ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ
Συνεχής κλιμάκωση των συγκρούσεων

Το σφυροκόπημα σε Νότιο και Ανατολικό Λίβανο και στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προκαλώντας καθημερινά σφαγές αθώων αμάχων συνεχίζει ασταμάτητα ο ισραηλινός στρατός, απολαμβάνοντας τη στήριξη των συμμάχων του ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Λιβανέζικα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA, μετέδωσαν ότι χτες αργά το βράδυ της Τετάρτης έως χτες τα ξημερώματα η ισραηλινή αεροπορία σφυροκόπησε 17 φορές νότια προάστια της Βηρυτού, ισοπεδώνοντας τουλάχιστον έξι πολυώροφα κτίρια στο προάστιο Λαϊλάκι και τα αδειανά γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού «Al-Mayadeen», με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό πέντε άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού βρίσκονταν κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό και σε φυλάκιο ελέγχου του λιβανέζικου στρατού. «Πρόκειται για τις πιο βίαιες επιδρομές από την αρχή του πολέμου», τόνισε το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, αναφερόμενο στις ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι ισραηλινές επιδρομές που έγιναν την Τετάρτη στη νότια πόλη Τύρο προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 16 ανθρώπων, ενώ ισοπέδωσαν ολόκληρα κτίρια και έθαψαν ολόκληρες συνοικίες κάτω από βουνά ερειπίων. Οι ισραηλινές επιθέσεις επέφεραν επίσης σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές σε δρόμους καταστήματα και αυτοκίνητα καθώς μεγάλες περιοχές της Τύρου κυριολεκτικά «σείστηκαν».

Στην πόλη της Τύρου, που κατοικείται επί χιλιάδες χρόνια, ζούσαν πριν από την έναρξη του πολέμου περίπου 50.000 άνθρωποι. Σήμερα παραμένουν εκεί με κίνδυνο της ζωής τους περίπου 14.500 άλλοι. Κύμα φυγής χιλιάδων κατοίκων με ΙΧ και φορτηγάκια κατέγραψε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο και στη νότια πόλη της Σιδώνης.

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατέστρεψε «σύστημα τούνελ» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και πως στρατιώτες από την Ταξιαρχία «Χιράμ» έκαναν επιδρομές «σε αρκετές περιοχές» της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας πως καταστρώνονταν σχέδια για «εισβολή στο Βόρειο Ισραήλ». Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ξεκίνησε τη διενέργεια «έρευνας» για την προχτεσινή δολοφονία τριών Λιβανέζων στρατιωτών, ενώ βοηθούσαν αμάχους στο χωριό Γιάτιρ να απομακρυνθούν από περιοχές που βομβάρδιζε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τέσσερις έφεδροι Ισραηλινοί στρατιώτες, που συμμετέχουν στην εισβολή, σκοτώθηκαν σε μάχες.

«Παράθυρο» Χαλεβί για παζάρια εκεχειρίας

Ο Ισραηλινός επιτελάρχης στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί άφησε χτες βράδυ ένα «παράθυρο ανοικτό» για το ενδεχόμενο εκεχειρίας στον Λίβανο, δηλώνοντας πως το Ισραήλ μπορεί να φθάσει σε ένα αποφασιστικό τέλος της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ. «Στον βορρά υπάρχει πιθανότητα επίτευξης ενός απότομου τέλους. Τελειώσαμε με την ανώτερη αλυσίδα διοίκησης της Χεζμπολάχ με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο», ανέφερε ο Χαλεβί.

Η Χεζμπολάχ, από την άλλη, συνέχισε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών και πυραύλων στο Βόρειο και Κεντρικό Ισραήλ. Χτες το πρωί η πτώση θραύσματος ρουκέτας στην πόλη Ναχαρίγια προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών και μεγάλη πυρκαγιά στον οικισμό Κοχάβ Γιαΐρ του Κεντρικού Ισραήλ, με αποτέλεσμα να καούν αρκετά σπίτια.

Επιπλέον, χτες οι πάνω από 120 ρουκέτες που έπληξαν την περιοχή Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ έκαναν τις ισραηλινές αρχές να ανακοινώσουν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων αμάχων.

Σε αυτό το φόντο, η «Aegean» ανακοίνωσε χτες πως σταματά έως τις αρχές του 2025 όλες τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ. Επίσης, η αεροπορική εταιρία «Qatar Airways» ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις σε Ιράν, Ιράκ και Λίβανο και περιορίζει τις πτήσεις στην Ιορδανία «μέχρι νεωτέρας».

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έγιναν χτες σε μία συνοικία της Δαμασκού και μία στρατιωτική εγκατάσταση στην επαρχία Χομς, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν Σύρο στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους επτά ανθρώπους. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο ισραηλινός στρατός «ξεκίνησε μια επίθεση από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν και από τον βόρειο Λίβανο στοχεύοντας δύο τοποθεσίες» στην περιοχή Καφρ Σούσα της Δαμασκού και μια στρατιωτική τοποθεσία κοντά στη Χομς.

Αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, ανακοινώθηκε πως ένας άνθρωπος ακρωτηριάστηκε μετά από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στα περίχωρα της Δαμασκού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικά παζάρια στο φόντο των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη την περιοχή

Η προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και σε αυτό το πλαίσιο η στήριξη του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου, που μακελεύει τους λαούς της περιοχής και ετοιμάζει επίθεση εναντίον του Ιράν, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στη Μέση Ανατολή.

Μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν συνάντησε την Τετάρτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συζητώντας - σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «κοινές προσπάθειες τερματισμού των συγκρούσεων στην περιοχή και την εγκαθίδρυση μεγαλύτερης ειρήνης και ασφάλειας». Ο Μπλίνκεν τόνισε την «ανάγκη» να «τελειώσει» ο πόλεμος στη Γάζα, να ελευθερωθούν οι όμηροι και να μπορέσουν οι άνθρωποι εκεί να ξαναχτίσουν τις ζωές τους «ελεύθεροι από τη Χαμάς» - αποτυπώνοντας τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για μια «ειρήνη» με διαιώνιση της κατοχής.

Συζητήθηκαν επίσης οι «προσπάθειες για μία διπλωματική απόφαση στον Λίβανο, που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μπλίνκεν μετέβη στην Ντόχα του Κατάρ συναντώντας τον Καταριανό εμίρη, Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, ο οποίος διατηρεί ρόλο μεσολαβητή στις σχέσεις της Χαμάς με Ισραήλ και ΗΠΑ. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως αναμένει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα «τις επόμενες μέρες», κάτι που επιβεβαίωσε στη συνέχεια η κυβέρνηση Νετανιάχου που ανακοίνωσε ότι μία ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Ντόχα την Κυριακή με επικεφαλής τον αρχηγό της Mossad.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου χαιρέτισε χτες εξάλλου τις διαμεσολαβητικές ενέργειες της Αιγύπτου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Χτες επίσης, αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους στο Κάιρο, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera.

Ναυτικά γυμνάσια Σ. Αραβίας και Ιράν

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Αμυνας μετέδωσε πως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν πραγματοποίησαν «πρόσφατα» τις πρώτες κοινές ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα του Ομάν.

Η εξέλιξη έρχεται μετά τη ραγδαία βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, με την υπογραφή συμφωνίας συμφιλίωσης τον Αύγουστο του 2023 στο Πεκίνο, με κινεζική διαμεσολάβηση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του Σαουδάραβα Ταξίαρχου Τούρκι αλ Μάλκι, ο οποίος επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση των κοινών γυμνασίων με το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες Ισραήλ και ΗΠΑ και ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, σε απάντηση των πυραυλικών επιθέσεων αντιποίνων της Τεχεράνης την 1η Οκτώβρη.

Ισραηλινά ΜΜΕ και η βρετανική εφημερίδα «Times» μετέδωσαν χτες πως θα καθυστερήσουν οι αρχικοί σχεδιασμοί για την εξαπόλυση της επίθεσης στο Ιράν, μετά την διαρροή απόρρητων εγγραφών από το Πεντάγωνο που αφορούσαν τις προετοιμασίες.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκάλεσε χτες η εκδήλωση πυρκαγιάς, υπό ασαφείς αιτίες και συνθήκες, έξω από πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν στην περιοχή Καράτζ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε οργάνωση της αντιπολίτευσης. Η είδηση και τα πλάνα που κυκλοφόρησαν έχουν προκαλέσει ανησυχία λόγω της προαναγγελθείσας επίθεσης του Ισραήλ. Η είδηση ωστόσο δεν μεταδόθηκε άμεσα από κρατικά μέσα της χώρας.

Η Μέση Ανατολή στη σύνοδο των BRICS

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απασχόλησαν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν κατήγγειλε την ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και να σταματήσει τις αιματοχυσίες του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια για εκεχειρία στη Γάζα, επανεκκίνηση διαδικασίας για λύση δύο κρατών και ανάσχεση της διάδοσης του πολέμου στον Λίβανο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προειδοποίησε πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου». Παρατήρησε πως «η στρατιωτική δράση που άρχισε πριν έναν χρόνο, έχει τώρα επεκταθεί στον Λίβανο, ενώ επηρεάζονται και άλλες χώρες της περιοχής». Πρόσθεσε επίσης πως «το επίπεδο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν έχει αυξηθεί σημαντικά» ως ένδειξη των «αλυσιδωτών αντιδράσεων που θέτουν όλη τη Μέση Ανατολή στο χείλος πολέμου πλήρους κλίμακας». Ο ίδιος τόνισε πως το κλειδί για την αποκατάσταση ειρήνης και σταθερότητας είναι η εφαρμογή της λύσης δύο κρατών που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διάσκεψη στο Παρίσι για τον Λίβανο

Χτες, στο Παρίσι, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μακρόν πραγματοποιήθηκε διεθνής σύνοδος «για την Υποστήριξη του Λαού και της Κυριαρχίας του Λιβάνου», στο πλαίσιο της οποίας δόθηκαν υποσχέσεις για παροχή βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 800 εκατ. θα έχουν τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 200 εκατ. θα δοθούν για την ενίσχυση του Λιβάνου, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Νοέλ Μπαρό.

Ο Μπαρό τόνισε ότι οι συμμετέχοντες «συμφώνησαν στην επιτακτική ανάγκη μιας διπλωματικής λύσης, που θα επιτρέψει να διασφαλιστεί η βιώσιμη ασφάλεια του πληθυσμού στο Ισραήλ όπως και στον Λίβανο». Η λύση αυτή, ανέφερε, περνά μέσα από την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, «με παύση των εχθροπραξιών από τη μια και την άλλη πλευρά του συνόρου», είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αναπτυχθούν «μαζικά» οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου στον νότο της χώρας, «να ενισχυθεί η ικανότητα» της UNIFIL (η δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο) και να εφαρμόσει την αποστολή της.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν αναγνώρισε πως είναι «εξαιρετικά δύσκολη» μία συμφωνία για εκεχειρία στον Λίβανο, τονίζοντας ωστόσο πως «περισσότερες ζημιές, περισσότερα θύματα, περισσότερα χτυπήματα δεν θα τερματίσουν την τρομοκρατία, ούτε θα προσφέρουν ασφάλεια». Επέκρινε επίσης το Ιράν, κατηγορώντας το πως αυτό έκανε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Ισραήλ, «ενώ το υψηλότερο συμφέρον του Λιβάνου απαιτούσε να μείνουν μακριά από τον πόλεμο της Γάζας».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Ν. Μικάτι, που παραβρέθηκε στη σύνοδο του Παρισιού, δήλωσε πως η χώρα του θα μπορούσε να αναπτύξει έως και 8.000 στρατιώτες στον νότο στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά έκανε έκκληση για διεθνή χρηματοδότηση και στρατιωτική εκπαίδευση μίας τέτοιας αποστολής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι κάθε μελλοντικός πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή τις συμφωνίες που ορίζουν ότι «τα όπλα θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του λιβανικού στρατού και του λιβανικού κράτους», θέτοντας έτσι ζήτημα αφοπλισμού των οργανώσεων στη χώρα, όπως η Χεζμπολάχ.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Φονικά ισραηλινά χτυπήματα σε σχολεία, νοσοκομεία, καταυλισμούς

Πάνω από 770 άμαχοι νεκροί μόνο σε 20 μέρες - Συνολικά οι νεκροί πλησιάζουν τις 43.000

2024, The Associated Press. Al

Νέο μακελειό σε σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό του Νουσεϊράτ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν, χτες το πρωί, οι φονιάδες του Ισραήλ. Η επίθεση στο 196ο σχολείο που στοχοποιεί το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 17 αμάχων, τον τραυματισμό 52 άλλων, ενώ στους νεκρούς προστέθηκαν άλλα 9 παιδιά. «Ο κατοχικός στρατός γνώριζε ότι το σχολείο στεγάζει χιλιάδες εκτοπισμένους και ότι οι περισσότεροι είναι γυναικόπαιδα», τόνισε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Χτες αργά το απόγευμα, ο στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Νοσοκομείο Kamal Adwan που υπολειτουργεί εδώ και καιρό στη βόρεια Γάζα, σε μια προσπάθεια να το αποτελειώσουν.

Σε ανάλογη, εν ψυχρώ, επίθεση προχώρησε χτες το μεσημέρι ο ισραηλινός στρατός και στον προσφυγικό καταυλισμό Maghazi της κεντρικής Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών ατόμων. Ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης αυτής δεν έγινε άμεσα γνωστός.

Το υπουργείο Υγείας, κάνοντας απολογισμό των θυμάτων που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα εδώ και 20 μέρες, ανέφερε πάνω από 770 νεκρούς και 1.000 τραυματίες. Ο συνολικός επίσημα καταγεγραμμένος απολογισμός από τις 7 Οκτώβρη 2023 αναφέρει 42.847 νεκρούς και πάνω από 100.544 τραυματίες.

Δημοσιογράφοι στην αποκλεισμένη βόρεια Γάζα μεταδίδουν εικόνες όπου χιλιάδες άμαχοι πεινασμένοι, διψασμένοι και ταλαιπωρημένοι δημιουργούν ανθρώπινα ποτάμια ανάμεσα σε σωρούς ερειπίων, υπό τις κάννες των Ισραηλινών στρατιωτών και των αρμάτων μάχης, προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο.

Εφιαλτικές εικόνες κατέγραψαν φωτορεπόρτερ στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της Γάζας σε φούρνους, με πλήθη χιλιάδων κυρίως νεαρών ανδρών να απλώνουν απεγνωσμένα το χέρι για ένα πακέτο αραβικές πίτες.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αμυνας στη Γάζα, Μαχμούντ Μπασάλ, μιλώντας χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσε ότι σταματά η παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη βόρεια Γάζα λόγω των ισραηλινών επιθέσεων και απειλών πως «θα σκοτώσουν και θα βομβαρδίσουν τις ομάδες μας αν παραμείνουν στο εσωτερικό του (προσφυγικού) καταυλισμού της Τζαμπάλια».

Το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» διέψευσε χτες τις κατηγορίες Ισραηλινού στρατιωτικού αξιωματούχου ότι 6 δημοσιογράφοι του είναι μέλη ή διενεργούν επιχειρήσεις για λογαριασμό της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «καθαρά ψεύδη». Οι ισραηλινές κατηγορίες κατά του «Al Jazeera» επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις στοχευμένες δολοφονίες εκατοντάδων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και οπερατέρ και να «σκεπάσουν» τις φωνές διαμαρτυρίας για το εμπάργκο στην ενημέρωση που έχει επιβάλει εδώ και έναν χρόνο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, απαγορεύοντας σε όλους τους ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στην περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, που παρακολούθησε τις εργασίες της συνόδου των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, κατήγγειλε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να «αδειάσει» τη Γάζα από τους Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα, το οποίο πολιορκεί στερώντας το από κάθε ανθρωπιστική βοήθεια πάνω από δύο βδομάδες. «Εχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που οι Παλαιστίνιοι υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Νάκμπα του 1948, τον ισραηλινό πόλεμο στον οποίο διαπράχθηκαν εγκλήματα γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης», τόνισε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος στη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο.

Αερογέφυρα ΗΠΑ - Βρετανίας για τον εξοπλισμό του κράτους - δολοφόνου

Νωρίτερα το «Al Jazeera» μετέδωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στήσει ουσιαστικά μια «αερογέφυρα» για να εφοδιάζουν διαρκώς με πυρομαχικά το κράτος - δολοφόνο. Ο στρατιωτικός αναλυτής του καναλιού, Αλεξ Γατόπουλος, υπολογίζει πως πάνω από 6.000 στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν εφοδιάσει με όπλα το Ισραήλ σε χιλιάδες πτήσεις μεταφοράς πολεμοφοδίων και όπλων κάθε λογής.

Παράλληλα, χτες, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αύξησε τις άδειες για παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, ξεπερνώντας κάθε πρότερη εκτίμηση. Από τον Αύγουστο, οι εγκρίσεις εξαγωγών στρατιωτικών εξοπλισμών στο Ισραήλ έχουν συνολική αξία 94,05 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από πέρσι.

Νέες συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Χτες το πρωί, η Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων ανακοίνωσε ότι από την αρχή του πολέμου στη Δυτική Οχθη οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν πάνω από 11.400 ανθρώπους. Αναφέρθηκε επίσης άλλη μια επιδρομή του στρατού σε σπίτια αμάχων στην κατεχόμενη Χεβρώνα, στο πλαίσιο των οποίων λεηλατήθηκαν και κλάπηκαν περιουσίες, ενώ από τους Ισραηλινούς χρησιμοποιήθηκαν άμαχοι (και παιδιά) ως ανθρώπινες ασπίδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ