Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικά παζάρια στο φόντο των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη την περιοχή

Η προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και σε αυτό το πλαίσιο η στήριξη του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου, που μακελεύει τους λαούς της περιοχής και ετοιμάζει επίθεση εναντίον του Ιράν, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στη Μέση Ανατολή.

Μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν συνάντησε την Τετάρτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συζητώντας - σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «κοινές προσπάθειες τερματισμού των συγκρούσεων στην περιοχή και την εγκαθίδρυση μεγαλύτερης ειρήνης και ασφάλειας». Ο Μπλίνκεν τόνισε την «ανάγκη» να «τελειώσει» ο πόλεμος στη Γάζα, να ελευθερωθούν οι όμηροι και να μπορέσουν οι άνθρωποι εκεί να ξαναχτίσουν τις ζωές τους «ελεύθεροι από τη Χαμάς» - αποτυπώνοντας τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για μια «ειρήνη» με διαιώνιση της κατοχής.

Συζητήθηκαν επίσης οι «προσπάθειες για μία διπλωματική απόφαση στον Λίβανο, που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Μπλίνκεν μετέβη στην Ντόχα του Κατάρ συναντώντας τον Καταριανό εμίρη, Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, ο οποίος διατηρεί ρόλο μεσολαβητή στις σχέσεις της Χαμάς με Ισραήλ και ΗΠΑ. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε πως αναμένει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα «τις επόμενες μέρες», κάτι που επιβεβαίωσε στη συνέχεια η κυβέρνηση Νετανιάχου που ανακοίνωσε ότι μία ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Ντόχα την Κυριακή με επικεφαλής τον αρχηγό της Mossad.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου χαιρέτισε χτες εξάλλου τις διαμεσολαβητικές ενέργειες της Αιγύπτου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Χτες επίσης, αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους στο Κάιρο, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera.

Ναυτικά γυμνάσια Σ. Αραβίας και Ιράν

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Αμυνας μετέδωσε πως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν πραγματοποίησαν «πρόσφατα» τις πρώτες κοινές ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα του Ομάν.

Η εξέλιξη έρχεται μετά τη ραγδαία βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, με την υπογραφή συμφωνίας συμφιλίωσης τον Αύγουστο του 2023 στο Πεκίνο, με κινεζική διαμεσολάβηση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του Σαουδάραβα Ταξίαρχου Τούρκι αλ Μάλκι, ο οποίος επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση των κοινών γυμνασίων με το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες Ισραήλ και ΗΠΑ και ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, σε απάντηση των πυραυλικών επιθέσεων αντιποίνων της Τεχεράνης την 1η Οκτώβρη.

Ισραηλινά ΜΜΕ και η βρετανική εφημερίδα «Times» μετέδωσαν χτες πως θα καθυστερήσουν οι αρχικοί σχεδιασμοί για την εξαπόλυση της επίθεσης στο Ιράν, μετά την διαρροή απόρρητων εγγραφών από το Πεντάγωνο που αφορούσαν τις προετοιμασίες.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκάλεσε χτες η εκδήλωση πυρκαγιάς, υπό ασαφείς αιτίες και συνθήκες, έξω από πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν στην περιοχή Καράτζ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε οργάνωση της αντιπολίτευσης. Η είδηση και τα πλάνα που κυκλοφόρησαν έχουν προκαλέσει ανησυχία λόγω της προαναγγελθείσας επίθεσης του Ισραήλ. Η είδηση ωστόσο δεν μεταδόθηκε άμεσα από κρατικά μέσα της χώρας.

Η Μέση Ανατολή στη σύνοδο των BRICS

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απασχόλησαν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν κατήγγειλε την ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και να σταματήσει τις αιματοχυσίες του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια για εκεχειρία στη Γάζα, επανεκκίνηση διαδικασίας για λύση δύο κρατών και ανάσχεση της διάδοσης του πολέμου στον Λίβανο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προειδοποίησε πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου». Παρατήρησε πως «η στρατιωτική δράση που άρχισε πριν έναν χρόνο, έχει τώρα επεκταθεί στον Λίβανο, ενώ επηρεάζονται και άλλες χώρες της περιοχής». Πρόσθεσε επίσης πως «το επίπεδο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν έχει αυξηθεί σημαντικά» ως ένδειξη των «αλυσιδωτών αντιδράσεων που θέτουν όλη τη Μέση Ανατολή στο χείλος πολέμου πλήρους κλίμακας». Ο ίδιος τόνισε πως το κλειδί για την αποκατάσταση ειρήνης και σταθερότητας είναι η εφαρμογή της λύσης δύο κρατών που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διάσκεψη στο Παρίσι για τον Λίβανο

Χτες, στο Παρίσι, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μακρόν πραγματοποιήθηκε διεθνής σύνοδος «για την Υποστήριξη του Λαού και της Κυριαρχίας του Λιβάνου», στο πλαίσιο της οποίας δόθηκαν υποσχέσεις για παροχή βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 800 εκατ. θα έχουν τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 200 εκατ. θα δοθούν για την ενίσχυση του Λιβάνου, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Νοέλ Μπαρό.

Ο Μπαρό τόνισε ότι οι συμμετέχοντες «συμφώνησαν στην επιτακτική ανάγκη μιας διπλωματικής λύσης, που θα επιτρέψει να διασφαλιστεί η βιώσιμη ασφάλεια του πληθυσμού στο Ισραήλ όπως και στον Λίβανο». Η λύση αυτή, ανέφερε, περνά μέσα από την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, «με παύση των εχθροπραξιών από τη μια και την άλλη πλευρά του συνόρου», είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αναπτυχθούν «μαζικά» οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου στον νότο της χώρας, «να ενισχυθεί η ικανότητα» της UNIFIL (η δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο) και να εφαρμόσει την αποστολή της.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν αναγνώρισε πως είναι «εξαιρετικά δύσκολη» μία συμφωνία για εκεχειρία στον Λίβανο, τονίζοντας ωστόσο πως «περισσότερες ζημιές, περισσότερα θύματα, περισσότερα χτυπήματα δεν θα τερματίσουν την τρομοκρατία, ούτε θα προσφέρουν ασφάλεια». Επέκρινε επίσης το Ιράν, κατηγορώντας το πως αυτό έκανε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Ισραήλ, «ενώ το υψηλότερο συμφέρον του Λιβάνου απαιτούσε να μείνουν μακριά από τον πόλεμο της Γάζας».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Ν. Μικάτι, που παραβρέθηκε στη σύνοδο του Παρισιού, δήλωσε πως η χώρα του θα μπορούσε να αναπτύξει έως και 8.000 στρατιώτες στον νότο στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά έκανε έκκληση για διεθνή χρηματοδότηση και στρατιωτική εκπαίδευση μίας τέτοιας αποστολής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι κάθε μελλοντικός πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή τις συμφωνίες που ορίζουν ότι «τα όπλα θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του λιβανικού στρατού και του λιβανικού κράτους», θέτοντας έτσι ζήτημα αφοπλισμού των οργανώσεων στη χώρα, όπως η Χεζμπολάχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ