός του, Ραζβάν Λουτσέσκου, ενώ χαρακτήρισε τη Βικτόρια επικίνδυνη ομάδα, που θέλει πολλή προσοχή.

Για τον ΠΑΟΚ αμφίβολη απόψε είναι η συμμετοχή του Μπάμπα, ο οποίος τραυματίστηκε στο ματς με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα.

CONFERENCE LEAGUE
Δοκιμασία υψηλών απαιτήσεων για τον ΠΑΟ

Σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεστ καλείται να αντεπεξέλθει σήμερα ο Παναθηναϊκός, υποδεχόμενος την Τσέλσι στο ΟΑΚΑ για τη 2η αγωνιστική της League Phase του Conference League (19.45 - ΑΝΤ1 / Cosmote Sport 5).

Κόντρα στους ισχυρούς «Μπλε» του Λονδίνου, το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στη διοργάνωση, μια νίκη των «πρασίνων» απόψε θα ανεβάσει κατακόρυφα την ψυχολογία τους ενόψει της συνέχειας, ενώ παράλληλα θα αναπληρώσει σε σημαντικό βαθμό το έδαφος που έχασαν στην πρεμιέρα με την ισοπαλία στη Βοσνία κόντρα στην Μπάνια Λούκα, διατηρώντας ακέραιες τις ελπίδες της ελληνικής ομάδας για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Στις δηλώσεις του πριν το ματς ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ντιέγκο Αλόνσο αναγνώρισε τον πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας της αποστολής που έχει απόψε η ομάδα του, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του αγώνα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τους παίκτες του ότι θα κυνηγήσουν όσες πιθανότητες νίκης τούς αναλογούν, και ότι θα αντεπεξέλθουν πλήρως στις απαιτήσεις του αγώνα, χαρακτηρίζοντας την ομαδικότητα το στοιχείο - κλειδί για το παιχνίδι της ομάδας.

Πέρα από τον Φώτη Ιωαννίδη, που παραμένει τραυματίας, στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν πρόσθετες απουσίες.

ΒΟΛΕΪ - CHAMPIONS LEAGUE
Εκλεισε θέση στους ομίλους ο Ολυμπιακός

Στη φάση των ομίλων του Champions League βόλεϊ ανδρών προκρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός, μετά τη νίκη του με 3-0 σετ (25-23, 30-28, 25-23) επί της ρουμανικής Κορόνα Μπρασόφ στο κλειστό του Ρέντη, στον επαναληπτικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τον 3ο προκριματικό γύρο. Ετσι οι «ερυθρόλευκοι», που είχαν επικρατήσει με το ίδιο σκορ και στο πρώτο ματς, στη Ρουμανία, σφράγισαν πανηγυρικά το «εισιτήριο» για τη φάση των ομίλων.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έφτασαν στην επιτυχία έχοντας την ψυχολογία με το μέρος τους, χάρη στη νίκη τους στον πρώτο αγώνα, αλλά και δείχνοντας χαρακτήρα στα κρίσιμα σημεία της ρεβάνς απέναντι στην αξιόμαχη ρουμανική ομάδα, που τα έδωσε όλα για την υπέρ της ανατροπή.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Δυσκόλεψε το έργο του το Περιστέρι

Η αποστολή της πρόκρισης στον επόμενο γύρο του FIBA Champions League δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο για το Περιστέρι, μετά την εντός έδρας ήττα του από την τουρκική Μανίσα με 79-77 για την 3η αγωνιστική του 8ου ομίλου. Ετσι η ελληνική ομάδα έκλεισε τον πρώτο γύρο του ομίλου χωρίς νίκη, μετρώντας 3 ήττες σε ισάριθμα ματς, κάτι που δυσκολεύει αρκετά το έργο της ενόψει της συνέχειας, στο κυνήγι μίας από τις δύο θέσεις που οδηγούν στους «16». Αντίθετα η τουρκική ομάδα, κάνοντας το 3 στα 3, παρέμεινε στην κορυφή και πραγματοποίησε σημαντικό βήμα πρόκρισης. Σε έναν αγώνα ντέρμπι σε όλη τη διάρκεια, με τους δύο αντιπάλους να εναλλάσσονται στο σκορ, το Περιστέρι απώλεσε την ευκαιρία για την πρώτη του νίκη χάνοντας δύο κρίσιμες επιθέσεις στα τελευταία δευτερόλεπτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ