ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΡΞΗ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΥ
«Ορόσημο» για «κοινές προτεραιότητες στο μέλλον ασφάλειας»

Από τις επαφές του Αμερικανού βοηθού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία (αριστ.), εδώ με τον Κύπριο ΥΠΕΞ

2024 The Associated Press. All

Από τις επαφές του Αμερικανού βοηθού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία (αριστ.), εδώ με τον Κύπριο ΥΠΕΞ
Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» που συγκρότησαν ΗΠΑ - Κύπρος έγινε προχτές στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων και με φόντο την όξυνση των διεργασιών, αφενός γύρω από τη βαθύτερη εμπλοκή στην υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, αφετέρου γύρω από τους όρους διχοτόμησης της Κύπρου και τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν η έναρξη του Διαλόγου χαρακτηρίζεται «ορόσημο στη σχέση» μεταξύ των δύο χωρών και επιβεβαιώνει «την πρόθεσή τους να προωθήσουν κοινές προτεραιότητες για τη δημιουργία μέλλοντος ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας (...) αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών να ενισχύσουν από κοινού τη διμερή και περιφερειακή ασφάλεια, να προωθήσουν την οικονομική καινοτομία και ευημερία...». Επισημαίνεται δε ότι ο «Διάλογος» θα συνιστά «μια πλατφόρμα για την προώθηση της πρακτικής συνεργασίας σε τομείς όπως η διαχείριση κρίσεων και η επιβολή του νόμου, η ενεργειακή ασφάλεια, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η καινοτομία και η τεχνολογία, το εμπόριο και οι επενδύσεις και οι σχέσεις μεταξύ των λαών».

Σε κεφάλαιο ειδικά για τη «Διεθνή και Περιφερειακή Συνεργασία» το Ανακοινωθέν υπογραμμίζει ότι οι δύο «ανανέωσαν τη δέσμευσή τους» για συνεργασία στους τομείς αυτούς «ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», ξεχωρίζοντας ως στόχους, μεταξύ άλλων, «τη σημασία της συνεχιζόμενης στήριξης της Ουκρανίας», «του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», τη «λήψη ανταγωνιστικών μέτρων για την υπεράσπιση μιας διεθνούς τάξης που αντανακλά τα κοινά αμερικανικά και κυπριακά συμφέροντα και αξίες», δηλαδή στόχους που θα μεγιστοποιήσουν την πίεση απέναντι στη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, οι δύο εκφράζουν αόριστα «πλήρη στήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη να δημιουργηθεί χώρος για μια διπλωματική λύση κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ - Λιβάνου», ενώ οι κλιμακούμενες επιδρομές του Ισραήλ ματοκυλούν όλο και περισσότερο τους λαούς με την πολύπλευρη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στο πλαίσιο των οξυνόμενων παζαριών εκφράζεται και απερίφραστη υποστήριξη «υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ενθαρρύνονται «όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τα ζητήματα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»...

Προτεραιότητα η επέκταση του CYCLOPS

Ειδική αναφορά γίνεται (στο κεφάλαιο «Ασφάλεια, διαχείριση κρίσεων και επιβολή του νόμου») στη σημασία «του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Κυπριακού Κέντρου για την Ασφάλεια στην Ξηρά, την Ανοικτή Θάλασσα και τα Λιμάνια (CYCLOPS) στη Λάρνακα, το οποίο έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες αξιωματούχους από την Κυπριακή Δημοκρατία και περισσότερες από 20 χώρες στην ασφάλεια των συνόρων, τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, την κυβερνοασφάλεια, τη θαλάσσια ασφάλεια και άλλα», με τις δύο πλευρές να διαμηνύουν ότι θα «συνεχίσουν να συνεργάζονται για την επέκταση των εγκαταστάσεων, των δραστηριοτήτων και των δυνατοτήτων του Κέντρου».

Χαιρετίζεται ειδικά η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη διμερή συνεργασία «στον τομέα της επιβολής του νόμου» και επιβεβαιώνεται η «σημασία της εμβάθυνσης της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, σύμφωνα με τους στόχους του Οδικού Χάρτη για τη διμερή αμυντική συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας - ΗΠΑ 2024 - 2029» που υπογράφτηκε στις 9 του περασμένου Σεπτέμβρη, «για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ανθρωπιστικών καταστροφών, διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων εκπαίδευσης, ανταλλαγής πληροφοριών, διαλειτουργικότητας, κοινών επιχειρήσεων αποκατάστασης και ενίσχυσης των δυνατοτήτων».

Μάλιστα, ενώ όλο και περισσότερα δυτικά «πλήγματα» κατά των αντιπάλων του Ισραήλ (Ιράν, Χούτι κ.τ.λ.) γίνονται με πολύμορφη αξιοποίηση των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, οι ΗΠΑ παίνεψαν ειδικά την «Κυπριακή Δημοκρατία για τον σημαντικό της ρόλο και τη συνεχή ηγετική της θέση στη διαχείριση κρίσεων και για την υποστήριξη των πολιτών σε κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τις εγκαταστάσεις της για την ασφαλή εκκένωση πολιτών μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας...».

Ψηλά στην ατζέντα και η Ενεργειακή Ασφάλεια

Ασφαλώς, το Ανακοινωθέν δεν θα μπορούσε να μην ξεχωρίζει «τον κοινό στόχο για μεγαλύτερη περιφερειακή διασυνδεσιμότητα και για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ανάπτυξης των πόρων φυσικού αερίου και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων», με έργα όπως και ο «Great Sea Interconnector» (για την επιτάχυνση του οποίου η Ουάσιγκτον έκανε απανωτές παρεμβάσεις).

Με έμφαση συζητήθηκαν τρόποι «προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων» και ξεκαθαρίζεται ότι θα συνεχίσει η σταθερή εργασία «για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και ευημερίας, μεταξύ άλλων, μέσω του σχήματος 3+1 (Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα και Ισραήλ, συν τις Ηνωμένες Πολιτείες)».

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στην Κύπρο ήταν ο βοηθός ΥΠΕΞ αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρωασιατικά θέματα Τζέιμς Ο' Μπράιεν, τον οποίο ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ευχαρίστησε ειδικά - σε συνάντηση που είχαν - για την πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προσφέρει σε Κύπριους τη δυνατότητα εκπαίδευσης στις Ακαδημίες του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπροστάρισσα σε βρώμικα σχέδια από Δυτικά Βαλκάνια μέχρι Ουκρανία

Μπροστάρισσα σε μια σειρά από βρώμικα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα και του κεφαλαίου, από τα Δυτικά Βαλκάνια ως την Ουκρανία, αναδεικνύεται η κυβέρνηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε προχτές βράδυ στο Βελιγράδι, όπου παρακάθισε μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η συνάντηση, προπομπός της επίσκεψης της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Βελιγράδι, δείχνει την πρεμούρα τους για ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμων των Δυτικών Βαλκανίων και τον αναβαθμισμένο ρόλο που αναζητά στην υπόθεση η ελληνική αστική τάξη, διεκδικώντας κομμάτια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, Αλλωστε, σε Αθήνα και Βελιγράδι γίνονται συζητήσεις για διάφορα έργα διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη, είτε αφορούν την Ενέργεια είτε την οδική ή σιδηροδρομική σύνδεση (Ευρωπαϊκός Διάδρομος 10) μέσω της Σερβίας.

Σε δηλώσεις του ο Βούτσιτς σημείωσε πως οι δύο ομόλογοί του, του «μετέφεραν πολύ σημαντικά μηνύματα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ και την πρόοδο της Σερβίας». Αφού αναγνώρισε «τον σκεπτικισμό που εκφράζω συχνά γύρω από αυτό» (την ενταξιακή πορεία της Σερβίας), πρόσθεσε ότι «τώρα με την επίσκεψή τους ανοίγουν νέοι ορίζοντες και δημιουργούνται νέες ελπίδες, αν όχι για επιτάχυνση της διαδικασίας, τότε για μία διαφορετική προσέγγιση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Τρίτη, ο Δ. Σκάλκος, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για την Ουκρανία, πρέσβη Σπ. Λαμπρίδη, βρέθηκε στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Ihor Zhovkva, αναπλ. προϊστάμενο του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, και άλλα στελέχη της ουκρανικής Προεδρίας.

Οπως διαχέεται, τα κύρια θέματα της συνάντησης περιελάμβαναν την εφαρμογή της ουκρανοΝΑΤΟικής κοπής «Φόρμουλας Ειρήνης» και τις προετοιμασίες για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης. «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, ιδίως στην ανακατασκευή των εγκαταστάσεων στην Οδησσό και την περιοχή», λέγεται επίσης, σχετικά με το «ψητό» που βλέπουν μέσα στα συντρίμμια του πολέμου κατασκευαστικοί και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Καθώς, εξάλλου, είχε προηγηθεί η διμερής «Συμφωνία Ασφαλείας» που υπογράφτηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τα «νομικά βήματα» που απαιτούνται για την έναρξη εφαρμογής της.

Θυμίζουμε ότι, κατά πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει συνέχιση της ελληνικής στήριξης με πολεμικό υλικό και στρατιωτική εκπαίδευση, παραπέρα χρήση της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης ως κόμβων διεκπεραίωσης ευρωΝΑΤΟικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, «συνέργειες» στις πολεμικές βιομηχανίες των δύο χωρών για επιτάχυνση στις παραδοτέες ποσότητες, αλλά και ενεργοποίηση ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην «αγορά» της Ουκρανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Zhovkva ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για «τη βοήθεια που παρείχε στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης, και για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία δάνειο 35 δισ. ευρώ», περιέγραψε τις «τρέχουσες ανάγκες» του Κιέβου, ενώ οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε χρονοδιάγραμμα επαφών «για το εγγύς μέλλον», όπως λένε.

Ζυγίζουν αντιδράσεις στο Αιγαίο

ΚΚΕ: Εκτεθειμένη η κυβερνητική πολιτική και προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού

Την αντίδραση της τουρκικής πλευράς, που βάζει ωμά τις διεκδικήσεις της ενόψει και της έλευσης στην Αθήνα στις 8/11 του Χ. Φιντάν για συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, ζυγίζει η κυβέρνηση σχετικά με τις εργασίες του ερευνητικού σκάφους O/V «AEGAEO» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το μήνυμα 207/24 του Σταθμού Λήμνου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ, στο διάστημα 25 - 30/10 θα πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες για την πόντιση καλωδίων τόσο σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όσο και σε διεθνή ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου.

Η Τουρκία στις 22/10 είχε εκδώσει δική της NAVTEX, που υποστήριζε ότι μέρος των ερευνών μεταξύ Χίου και Λέσβου ανήκουν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα «που δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί» και ότι στην περιοχή αυτή η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν οδηγίες για ελληνική ρηματική διακοίνωση προς την τουρκική πλευρά, με την οποία απορρίπτεται ο ισχυρισμός περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι έρευνες για τοποθέτηση καλωδίων αλλά και η ίδια η πόντιση καλωδίων είναι ελεύθερη στα διεθνή ύδατα για όλα τα κράτη βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και απλώς γνωστοποιούνται οι εργασίες στο παράκτιο κράτος για την έκδοση NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, λένε οι ίδιες πηγές.

Βέβαια, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η τουρκική πλευρά. Θυμίζουμε, τις προηγούμενες βδομάδες, με ανάλογα επιχειρήματα, είχε αμφισβητήσει και το δικαίωμα ιταλικού ερευνητικού να κάνει τέτοιες εργασίες στα ανοικτά της Κάσου, επικαλούμενη τότε η Αγκυρα και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την έκδοση τουρκικής NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου σχετικά με το ελληνικό ερευνητικό πλοίο «AEGAEO»:

«Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου, κατά τη διάρκεια ερευνητικών εργασιών από το ελληνικό πλοίο "AEGAEO" για την πόντιση καλωδίου, η παρέμβαση του τουρκικού κράτους με την έκδοση NAVTEX, η απαράδεκτη απαίτηση ότι η περιοχή (μεταξύ Χίου - Λέσβου) ανήκει (!) σε ζώνη τουρκικής θαλάσσιας αρμοδιότητας και η διεκδίκηση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι μέρος των γενικότερων τουρκικών διεκδικήσεων που εκθέτουν την κυβερνητική πολιτική και την προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού, στο πνεύμα των λεγόμενων "ήρεμων νερών", στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το πρόβλημα που προέκυψε με το πλοίο "AEGAEO" είναι σοβαρό και η κυβέρνηση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Το ΚΚΕ ζητά να τοποθετηθεί άμεσα η κυβέρνηση, να ενημερώσει τον λαό για τα συγκεκριμένα γεγονότα και για τη στάση της, να απαντήσει στο ερώτημα αν τουρκικό σκάφος επιχείρησε να παρεμποδίσει το ελληνικό ερευνητικό πλοίο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ