ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Αλλος ένας εργάτης νεκρός, άλλη μια θυσία στον βωμό της κερδοφορίας

Πέθανε ο εργαζόμενος στην καθαριότητα που είχε τραυματιστεί σοβαρά την προηγούμενη βδομάδα

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ για τα διαρκή εγκλήματα στους χώρους δουλειάς
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ για τα διαρκή εγκλήματα στους χώρους δουλειάς
Τέλος δεν έχει ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στους χώρους δουλειάς, με έναν εργάτη να πέφτει νεκρός σχεδόν μέρα παρά μέρα.

Τελευταίο θύμα ο εργάτης καθαριότητας του δήμου Σαλαμίνας, που είχε τραυματιστεί σοβαρά την Τετάρτη 16 Οκτώβρη σε «ατύχημα» την ώρα της δουλειάς και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Χτες άφησε την τελευταία του πνοή, με την ΚΟΒ Σαλαμίνας του ΚΚΕ να εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου.

Σημειώνει μάλιστα η Οργάνωση του Κόμματος ότι πρόκειται για περιστατικό το οποίο «έρχεται να προστεθεί σε έναν μακάβριο μακρύ κατάλογο εργαζομένων, που τραυματίζονται σοβαρά ή χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και γι' αυτά υπεύθυνοι είναι η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και των δημοτικών αρχών.

Τα εργατικά ατυχήματα δεν οφείλονται στην κακιά στιγμή και την κακιά την ώρα, έχουν ενόχους, που αντιμετωπίζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν.

Η μη έγκαιρη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, η τεράστια εντατικοποίηση στην αποκομιδή των σκουπιδιών (να θυμίσουμε ότι το θέμα βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα στη Σαλαμίνα, με τον δήμαρχο, κ. Παναγόπουλο, να εμφανίζεται και να "κλαίει" συχνά - πυκνά στα κανάλια)».

Η ανακοίνωση συνεχίζει επισημαίνοντας: «Η ουσία είναι ότι η δημοτική αρχή Παναγόπουλου συμφωνεί και υλοποιεί την αντιλαϊκή κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων στους ΟΤΑ, κάτι που το επιβεβαιώνουν οι πράξεις της.

Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών μέσω εργολάβων, δηλαδή πιο ακριβές υπηρεσίες για τον λαό της Σαλαμίνας, ακριβά δημοτικά τέλη και φόροι για να υπάρχουν "ίδια έσοδα" και να ξεζουμίζονται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα».

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν σε εκβιασμούς και πιέσεις, «να περάσουν στην αντεπίθεση οργανωμένα μέσα από το σωματείο τους», να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή μάχη στις 20 Νοέμβρη και να διεκδικήσουν «με μαζικό ανυποχώρητο αγώνα»:

Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ολα όσα τους ανήκουν και τους κλέβουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα, με πρωτιές και αυξημένη συμμετοχή

Με αύξηση συμμετοχής, σημαντικές πρωτιές και βελτίωση των συσχετισμών για τις ταξικές δυνάμεις συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες σε μια σειρά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα με την οργάνωση της πάλης μπροστά στη μεγάλη απεργία της 20ής Νοέμβρη, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συγκροτούν τα ταξικά ψηφοδέλτια στις αρχαιρεσίες δίνουν τη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών, με αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πρώτη φορά πρώτη δύναμη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Σημαντική είναι η πρωτιά που απέσπασε το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» στην Ενωση Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, η ΑΣΥ πήρε 261 ψήφους, από 117 στις προηγούμενες εκλογές, και 5 έδρες, από 2 που είχε μέχρι τώρα. Επίσης έλαβε 202 ψήφους, από 74, για το ΝΤ ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ, εκλέγοντας 4 εκπροσώπους από 2.

«Η ανάδειξη της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών" σε πλειοψηφούσα παράταξη σηματοδοτεί αλλαγή σε αγωνιστική κατεύθυνση, με κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συνολικά το αποτέλεσμα είναι θετικό προς όφελος των εργαζομένων που απάντησαν αγωνιστικά και στην κάλπη στα σχέδια κυβέρνησης, υπουργείου και διοίκησης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΣΥ, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού στο παγκρήτιο συλλαλητήριο για την Υγεία στις 6 Νοέμβρη (5.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας) και στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Αύξηση συμμετοχής κατά 55% στη Χημική Βιομηχανία Αττικής

Με σημαντική αύξηση των εργαζομένων που ψήφισαν ολοκληρώθηκαν και οι αρχαιρεσίες της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και εκπροσώπων στα δευτεροβάθμια όργανα πήραν μέρος 773 εργαζόμενοι. «Το συνδικάτο μας βγαίνει από αυτήν τη διαδικασία πιο μεγάλο, πιο δυνατό, πιο συσπειρωμένο, με μέλη σε περισσότερα εργοστάσια σε όλη την Αττική», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ενωση. Οπως αναφέρει, η αύξηση σε συμμετέχοντες αγγίζει το 55%, ενώ οι εργαζόμενοι που ψήφισαν προέρχονται από περισσότερα από 30 εργοστάσια του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων («Alpla», «Vitex», «Durostick», «Vivechrom», «Rolco», «Colgate - Palmolive», «E. Pairis», «Vernilac», «Minerva», «Flora», «Papoutsanis», «Unilever» κ.ο.κ.). «Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε τις μάχες μας με καλύτερους όρους. Ξεκινάμε με τη δημιουργία Σωματειακών Επιτροπών σε κάθε εργοστάσιο και προετοιμαζόμαστε για γενικευμένη απεργιακή απάντηση στην πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και του πολέμου τους», τονίζει το σωματείο.

Πρώτη δύναμη στον ΣΕΠΕ Θήβας

Πρώτη δύναμη στις εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήβας «Πίνδαρος» αναδείχθηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», επίσης για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 168 ατόμων που ψήφισαν η ΑΣΕ έλαβε 61 ψήφους και 3 έδρες στο νέο ΔΣ, έναντι 57 ψήφων και 3 εδρών της ΔΗΣΥ και 28 ψήφων και 1 έδρας των «Παρεμβάσεων». Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2023 το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ είχε λάβει 23 ψήφους, χωρίς έδρα στο ΔΣ του Συλλόγου.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΣΕ χαιρετίζει το αποτέλεσμα, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που τη στήριξαν με την ψήφο τους και τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα «φανερώνει την ανερχόμενη δυναμική της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών", τη δύναμη των εκπαιδευτικών και τη βαθιά ανάγκη για την ύπαρξη ενός σωματείου διεκδικητικού, ζωντανού και ανεξάρτητου από τα κυβερνητικά προστάγματα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Καταγγέλλει τις «εθελούσιες» αποχωρήσεις στη «Unilever»

Τη μείωση προσωπικού που επιχειρεί η «Unilever» μέσα από «εθελούσια αποχώρηση» δεκάδων εργαζομένων καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι από τις αρχές του έτους η πολυεθνική είχε ανακοινώσει 7.500 απολύσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 3.500 στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Σεπτέμβρη ανακοινώθηκαν από την εταιρεία στην Ελλάδα 75 «εθελούσιες» αποχωρήσεις και μεταφορά άλλων 15 εργαζομένων σε εργολάβο - συνεργάτη της.

«Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι τα μονοπώλια προκειμένου να υπερασπίσουν την κερδοφορία τους δεν υπολογίζουν τους εργαζόμενους, γι' αυτούς άλλωστε είμαστε αναλώσιμοι, καθώς το κυνήγι του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους απαιτεί την περιστολή των δικαιωμάτων μας», τονίζει η Ομοσπονδία. Επισημαίνει ότι οι απολύσεις που σχεδιάζονται με τον μανδύα της «εθελούσιας εξόδου» θα πετάξουν δεκάδες εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ θα αυξήσουν τον φόρτο εργασίας για όσους παραμείνουν στις θέσεις τους. Παράλληλα, η Ομοσπονδία στηλιτεύει τη στάση του σωματείου στον όμιλο, το οποίο «αντί να μπει μπροστά οργανώνοντας την πάλη τους για να αποκρουστεί αυτή η επίθεση της εργοδοσίας, παριστάνει τον πλασιέ της εταιρείας παζαρεύοντας τα δήθεν προνόμια μιας εθελούσιας εξόδου».

«Σας καλούμε όλους και όλες να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας και να αντιπαλέψετε αυτούς τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας», τονίζει απευθυνόμενη στους εργαζόμενους. «Η δύναμή σας βρίσκεται στην οργάνωση, η ελπίδα σας είναι στον αγώνα. Ενα πρώτο βήμα μπορεί και πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή σας στη Γενική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου», προσθέτει.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ
Κλείνουν τα σφαγεία στη χώρα, νέα πλήγματα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων

Μετά τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων τα οποία επέφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στους κτηνοτρόφους, που έχασαν το ζωικό κεφάλαιο και το εισόδημά τους από την αναγκαστική καραντίνα που τους επιβλήθηκε, σειρά έχουν τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Θράκη, η Μαγνησία. Τα νέα αυτά κρούσματα μάλιστα οδήγησαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει μέτρα όπως η απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια για δέκα μέρες - μέτρο που αναμένεται να επιμηκυνθεί για τουλάχιστον ένα πενθήμερο ακόμα - και στη διακοπή λειτουργίας των σφαγείων.

Η ευλογιά των προβάτων κρατάει έξι μήνες (η πανώλη 2-3 μέρες) και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, αν και εντοπίστηκε εγκαίρως στον Εβρο, μεταδόθηκε στην Καβάλα και τις Σέρρες και πλέον έχει μεταπηδήσει σε 3-4 περιφέρειες, φθάνοντας μέχρι την Κόρινθο και τη Μεσσηνία. Αυτό σημαίνει ότι το 80% κάθε κοπαδιού θα νοσήσει και θα ψοφήσει σίγουρα.

Τις συνέπειες θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι κτηνοτρόφοι και τα λαϊκά στρώματα, αφού οι μεν θα έχουν οικονομικές απώλειες, ενώ για τους δε αναμένονται αυξήσεις στις τιμές κρέατος λόγω της μειωμένης προσφοράς.

Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχτούν οι κτηνοτρόφοι από το κράτος όπως απαιτούν οι σύλλογοί τους, με μέτρα όπως πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και της απώλειας εισοδήματος, αλλά και άμεση, πλήρη στελέχωση των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων.

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους συμβασιούχους της ΣΤΑΣΥ

Το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά διεκδικούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στη ΣΤΑΣΥ μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ και άλλες ατομικές συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων με εργασιακές σχέσεις ανασφάλειας και ομηρίας καλεί τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ να προκηρύξουν 3ωρη στάση εργασίας για εκείνη τη μέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν στην κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ