Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζυγίζουν αντιδράσεις στο Αιγαίο

ΚΚΕ: Εκτεθειμένη η κυβερνητική πολιτική και προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού

Την αντίδραση της τουρκικής πλευράς, που βάζει ωμά τις διεκδικήσεις της ενόψει και της έλευσης στην Αθήνα στις 8/11 του Χ. Φιντάν για συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, ζυγίζει η κυβέρνηση σχετικά με τις εργασίες του ερευνητικού σκάφους O/V «AEGAEO» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το μήνυμα 207/24 του Σταθμού Λήμνου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ, στο διάστημα 25 - 30/10 θα πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες για την πόντιση καλωδίων τόσο σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όσο και σε διεθνή ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου.

Η Τουρκία στις 22/10 είχε εκδώσει δική της NAVTEX, που υποστήριζε ότι μέρος των ερευνών μεταξύ Χίου και Λέσβου ανήκουν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα «που δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί» και ότι στην περιοχή αυτή η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν οδηγίες για ελληνική ρηματική διακοίνωση προς την τουρκική πλευρά, με την οποία απορρίπτεται ο ισχυρισμός περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι έρευνες για τοποθέτηση καλωδίων αλλά και η ίδια η πόντιση καλωδίων είναι ελεύθερη στα διεθνή ύδατα για όλα τα κράτη βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και απλώς γνωστοποιούνται οι εργασίες στο παράκτιο κράτος για την έκδοση NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, λένε οι ίδιες πηγές.

Βέβαια, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η τουρκική πλευρά. Θυμίζουμε, τις προηγούμενες βδομάδες, με ανάλογα επιχειρήματα, είχε αμφισβητήσει και το δικαίωμα ιταλικού ερευνητικού να κάνει τέτοιες εργασίες στα ανοικτά της Κάσου, επικαλούμενη τότε η Αγκυρα και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την έκδοση τουρκικής NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου σχετικά με το ελληνικό ερευνητικό πλοίο «AEGAEO»:

«Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου, κατά τη διάρκεια ερευνητικών εργασιών από το ελληνικό πλοίο "AEGAEO" για την πόντιση καλωδίου, η παρέμβαση του τουρκικού κράτους με την έκδοση NAVTEX, η απαράδεκτη απαίτηση ότι η περιοχή (μεταξύ Χίου - Λέσβου) ανήκει (!) σε ζώνη τουρκικής θαλάσσιας αρμοδιότητας και η διεκδίκηση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι μέρος των γενικότερων τουρκικών διεκδικήσεων που εκθέτουν την κυβερνητική πολιτική και την προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού, στο πνεύμα των λεγόμενων "ήρεμων νερών", στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το πρόβλημα που προέκυψε με το πλοίο "AEGAEO" είναι σοβαρό και η κυβέρνηση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Το ΚΚΕ ζητά να τοποθετηθεί άμεσα η κυβέρνηση, να ενημερώσει τον λαό για τα συγκεκριμένα γεγονότα και για τη στάση της, να απαντήσει στο ερώτημα αν τουρκικό σκάφος επιχείρησε να παρεμποδίσει το ελληνικό ερευνητικό πλοίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ