ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αποτίμηση με συνοπτικές διαδικασίες

Πέρα από το «έγκλημα» της ιδιωτικοποίησής του, βρίσκεται σε εξέλιξη και η προσπάθεια υποτίμησης της αξίας του

Πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
Πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
Με διαδικασίες των οποίων η νομιμότητα «μπάζει από όλες τις πάντες» συνοδεύεται το μέγα «έγκλημα», που είναι έτοιμη να διαπράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της χώρας, με την παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στις ιδιωτικές αγκάλες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, στα πλαίσια της επίσπευσης των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της Ελλάδας, οι κυβερνητικοί μηχανισμοί έχουν μετατρέψει τη σχετική νομοθεσία σε... «λάστιχο»! Αυτό βεβαιώνουν έγκυρες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για να έχουν... καλυμμένα τα νώτα τους αρνούνται να εκτελέσουν σχετικές εντολές και να βάλουν υπογραφές σε έγγραφα!

Συγκεκριμένα στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης απαιτείται η Εφορία να διενεργήσει έλεγχο στις χρήσεις του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά όταν ήταν ΝΠΔΔ και ειδικότερα από το 1995 ως το 1999 και ως ανώνυμη εταιρία, δηλαδή από το 1999 μέχρι και σήμερα. Απαιτείται ακόμα να γίνει έλεγχος και στις ανεξέλεγκτες χρήσεις. Συνολικά αυτός ο φορολογικός έλεγχος για να ολοκληρωθεί απαιτείται χρόνος πάνω από 4 μήνες! Ομως από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δόθηκε εντολή ο έλεγχος να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 20 Αυγούστου! Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει ακόμα εμφανιστεί ο υπάλληλος που θα αναλάβει τη... δουλιά.

Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χτες έγινε γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί διοικητικό συμβούλιο για να τη συγκαλέσει, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Οργανισμού, καθώς η συνεδρίασή του που είχε αποφασιστεί για προχτές Δευτέρα, αναβλήθηκε λόγω έλλειψη απαρτίας. Στη ΓΣ συζητήθηκε η έκθεση της αποτίμησης της τριμελούς επιτροπής, μέλος της οποίας είναι και ο επιχειρηματίας Ν. Κασσιμάτης πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά... Τα μέλη της γενικής συνέλευσης επειδή δεν είχαν κάλυψη από το διοικητικό συμβούλιο απέφυγαν να εγκρίνουν την αποτίμηση και παρέπεμψαν την έγκρισή της στο διοικητικό συμβούλιο. Ειδικά για την αποτίμηση αξίζει να αναφέρουμε ότι διενεργήθηκε και συντάχθηκε από την τριμελή επιτροπή μέσα...15 μέρες, όταν η πρώτη αποτίμηση που έγινε διάρκεσε ένα χρόνο! Ακόμα τα στοιχεία του ΟΛΠ είναι κατά πολύ υποτιμημένα, αφού οι λιμενικές εξυπηρετήσεις αποτιμήθηκαν από την επιτροπή σε 2,5 δισ. δραχμές, όταν η αξία τους ανέρχεται -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ίδιου του ΟΛΠ- σε 24 δισ. δραχμές!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΟΧΙ στα κυβερνητικά σχέδια

Αντιδράσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών

Τις αντιδράσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, αλλά και οργανώσεων γυναικών, συναντούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, με πρόσχημα την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών, ασφαλισμένων σε επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης, σύμφωνα με όσα προστάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ηδη η κυβέρνηση έχει προωθήσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα. Είναι ωστόσο ενδεικτικό των προθέσεών της, όχι μόνο οι προηγούμενες διακηρύξεις της για γενικευμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και το γεγονός ότι αποφεύγει στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, να ορίσει με σαφήνεια ποια είναι και ποια όχι, τα Ταμεία που υπάγονται στην κατηγορία των «επαγγελματικών συστημάτων».

Ετσι, είναι ελεύθερη να καθορίσει κατά βούληση το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ, όποτε αυτή κρίνει και στο μεταξύ προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της ρύθμισης.

Την πλήρη αντίθεση του συνταξιουχικού κόσμου στο νομό Καβάλας, στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού «Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».

Ειδικότερα όπως σημειώνει στην ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση, υπακούοντας στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολυεθνικών για διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και ξεπούλημα όλων των κρατικών κοινωνικών οργανισμών στην αχόρταγη ντόπια και ξένη ολιγαρχία, προχωρεί στην "ισότητα..." των γυναικών με τους άντρες στα όρια συνταξιοδότησης των 65 χρόνων».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση καταγγέλλει τα κυβερνητικά σχέδια «που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων γυναικών και αντρών», δηλώνοντας ότι «σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους θα αντιδράσουν αποφασιστικά στην υλοποίησή τους». Τέλος, καλούν ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να απορρίψουν κάθε «Δούρειο» διάλογο με την κυβέρνηση.

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας

«Με το Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συμμόρφωσης με τις οδηγίες της». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωση ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών νομού Μαγνησίας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, ότι δεν εγκαταλείπει τα αντιασφαλιστικά της σχέδια, με αφορμή το ΠΔ για την άρση των ανισοτήτων στα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης.

Οπως σημειώνει συγκεκριμένα ο Σύλλογος: «Η υπογραφή του ΠΔ θα δώσει στην κυβέρνηση - η οποία συνεχίζει να απεργάζεται τρόπους και μεθόδους που αφαιρούν κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα - και την τυπική δικαιολογία να καταργήσει το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πέντε χρόνια νωρίτερα οι γυναίκες από τους άντρες, στο όνομα δήθεν της ισότητας των δύο φύλων. Η διαφορά των πέντε χρόνων στη σύνταξη είναι η ελάχιστη αναγνώριση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην κοινωνία».

Καταλήγοντας ο Σύλλογος δηλώνει ότι διεκδικεί πλήρη σύνταξη στα 55 και 50 στα βαρέα ανθυγιεινά. Πρόωρη συνταξιοδότηση της μητέρας με ανήλικα παιδιά. Κάλυψη των ανέργων γυναικών και επίδομα ανεργίας. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κοινωνική ασφάλιση δημόσια και υποχρεωτική για όλους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ «ΙΟΝΙΑ»
Στο πλευρό του προέδρου του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Επιστολή του πληρώματος, που συμπαραστέκεται στον Γ. Μανουσογιαννάκη

Οργή και αγανάκτηση στη ναυτεργατική οικογένεια εξακολουθεί να προκαλεί η καθαρά πολιτική δίωξη, που εξαπολύθηκε σε βάρος του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, προέδρου της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Ο συνδικαλιστής, επειδή προσπάθησε να γλιτώσει από τα νύχια των δουλέμπορων ναυτιλιακών πρακτόρων έναν ναυτεργάτη, βρέθηκε με περιοριστικούς όρους στην πλάτη του (500.000 δραχμές χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα μια φορά το μήνα)! Οι ναυτεργάτες του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «ΙΟΝΙΑ», το οποίο βρίσκεται στο Σάντος της Βραζιλίας, με επιστολή τους, υπογραμμίζουν: «Μας τιμά σαν ναυτεργάτες ο αγώνας του συναδέλφου μας Μανουσογιαννάκη Γιάννη». Απαιτούν «να σταματήσει άμεσα η δίωξη και να αρθούν οι περιοριστικοί όροι».

Από το πλήρωμα του «ΙΟΝΙΑ», τονίζεται ότι «μας τιμούν οι πράξεις» του Γ. Μανουσογιαννάκη, γιατί άσκησε το καθήκον που «εμείς οι ναυτεργάτες τον έχουμε εξουσιοδοτήσει εδώ και πολλά χρόνια, προς δική μας ωφέλεια και συμφέρον». Επισημαίνουν δε πως «καλά γνωρίζουμε ότι η δίωξη του συνδικαλιστή δεν είναι γιατί ενόχλησε τον τάδε ή δείνα δουλέμπορο της Ακτής Μιαούλη, αλλά πράξη καθαρά πολιτική και εκδίκησης από τη μεριά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας». Ζητούν από τον υπουργό «να πάρει θέση στο ζήτημα και να κλείσει όλα τα "μαγαζάκια"αυτών που ζουν με το αίμα και τον ιδρώτα μας για μια θέση δουλιάς σε κάποιο καράβι. Εξάλλου, έργο δικό του είναι οι δουλέμποροι στον Πειραιά. Η πολιτική του τους εξασφαλίζει το ατιμώρητο. Η πολιτική του είναι που κλείνει το ΓΕΝΕ για να έχουν πεδίο δράσης τα "ανθρωπόμορφα" στον Πειραιά», «που άφησε τους εναπομείναντες ναυτεργάτες βορά στα "κτηνώδη" ένστικτα εφοπλιστών και δουλεμπόρων».

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ελλείψεις στις υπηρεσίες του ΙΚΑ

Ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα και Στ. Σκοπελίτη

Το θέμα των τραγικών ελλείψεων στις υπηρεσίες υγείας και στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Νομό Λασιθίου, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Σταύρος Σκοπελίτης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν αναλυτικά: Στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Αγιο Νικόλαο, δεν υπάρχουν γιατροί μιας σειράς ειδικοτήτων, όπως δερματολόγος, ψυχολόγος, χειρουργός, αλλά ούτε και οδοντοτεχνίτης. Επιπλέον, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων οι γιατροί που υπηρετούν σε ειδικότητες, όπως μικροβιολόγος, παιδίατρος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος. Επίσης, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Σητεία, δεν υπάρχει οφθαλμίατρος και γυναικολόγος, ενώ στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν έχουν τοποθετηθεί ένας ελεγκτής γιατρός του ΙΚΑ και ένας υπάλληλος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Η απουσία ενός γραφείου του ΙΚΑ στο Λασίθι, με κύριο αντικείμενο την απονομή των συντάξεων, προκαλεί απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διαδικασία συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων. Τέλος, λείπει τουλάχιστον ένας βρεφονηπιακός σταθμός στον Αγιο Νικόλαο για τα παιδιά των ασφαλισμένων, ο οποίος θα μπορούσε να ιδρυθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: «Να ιδρυθεί πολυιατρείο του ΙΚΑ στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου. Να καλυφθούν τα κενά στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στον Αγιο Νικόλαο και τη Σητεία σε ιατρικό προσωπικό στις ειδικότητες που λείπουν εντελώς και να ενισχυθούν οι ειδικότητες γιατρών που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Να τοποθετηθεί στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ελεγκτής γιατρός του ΙΚΑ και υπάλληλος, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασφαλισμένοι του ιδρύματος. Να δημιουργηθεί στο Λασίθι γραφείο του ΙΚΑ με κύριο αντικείμενο την απονομή συντάξεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων. Να ιδρυθεί στον Αγιο Νικόλαο βρεφονηπιακός σταθμός από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας για τα παιδιά των ασφαλισμένων του ΙΚΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ