Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΛΙΟΣ
Το Εργατικό Κέντρο αποκούμπι για κάθε λαϊκή οικογένεια

Ο νομός της Αρτας είναι ο φτωχότερος της περιοχής και από τους πιο φτωχούς της Ελλάδας. Το γεγονός ότι δεν έχουμε τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» όπως μας λένε, έχει φέρει μείωση του πληθυσμού κατά 20%. Η Αρτα είναι πρώτη σε αιτήσεις σίτισης στην Ηπειρο. Η μείωση του πληθυσμού έχει αγγίξει την εργατική τάξη, η νεολαία φεύγει για να βρει δουλειά με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Παρ' όλα αυτά υπάρχει πλούτος, κυρίως από τον πρωτογενή τομέα, που όμως τον καρπώνονται οι λίγοι, τα παράσιτα της κοινωνίας, οι καπιταλιστές.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας μέσα από τη δράση του εδώ και πάνω από μια δεκαετία έχει καταφέρει να οργανώσει μεγάλες κινητοποιήσεις, μαζικότατες απεργίες και συλλαλητήρια για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής. Δράσεις για την ανεργία στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, για την Υγεία του λαού μας, αγώνες για να υπερασπιστούμε το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δράσεις ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εκφράζοντας τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη, με εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του πρέσβη της Παλαιστίνης, της πρέσβειρας της Κούβας. Κινητοποιήσεις ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με διάφορες μορφές, συλλαλητήρια, προβολές ταινιών, το διήμερο αλληλεγγύης που κάναμε πρόσφατα κ.ά. Δράσεις πολιτισμού, ταινίες, θέατρα, συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών, δίνοντας μια διέξοδο στον εργατόκοσμο να περνάει καλά χωρίς να πληρώνει έναν σκασμό λεφτά. Αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και τη δική μας λογική για τον ελεύθερο χρόνο και πώς πρέπει να αξιοποιείται.

Ολη αυτή η δράση έχει ως αποτέλεσμα το ΕΚ Αρτας να έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής ως το βασικό στήριγμά τους. Το αποκούμπι τους. Η κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, και κυρίως με τους αγρότες και την Ομοσπονδία τους, σπάζοντας στην πράξη τις αντιλήψεις τις οποίες έβαζαν άλλες δυνάμεις, που δεν ήθελαν τη συμπόρευση εργατών και αγροτών, έχει στριμώξει την εργοδοσία, έχει ζορίσει για τα καλά τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, επηρεάζει θετικά τις διεργασίες που γίνονται και στον δημόσιο τομέα.

Σημαντική νίκη για το εργατικό κίνημα της Αρτας είναι η καταδίκη της εργοδοσίας της «Ηπειρος» για τον θάνατο του Χρήστου Ζορμπά, που έγινε μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις της κοινωνίας της Αρτας, που έκανε δική της υπόθεση τον αγώνα αυτό. Σε όλο αυτό βοήθησε η πρωτοβουλία που πήραμε το 2015 σε επίπεδο βορειοδυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων, ημερίδα για μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, η οποία έδωσε τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν τα σωματεία. Χρειάζεται να δούμε ξανά τέτοιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο περιοχής, ειδικά τώρα που η εντατικοποίηση, τα τσακισμένα δικαιώματα, η επίθεση της εργοδοσίας γενικότερα έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε αρένες θανάτου.

Ο προσανατολισμός στη δράση μας είναι σταθερά ο κλάδος Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που είναι και ο πολυπληθέστερος κλάδος, με χιλιάδες εργαζόμενους. Πέρα από το Σωματείο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, που έχουμε σταθερή συνεργασία, έχουμε καταφέρει το προηγούμενο διάστημα μαζί με το κλαδικό Σωματείο να σπάσουμε το «άβατο» στην «Ηπειρος», με τις κινητοποιήσεις για τον Χρήστο Ζορμπά, τον «Καραλή» την περίοδο της πανδημίας, που είχε την απαίτηση να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με κορονοϊό. Εχουμε καλή επαφή με την «Intercom», που στις τελευταίες εκλογές στο κλαδικό Σωματείο ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ενώ συμβάλαμε να ανασυσταθεί το Σωματείο της «ΙΟΝ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράση ενάντια στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος (8/7/2022)
Οχι στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος (7/7/2022)
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία» (7/7/2022)
Κλίμα ξεσηκωμού για τη δικαίωση για τον θάνατο του Χρήστου Ζορμπά (6/7/2022)
Και φέτος οργανώνουν ένα πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων (15/7/2021)
Περιφερειακή σύσκεψη στην Αρτα (20/12/2008)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ