ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία απαίτησε η ΟΓΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/10

Δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων απαίτησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» το πρωί της Παρασκευής. Με αφορμή την 25η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, η ΟΓΕ απηύθυνε κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης ώστε να γίνουν πράξη οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.

Ειδικότερα όσον αφορά το συγκεκριμένο νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τους γυναικολογικούς καρκίνους, απαίτησε την άμεση πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου ογκολόγου - ακτινοθεραπευτή στη Μονάδα Βραχυθεραπείας, η οποία υπολειτουργεί. Η Ομοσπονδία είχε βρεθεί στο ίδιο νοσοκομείο και τον περασμένο Απρίλη, καταγγέλλοντας την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Βραχυθεραπείας, μίας από τις ελάχιστες που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία, επειδή το υπάρχον μηχάνημα έπρεπε να αντικατασταθεί. Σήμερα το νέο μηχάνημα υπάρχει, η Μονάδα όμως παραμένει χωρίς μόνιμο γιατρό.

«Τώρα γιατρό στη Βραχυθεραπεία, όχι στις ΜΚΟ και στην εμπορία», απαίτησαν οι γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, μαζί με εργαζόμενες του νοσοκομείου. «Δώστε λεφτά για την Υγεία, όχι για του πολέμου τα σφαγεία» ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση. Επίσης κατήγγειλαν τη διοίκηση του νοσοκομείου, που αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, σχολιάζοντας ότι η ...ευαισθησία κυβέρνησης και διοικητών εξαντλείται στις διαφημιστικές καμπάνιες ΜΚΟ και ιδιωτικών ομίλων.

«Η 25η Οκτώβρη βρίσκει τις γυναίκες της ΟΓΕ στον δρόμο», σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χριστίνα Σκαλούμπακα. Αναπτύσσοντας τις διεκδικήσεις της ΟΓΕ, στηλίτευσε την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που εμπορεύονται την Υγεία και περιορίζουν τις ανάγκες της πρόληψης σε υποτυπώδη προγράμματα, ευκαιριακού χαρακτήρα. Η πολιτική αυτή αναγκάζει τις γυναίκες να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα καθώς υπάρχουν ελάχιστοι μαστογράφοι στις δημόσιες δομές, τις φέρνει αντιμέτωπες με τις μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό όταν αναζητούν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, μετέφερε καταγγελίες που έχουν καταθέσει στην ΟΓΕ ασθενείς που αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μην αλλάξουν γιατρό, όταν η Μονάδα Βραχυθεραπείας διέκοψε τη λειτουργία της πριν μερικούς μήνες.

Την υποστελέχωση και τις συνέπειές της ανέδειξε η Αλεξάνδρα Βρακά, γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αλεξάνδρα». Οπως επεσήμανε, ενώ πριν χρόνια στα πρωινά ιατρεία του νοσοκομείου γίνονταν περίπου 120 μαστογραφίες εξωτερικών ασθενών εβδομαδιαία, σήμερα στα πρωινά ιατρεία κλείνονται δυο - τρία ραντεβού ημερησίως, δηλαδή γίνονται περίπου 15 μαστογραφίες τη βδομάδα! Αντίστοιχα, στη Μονάδα Βραχυθεραπείας το νέο μηχάνημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, γιατί δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ενώ 8 μήνες πριν ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου γιατρού, δεν έχει γίνει τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό, απαίτησε την πρόσληψη μόνιμου ακτινοθεραπευτή, ογκολόγου για τη Μονάδα Βραχυθεραπείας και εξειδικευμένου προσωπικού για να γίνονται μαστογραφίες στο νοσοκομείο.

Τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας απέναντι στα δίκαια αιτήματα για δωρεάν πρόληψη και θεραπεία στηλίτευσε η Βιβή Δάγκα, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει «σε όλες τις γυναίκες δωρεάν μαστογραφίες», ενώ πρόσθεσε πως τις γυναίκες «δεν τις ενδιαφέρει» αν θα γίνει η εξέταση σε δημόσια δομή ή στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, υπογράμμισε η βουλευτής, ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για τον «Γολγοθά» που περνά μια γυναίκα όταν προκύψει κάποιο εύρημα στη μαστογραφία της και χρειαστεί παραπέρα εξετάσεις ή και θεραπεία.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Οι Κλαδικές ΚΟΒ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Μαζί με το ΚΚΕ στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ανατροπή, απέναντι στο σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης, του εργασιακού μεσαίωνα». Θα γίνει την Τετάρτη 30 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο, και θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

-- Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι αγώνες των εργαζομένων», διοργανώνει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Εργαζομένων Δήμου Πάτρας, την Πέμπτη 31 Οκτώβρη (6.30 μ.μ.), στην έδρα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα (12ου Συντάγματος 34). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει στο παλιό Δημαρχείο Χαλκίδας (Αβάντων 50) εκδήλωση με θέμα: «Ενδοσχολική βία, bullying, ρατσιστικές επιθέσεις: "Παραβατικές συμπεριφορές" ή όψεις του συστήματος της εκμετάλλευσης;». Θα μιλήσουν: Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ - Η Ερμίνα Φιλέρη, ψυχολόγος - συστημική ψυχοθεραπεύτρια.

Ιστορικοί περίπατοι και εκδηλώσεις

Την Κυριακή 27 Οκτώβρη

-- Στις 11 π.μ. ιστορικό περίπατο πραγματοποιεί στην Πάτρα ο Μαθητικός Τομέας της ΚΝΕ, με αφετηρία την πλατεία Παντοκράτορος και τερματισμό το ιστορικό καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον Κώστα Πελετίδη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και δήμαρχο Πατρέων.

-- Στις 11 π.μ., στην πλατεία της Μενδενίτσας, εκδήλωση για τα 81 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Μενδενίτσας Φθιώτιδας, διοργανώνει η ΚΟ Καμένων Βούρλων του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, μέλος του Τομεακού Γραφείου Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ. ιστορικό περίπατο, αφιερωμένο στα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Κεφαλονιάς, θα πραγματοποιήσει η ΤΟ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, με αφετηρία την κεντρική πλατεία του Ληξουρίου. Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον Δημήτρη Ματζουράτο, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

Εκδήλωση της ΕΕΔΔΑ

Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα», την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στις 6 μ.μ.

Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), Κάνιγγος 27 (5ος όροφος).

Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Συντονισμένες κινητοποιήσεις για την Υγεία στα νησιά

Με συντονισμένες κινητοποιήσεις το Σάββατο 2 Νοέμβρη Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου θέτουν στο επίκεντρο τα κρίσιμα και επείγοντα αιτήματά τους όσον αφορά τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, απευθύνοντας σχετικό κάλεσμα σε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς των νησιών. «Ολα τα νησιά μια γροθιά, διεκδικούμε με μια φωνή δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλους!», είναι το σύνθημα που συμπυκνώνει την πρωτοβουλία του.

Στη Μυτιλήνη, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συγκέντρωση το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στα Κεντρικά Λύκεια.

Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα, το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου οργανώνει την ίδια μέρα κινητοποιήσεις στη Σάμο και στην Ικαρία. Στη Σάμο, θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας στις 6.30 μ.μ. από το Περίπτερο Ζαχαράκη και θα ακολουθήσει συναυλία στην πλατεία Πυθαγόρα. Στην Ικαρία η κινητοποίηση θα γίνει στις 8 μ.μ. στον Χριστό Ραχών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στα Προπύλαια

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 31 Οκτώβρη στις 5.30 μ.μ. στα Προπύλαια, απαιτώντας την απόσυρση του νόμου που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, καλούν 8 σωματεία και φορείς. Την κινητοποίηση στηρίζει και η ΕΙΝΑΠ.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου «18 ΑΝΩ», ο Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ και οι συλλογικές δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το «18 ΑΝΩ» καλούν σωματεία και φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους για:

- Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.

- Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας).

- Να περάσει άμεσα η τροπολογία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα νοσοκομεία.

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Σύσκεψη ψηφοδελτίου

Σύσκεψη ψηφοδελτίου και φίλων για την οργάνωση της μάχης των εκλογών στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ οργανώνει η «Πανεπιστημονική Συνταξιούχων Μηχανικών», την Τετάρτη 30 Οκτώβρη, στη 1 μ.μ. (κτίριο Κολοκοτρώνη 4, 2ος όροφος).

Πριν λίγες μέρες ακυρώθηκε οριστικά η επιχείρηση των κυβερνητικών συνδικαλιστών να ανατρέψουν πραξικοπηματικά τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, με διαρκείς δικαστικές προσφυγές που τελεσιδίκησαν μετά από πέντε έτη. Η νόμιμη διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, στην οποία πλειοψηφεί η «Πανεπιστημονική», προκήρυξε ΓΣ και εκλογές για την Τετάρτη 13 Νοέμβρη.

«Οργανώνουμε αποφασιστικά τη μάχη απέναντι στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές που θέλουν να μετατρέψουν την Ενωση σε διαδικτυακό "φόρουμ" στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής περικοπών και ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για μια αγωνιστική και μαχητική ΕΣΤΑΜΕΔΕ, που θα οργανώνει τον αγώνα στον δρόμο. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που επέβαλε και διατηρεί την καρατόμηση των συντάξεων, που μετατρέπει τη δημόσια Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα», σημειώνει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η «Πανεπιστημονική» και καλεί τους συνταξιούχους να γραφτούν έως το πρωί της 5ης Νοέμβρη (τηλ. 6909598530).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ