Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ
Συνεχής κλιμάκωση των συγκρούσεων

Το σφυροκόπημα σε Νότιο και Ανατολικό Λίβανο και στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προκαλώντας καθημερινά σφαγές αθώων αμάχων συνεχίζει ασταμάτητα ο ισραηλινός στρατός, απολαμβάνοντας τη στήριξη των συμμάχων του ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Λιβανέζικα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA, μετέδωσαν ότι χτες αργά το βράδυ της Τετάρτης έως χτες τα ξημερώματα η ισραηλινή αεροπορία σφυροκόπησε 17 φορές νότια προάστια της Βηρυτού, ισοπεδώνοντας τουλάχιστον έξι πολυώροφα κτίρια στο προάστιο Λαϊλάκι και τα αδειανά γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού «Al-Mayadeen», με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό πέντε άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού βρίσκονταν κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό και σε φυλάκιο ελέγχου του λιβανέζικου στρατού. «Πρόκειται για τις πιο βίαιες επιδρομές από την αρχή του πολέμου», τόνισε το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, αναφερόμενο στις ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι ισραηλινές επιδρομές που έγιναν την Τετάρτη στη νότια πόλη Τύρο προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 16 ανθρώπων, ενώ ισοπέδωσαν ολόκληρα κτίρια και έθαψαν ολόκληρες συνοικίες κάτω από βουνά ερειπίων. Οι ισραηλινές επιθέσεις επέφεραν επίσης σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές σε δρόμους καταστήματα και αυτοκίνητα καθώς μεγάλες περιοχές της Τύρου κυριολεκτικά «σείστηκαν».

Στην πόλη της Τύρου, που κατοικείται επί χιλιάδες χρόνια, ζούσαν πριν από την έναρξη του πολέμου περίπου 50.000 άνθρωποι. Σήμερα παραμένουν εκεί με κίνδυνο της ζωής τους περίπου 14.500 άλλοι. Κύμα φυγής χιλιάδων κατοίκων με ΙΧ και φορτηγάκια κατέγραψε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο και στη νότια πόλη της Σιδώνης.

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατέστρεψε «σύστημα τούνελ» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και πως στρατιώτες από την Ταξιαρχία «Χιράμ» έκαναν επιδρομές «σε αρκετές περιοχές» της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας πως καταστρώνονταν σχέδια για «εισβολή στο Βόρειο Ισραήλ». Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ξεκίνησε τη διενέργεια «έρευνας» για την προχτεσινή δολοφονία τριών Λιβανέζων στρατιωτών, ενώ βοηθούσαν αμάχους στο χωριό Γιάτιρ να απομακρυνθούν από περιοχές που βομβάρδιζε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τέσσερις έφεδροι Ισραηλινοί στρατιώτες, που συμμετέχουν στην εισβολή, σκοτώθηκαν σε μάχες.

«Παράθυρο» Χαλεβί για παζάρια εκεχειρίας

Ο Ισραηλινός επιτελάρχης στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί άφησε χτες βράδυ ένα «παράθυρο ανοικτό» για το ενδεχόμενο εκεχειρίας στον Λίβανο, δηλώνοντας πως το Ισραήλ μπορεί να φθάσει σε ένα αποφασιστικό τέλος της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ. «Στον βορρά υπάρχει πιθανότητα επίτευξης ενός απότομου τέλους. Τελειώσαμε με την ανώτερη αλυσίδα διοίκησης της Χεζμπολάχ με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο», ανέφερε ο Χαλεβί.

Η Χεζμπολάχ, από την άλλη, συνέχισε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών και πυραύλων στο Βόρειο και Κεντρικό Ισραήλ. Χτες το πρωί η πτώση θραύσματος ρουκέτας στην πόλη Ναχαρίγια προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών και μεγάλη πυρκαγιά στον οικισμό Κοχάβ Γιαΐρ του Κεντρικού Ισραήλ, με αποτέλεσμα να καούν αρκετά σπίτια.

Επιπλέον, χτες οι πάνω από 120 ρουκέτες που έπληξαν την περιοχή Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ έκαναν τις ισραηλινές αρχές να ανακοινώσουν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων αμάχων.

Σε αυτό το φόντο, η «Aegean» ανακοίνωσε χτες πως σταματά έως τις αρχές του 2025 όλες τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ. Επίσης, η αεροπορική εταιρία «Qatar Airways» ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις σε Ιράν, Ιράκ και Λίβανο και περιορίζει τις πτήσεις στην Ιορδανία «μέχρι νεωτέρας».

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έγιναν χτες σε μία συνοικία της Δαμασκού και μία στρατιωτική εγκατάσταση στην επαρχία Χομς, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν Σύρο στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους επτά ανθρώπους. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο ισραηλινός στρατός «ξεκίνησε μια επίθεση από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν και από τον βόρειο Λίβανο στοχεύοντας δύο τοποθεσίες» στην περιοχή Καφρ Σούσα της Δαμασκού και μια στρατιωτική τοποθεσία κοντά στη Χομς.

Αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, ανακοινώθηκε πως ένας άνθρωπος ακρωτηριάστηκε μετά από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στα περίχωρα της Δαμασκού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ