Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο «νομοσχέδιο των χαφιέδων»

Υποχρεώνει εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους να καταδίδουν μετανάστες χωρίς «χαρτιά»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε όλη τη Σουηδία για το προτεινόμενο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που είναι γνωστό ως «νομοσχέδιο των χαφιέδων», επειδή εξαναγκάζει δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως εκπαιδευτικούς, γιατρούς, υπαλλήλους μιας υπηρεσίας κ.λπ. να καταδίδουν στις αρχές τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Η Σουηδία, αυτήν τη φορά με «κεντροδεξιά» κυβέρνηση, πρωτοστατεί για ακόμη μια φορά στα αντιμεταναστευτικά μέτρα, τα οποία έχουν εξελιχθεί άλλωστε και σε επίσημη πολιτική της ΕΕ. Η Σουηδία έχει αυστηροποιήσει την πολιτική της τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση, χαρακτηρίζοντας «ασφαλείς» περιοχές της Συρίας, αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό που θα πρέπει να λαμβάνουν οι μετανάστες εκτός ΕΕ, ώστε να τους χορηγηθεί άδεια εργασίας και παραμονής.

Την Τετάρτη διοργανώθηκε στη Στοκχόλμη μαζική διαδήλωση που οργανώθηκε από πολλά πρωτοβάθμια συνδικάτα και Ομοσπονδίες, όπως των κοινωνικών λειτουργών, των δημοτικών υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών, των γιατρών και των νοσηλευτών και άλλων, που τα μέλη τους πλήττονται από το «χαφιεδίστικο νομοσχέδιο», όπως το αποκαλούν. Μέχρι και η εργοδοτική - κυβερνητική σουηδική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών και η αντίστοιχη των υπαλλήλων, καθώς κι η σουηδική Εκκλησία αναγκάστηκαν να πάρουν θέση ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο, κάτω από την πίεση των πολύμηνων, μαζικών αντιδράσεων.

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» και Ελληνες εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι και επίσης το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Μετρό Στοκχόλμης, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους που δεν θέλουν να μετατραπούν σε «χαφιέδες».

Στο μεταξύ, χτες η κυβέρνηση της Σουηδίας παρουσίασε μια νέα στρατηγική «αναπτυξιακής βοήθειας», ύψους 3 δισ. κορονών (262 εκατ. ευρώ) με στόχο τη «μείωση της μετανάστευσης και την επιτάχυνση των απελάσεων των παράτυπων μεταναστών».

Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν σαν κίνητρα και επιχορηγήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν το διάστημα 2024 - 2028 «στην ανάπτυξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών», προκειμένου «να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση προς τη Σουηδία και την ΕΕ», δήλωσε ο Μπ. Ντούσα, υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας. Επίσης, μέρος αυτού του ποσού θα δαπανηθεί για την ενίσχυση των επιστροφών ενισχύοντας κατασταλτικούς μηχανισμούς σε χώρες διέλευσης.

Για μέτρο που «αντιμετωπίζει τις βαθιές αιτίες» της μετανάστευσης έκανε λόγο ο Λ. Ασπλινγκ, εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (SD), που στηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού της Σουηδίας.

Η Στοκχόλμη προβλέπει να αφιερώνει συνολικά 56 δισ. κορόνες ετησίως από το 2026 έως το 2028 για «αναπτυξιακή βοήθεια», με σχεδόν το μισό ποσό να πηγαίνει στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ