Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ
«Νέο συμβόλαιο δράσης» κόντρα στον λαό και τις ανάγκες του

Σε ανοιχτή εκδήλωση της ετήσιας ΓΣ του ΣΕΒ μίλησε χθες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης και παρέθεσε ξανά τις επιδόσεις του για το κεφάλαιο στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του, ενώ τους έταξε κι άλλα, προϊδεάζοντας για νέα αντεργατικά μέτρα.

Οπως είπε, «πολιτεία και επιχειρηματικότητα αναζητούν κοινό βηματισμό» στην πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ μίλησε για «συνεργασία» των δύο πλευρών, σε «ειλικρινή επικοινωνία» μεταξύ του αστικού κράτους και της «επιχειρηματικότητας», ευελπιστώντας σε συνέχιση της «γόνιμης συνεργασίας» όπως χαράχτηκε από τα προηγούμενα χρόνια.

Επέμεινε άλλωστε ότι με τα μέτρα που πήρε, «η οικονομία μας βγήκε από την εντατική», ανέκτησαν την περιλάλητη «επενδυτική βαθμίδα», ο Τουρισμός σπάει «διαδοχικά ρεκόρ», οι δε εξαγωγές σε προϊόντα και υπηρεσίες φτάνουν το 50% του ΑΕΠ, «σε μια σοβαρή ποιοτική αναδιάρθρωση της οικονομίας μας» όπως είπε.

Τι ετοιμάζουν για μετά; «Ηρθε τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας», όπως είπε ο Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή κυβερνητικές δεσμεύσεις γίνονται ήδη πραγματικότητα: Μειώθηκαν οι συντελεστές στα μερίσματα, ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει κατά 5,5% ικανοποιώντας ένα «πάγιο αίτημα της εργοδοσίας» όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι «όλες μας οι κινήσεις συγκλίνουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ταυτόχρονα, τους απαρίθμησε τους ευρωενωσιακούς πόρους «χωρίς προηγούμενο» που τους εξασφάλισε, συν το ενισχυμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 40 δισ. ευρώ όπως τα συνυπολόγισε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, βορά στα νύχια των ομίλων, σε εκταμιεύσεις που για να γίνουν συνοδεύονται από σκληρά δημοσιονομικά μέτρα σε βάρος του λαού.

Επιπλέον, τους διαβεβαίωσε ότι προχωρούν κι άλλες «κρίσιμες μεταρρυθμίσεις» όπως η πολυδιαφημισμένη επιτάχυνση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ώστε να ξεμπλοκάρουν «επενδύσεις» και να υπάρχει «ασφάλεια Δικαίου», σύμφωνα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Εχει εκσυγχρονιστεί συνολικά το εργασιακό πλαίσιο», συνέχισε, εννοώντας τον εργασιακό Αρμαγεδδώνα που ήρθε και κούμπωσε πάνω στο προηγούμενο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στο κτηματολόγιο λέγοντας ότι προχωρούν και τα νέα χωροταξικά σχέδια, «ίσως η πιο σημαντική αθέατη μεταρρύθμιση μας» όπως είπε, που θα καθορίσει παντού χρήσεις γης, «σημαντικό για την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε.

Δεν παρέλειψε να ονομάσει ως συστατικό της ...επιτυχίας τους και την «πολιτική σταθερότητα», τη «σιγουριά της ομαλότητας» ως «αφετηριακή προϋπόθεση για κάθε βήμα προς τα μπρος», καθώς «διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν με ασφάλεια».

Αναγνώρισε βέβαια ότι «το κόστος Ενέργειας παραμένει υψηλό» και ότι «το κόστος δανεισμού μπορεί να μειωθεί κι άλλο», παρέπεμψε ωστόσο σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που θέλει να φέρει, επικαλούμενος και τα ζητούμενα στην έκθεση Ντράγκι, την οποία όπως είπε υιοθετεί πλήρως ώστε «να μη χάνουμε έδαφος απέναντι στις ΗΠΑ, στην Κίνα, αύριο απέναντι στην Ινδία».

Σημειωτέον, κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή παράτα ήταν ο Guy Verhofstadt, πρόεδρος του λεγόμενου European Movement International, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος εστίασε στην «απο-επένδυση» και στην τεχνολογική υστέρηση της ΕΕ έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη τους να δαπανήσουν περισσότερα για την πολεμική προπαρασκευή, μπροστά στους οξυμένους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων απέναντι σε δυνάμεις όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ρωσία, όπως ο ίδιος τις κατονόμασε.

Κατηγόρησε δε το ευρωενωσιακό οικοδόμημα για μακρές γραφειοκρατικές διαδικασίες και αδυναμία στην ταχεία λήψη αποφάσεων, ζητώντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις στην αντίθετη κατεύθυνση (π.χ. μια «μικρότερη Κομισιόν», με κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων). Ολα προκειμένου «να ετοιμάσουμε την ΕΕ γι' αυτόν τον δύσκολο κόσμο του 21ου αιώνα», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ