Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπροστάρισσα σε βρώμικα σχέδια από Δυτικά Βαλκάνια μέχρι Ουκρανία

Μπροστάρισσα σε μια σειρά από βρώμικα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα και του κεφαλαίου, από τα Δυτικά Βαλκάνια ως την Ουκρανία, αναδεικνύεται η κυβέρνηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε προχτές βράδυ στο Βελιγράδι, όπου παρακάθισε μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η συνάντηση, προπομπός της επίσκεψης της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Βελιγράδι, δείχνει την πρεμούρα τους για ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμων των Δυτικών Βαλκανίων και τον αναβαθμισμένο ρόλο που αναζητά στην υπόθεση η ελληνική αστική τάξη, διεκδικώντας κομμάτια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, Αλλωστε, σε Αθήνα και Βελιγράδι γίνονται συζητήσεις για διάφορα έργα διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη, είτε αφορούν την Ενέργεια είτε την οδική ή σιδηροδρομική σύνδεση (Ευρωπαϊκός Διάδρομος 10) μέσω της Σερβίας.

Σε δηλώσεις του ο Βούτσιτς σημείωσε πως οι δύο ομόλογοί του, του «μετέφεραν πολύ σημαντικά μηνύματα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ και την πρόοδο της Σερβίας». Αφού αναγνώρισε «τον σκεπτικισμό που εκφράζω συχνά γύρω από αυτό» (την ενταξιακή πορεία της Σερβίας), πρόσθεσε ότι «τώρα με την επίσκεψή τους ανοίγουν νέοι ορίζοντες και δημιουργούνται νέες ελπίδες, αν όχι για επιτάχυνση της διαδικασίας, τότε για μία διαφορετική προσέγγιση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Τρίτη, ο Δ. Σκάλκος, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για την Ουκρανία, πρέσβη Σπ. Λαμπρίδη, βρέθηκε στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Ihor Zhovkva, αναπλ. προϊστάμενο του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, και άλλα στελέχη της ουκρανικής Προεδρίας.

Οπως διαχέεται, τα κύρια θέματα της συνάντησης περιελάμβαναν την εφαρμογή της ουκρανοΝΑΤΟικής κοπής «Φόρμουλας Ειρήνης» και τις προετοιμασίες για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης. «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, ιδίως στην ανακατασκευή των εγκαταστάσεων στην Οδησσό και την περιοχή», λέγεται επίσης, σχετικά με το «ψητό» που βλέπουν μέσα στα συντρίμμια του πολέμου κατασκευαστικοί και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Καθώς, εξάλλου, είχε προηγηθεί η διμερής «Συμφωνία Ασφαλείας» που υπογράφτηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τα «νομικά βήματα» που απαιτούνται για την έναρξη εφαρμογής της.

Θυμίζουμε ότι, κατά πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει συνέχιση της ελληνικής στήριξης με πολεμικό υλικό και στρατιωτική εκπαίδευση, παραπέρα χρήση της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης ως κόμβων διεκπεραίωσης ευρωΝΑΤΟικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, «συνέργειες» στις πολεμικές βιομηχανίες των δύο χωρών για επιτάχυνση στις παραδοτέες ποσότητες, αλλά και ενεργοποίηση ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην «αγορά» της Ουκρανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Zhovkva ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για «τη βοήθεια που παρείχε στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης, και για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία δάνειο 35 δισ. ευρώ», περιέγραψε τις «τρέχουσες ανάγκες» του Κιέβου, ενώ οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε χρονοδιάγραμμα επαφών «για το εγγύς μέλλον», όπως λένε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ