ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κορόνες εντυπωσιασμού

Για... επικείμενη διαμαρτυρία του Δήμου, γίνεται λόγος τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ «πληροφορίες» μιλούν ακόμα και για οργάνωση συλλαλητηρίου, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού και των εξαγγελιών του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Παρά τη φιλολογία γύρω από το θέμα, όμως, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι πριν το τέλος του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του Δήμου, σύσκεψη των φορέων που έχουν συγκροτήσει επιτροπή για την παραμονή της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δήμου στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα.

Αν στη σύσκεψη αυτή τεθεί θέμα για την οργάνωση συλλαλητηρίου, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει. Αλλά και εάν ακόμα αποφασιζόταν κάτι τέτοιο από τη σύσκεψη των φορέων, παραμένει το εύλογο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Για ποιο πράγμα θα οργανωθεί συλλαλητήριο, με ποιο περιεχόμενο; Για να διεκδικήσει το δικαίωμα του Δήμου ν' αποκτήσει μέρος των μετοχών ή και τη διοίκηση της ΔΕΘ, ή να διαμαρτυρηθεί για τη μη υλοποίηση των ετήσιων εξαγγελιών της κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης; Πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα.

Αν υπάρχει πρόθεση του Δήμου και των φορέων να οργανώσουν συλλαλητήριο, λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα συμμετοχής του Δήμου στην ιδιοκτησία και διοίκηση της ΔΕΘ, πρέπει να καθοριστεί το ακριβές περιεχόμενο αυτής της διεκδίκησης και με ποιο τρόπο η Εκθεση και η πόλη θα ωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη, για να μη θεωρηθεί ότι μέσα από όλη αυτή την υπόθεση επιδιώκεται η συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ.

Αν πάλι η πρόθεση είναι να οργανωθεί ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη μη υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και υποσχέσεων για την κατασκευή των αναγκαίων μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη, αυτό θα μπορούσε να κινητοποιήσει κόσμο και να τύχει της λαϊκής υποστήριξης με την απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση ότι αυτό θα αποτελεί μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα και συντονισμένου αγώνα και κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των έργων που έχει ανάγκη η πόλη. Είναι γεγονός ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει βαρεθεί πια με την κοροϊδία των κυβερνώντων που κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ εξαγγέλλουν μεγάλα έργα που ποτέ δεν υλοποιούνται (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, δυτική είσοδος της πόλης, ανισόπεδοι κόμβοι στον περιφερειακό, μεγάλα πάρκινγκ κλπ).

Είναι όμως εξίσου βέβαιο ότι για να προχωρήσει η υλοποίηση των αναγκαίων αυτών έργων, απαιτείται η συντονισμένη, δυναμική και αποφασιστική κινητοποίηση και αγώνας των πολιτών και των οργανώσεων και φορέων της πόλης. Αν η Δημοτική Αρχή είχε πρόθεση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα αυτό θα έπρεπε να έχει δώσει μέχρι σήμερα δείγματα γραφής ότι επιδιώκει την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα σε σοβαρό αγώνα για τη λύση των προβλημάτων της πόλης. Και η Δημοτική Αρχή δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής.

Με βάση την πραγματικότητα και τη μέχρι τώρα στάση του Δήμου στα θέματα αυτά δεν είναι καθόλου αυθαίρετο να υποθέσει κανείς ότι τα περί συλλαλητηρίου αποτελούν απλώς μια αντιπολιτευτική κορόνα, εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, που κινείται μέσα στα γενικότερα πλαίσια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεπώς δεν έχει προοπτική και συνέχεια και δεν μπορεί να αναμένονται αποτελέσματα προώθησης λύσης των προβλημάτων της πόλης.


Σ. Μ.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Κάτω οι βενζίνες, πάνω το πετρέλαιο

Μικρή μείωση στις τιμές των βενζινών και αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι τιμές των βενζινών αναμένεται να μειωθούν κατά 0,5 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης να αυξηθεί κατά 2 δρχ. το λίτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πράξη, ανεξάρτητα από τις «ενδεικτικές» τιμές του υπουργείου Ανάπτυξης που διαμορφώνονται στη λογική «τρεις το λάδι τρεις το ξίδι...», οι τιμές -ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες τουριστικές περιοχές- κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, πράγμα το οποίο «ομολόγησε» ανέξοδα την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός, κάνοντας λόγο για.. ελέγχους που «θα» πραγματοποιηθούν.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Μακροβούτι» 4,37%

Πάνω από 120 μονάδες έχασε χτες ο γενικός Δείκτης. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται ύποπτες οι εκτιμήσεις που υποστήριζαν πως θα συνεχιστεί ανοδική πορεία

Νέο «φούντο» 4,37% γνώρισε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σε μια συνεδρίαση που ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι μόνο ύποπτες είναι αυτή την περίοδο οι διαφόρων ειδών αναλύσεις περί επικείμενης μεγάλης ανόδου των τιμών. Ο Γενικός Δείκτης, που σχεδόν καθόλη τη συνεδρίαση κινήθηκε πτωτικά, έκλεισε τελικά στις 2.669,5 μονάδες, έναντι 2.791,4 της Δευτέρας. Σε χαμηλά επίπεδα ήταν και ο τζίρος των συναλλαγών που δεν έφτασε καν τα 48 δισεκατομμύρια δραχμές. Από τις 360 μετοχές που κινήθηκαν χτες, οι 350 έκλεισαν με απώλειες, 9 σημείωσαν άνοδο και 1 μετοχή έμεινε σταθερή. Η εικόνα της αγοράς ήταν τόσο αρνητική που η πτώση 70 περίπου μετοχών ήταν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 8%.

Οι... νόμοι του χρηματιστηριακού τζόγου είναι τόσο αμείλικτοι και οι προσπάθειες εξαπάτησης των ανυποψίαστων παιχτών τόσο απροκάλυπτες, ώστε η περιβόητη ανοδική πορεία που υπόσχονταν τα διάφορα «παπαγαλάκια» τις προηγούμενες ημέρες, αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά «παγίδα» για όσους έτειναν ευήκοον ους. Παράλληλα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνο είναι να δίνει κανείς βάση στις διάφορες τεχνοοικονομικές μελέτες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και που μοναδικό στόχο έχουν να δελεάσουν όσους -απλούς πολίτες- πιστεύουν πως είτε υπάρχει περίπτωση να «ρεφάρουν» τις τεράστιες απώλειες που έχουν από την πτώση των τιμών, είτε πως ήρθε η ώρα για τη νέα ανάκαμψη, οπότε μπορούν άφοβα να τοποθετήσουν πάλι τις οικονομίες τους στο «ναό του καπιταλισμού». Αλλωστε, κόντρα στις περισπούδαστες μελέτες διαφόρων «συμβούλων» και «παραγόντων», η ουσία είναι ότι από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, όταν ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα κατώτατα επίπεδα της χρονιάς, η ανοδική πορεία που ακολούθησε μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, έδωσε «κέρδη» της τάξης του 23,6%, επίπεδα στα οποία οι ρευστοποιήσεις ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενες. Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς ότι για δεκάδες μετοχές η άνοδος αυτής της περιόδου ήταν πολύ μεγαλύτερη, τότε γίνεται κατανοητή η πρόκληση και η ευθύνη που έχουν όλοι όσοι μέχρι και χτες υποστήριζαν ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία.

ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν οι χαλαζόπληκτοι

Να προχωρήσει η κυβέρνηση στα απαραίτητα μέτρα, ώστε να γίνει η άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες, από τον ΕΛΓΑ και τις άλλες υπηρεσίες, στην Επαρχία Ελασσόνας και στη Γιάννουλη της Λάρισας και να αποζημιωθούν έγκαιρα και πλήρως οι πληγέντες αγρότες ζητά το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή.

Σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος προς τον υπουργό Γεωργίας αναφέρεται πως η σφοδρή χαλαζόπτωση 27/7/2001 προκάλεσε συντριπτικό πλήγμα στα καπνά της Επαρχίας Ελασσόνας του Νομού Λάρισας, αφού οι καταστροφές κυμαίνονται από 80% μέχρι και 90% της παραγωγής. Επίσης αναφέρεται πως η χαλαζόπτωση έπληξε σοβαρότατα τις ροδακινιές και το βαμβάκι στη Γιάννουλη Λάρισας.

ΟΜΟΛΟΓΑ
Ανοδος των τιμών τον Ιούλη

Κέρδη σημείωσαν τον Ιούλη τα ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας (δεκαετή). Μικρότερα κέρδη σημείωσαν επίσης τα ομόλογα μεσοπρόθεσμης απόδοσης (3ετή - 5ετή - 7ετή). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μέση μηνιαία απόκλιση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, ως προς το αντίστοιχο γερμανικό - λαμβάνεται ως βάση αναφοράς - αυξήθηκε από 46 σε 49 μονάδες βάσης, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή του γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε ταχύτερα - έστω και ανεπαίσθητα - ως προς το ελληνικό.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, τον προηγούμενο Ιούλη οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν μέχρι και 191 μονάδας βάσης ως προς τις αντίστοιχες τιμές του Ιούνη. Η μεγάλη άνοδος αφορά τα δεκαετή ομόλογα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν από 127 μέχρι και 191 μονάδας βάσης. Ανοδο, αν και μικρότερη, που κυμάνθηκε από 4 μέχρι και 58 της μονάδας βάσης, σημείωσαν οι τιμές των μεσοπρόθεσμων τίτλων. Σύμφωνα όμως με τα ίδια στοιχεία η αξία των συναλλαγών το μήνα Ιούλη διαμορφώθηκε σε 19.211 εκατ. ευρώ, έναντι 21.127 εκατ. ευρώ τον Ιούνη. Η ανακοίνωση της ΤτΕ, αποδίδει την άνοδο των τιμών των ομολόγων κατά τον μήνα Ιούλη, στην προσδοκία των επενδυτών για νέα μείωση των επιτοκίων στο μέλλον, σαν αντίδραση των κεντρικών τραπεζών, στην επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται ότι δεν έχει ακόμα σταματήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ