ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για ολόπλευρη ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία

Ανακοίνωση με αφορμή τα γεγονότα στα Λουτρά Μυτιλήνης

Κάλεσμα προς τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του ΚΚΕ, να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους για την ολόπλευρη ένταξη των οικονομικών μεταναστών στη λεσβιακή κοινωνία απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λέσβου του Κόμματος, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στα Λουτρά Μυτιλήνης.

«Τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στα Λουτρά -σημειώνεται στην ανακοίνωση- όπως και άλλα γεγονότα που έχουν συμβεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε σήμερα, που από την ίδια την εκμεταλλευτική του φύση καλλιεργεί τον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Οι Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι βρίσκονται στην ίδια μοίρα. Οτι η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους βρίσκεται στην αντιπαράθεσή τους με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τους πολιτικούς τους εκφραστές στην προοπτική της ανατροπής του και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που είναι και η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ λαών και εθνοτήτων».

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

  • Η εγκληματική ενέργεια της ομάδας των Αλβανών που επιτέθηκαν σε εργαζόμενους και πελάτες νυχτερινού κέντρου διασκέδασης είναι καταδικαστέα. Η δικαστική απόφαση για τους συλληφθέντες (σ.σ. 37 μήνες φυλάκισης και απέλαση από τη χώρα) είναι στην κρίση του καθενός να τη θεωρήσει επαρκή ή ανεπαρκή.
  • Δικαιολογημένη σ' ένα βαθμό και η αγανάκτηση συγγενών και φίλων των θυμάτων. Η μετατροπή, όμως, αυτής της αγανάκτησης από ένα τμήμα των κατοίκων σε απειλές ενάντια στους Αλβανούς που ζουν στο χωριό και σε αίτημα «να φύγουν όλοι» είναι απ' όλες τις πλευρές απαράδεκτο. Η θέση αυτή που στο όνομα της ύπαρξης ορισμένων εγκληματικών στοιχείων, καταδικάζει και χαρακτηρίζει έναν ολόκληρο λαό, ένα ολόκληρο έθνος, προσβάλλει όχι μόνο τους Λέσβιους, αλλά όλο τον ελληνικό λαό.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Λέσβου έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι μπορεί να ζήσει αρμονικά με τους οικονομικούς μετανάστες, που εργάζονται και διαμένουν στο νησί και δεν πρέπει να επιτρέψει την εμφάνιση τέτοιων αντιδραστικών φαινομένων.

Με την ίδια ανακοίνωση η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί:

  • Τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος μέσα από τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίηση, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση των αλλοδαπών εργαζομένων, με έμπρακτη βοήθεια για την ανάπτυξη της κουλτούρας τους, για να έχουν τη δυνατότητα να ζουν με βάση τα ήθη και τα έθιμά τους. Να απαιτήσουν μέτρα που να δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής νομιμοποίησής τους, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Ελληνες εργαζόμενους, γεγονός που δεν αντιμετωπίζεται με το νόμο που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση.
  • Τους ίδιους τους μετανάστες να οργανωθούν σε συλλόγους, κοινότητες ή άλλες μορφές οργάνωσης που οι ίδιοι εκτιμούν, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν πιο οργανωμένα τα δίκαια αιτήματά τους και παράλληλα να απομονώσουν τα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία που κάνουν ζημιά πρώτα απ' όλα στους ίδιους.
Το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών

Πάντως, η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Λουτρά Μυτιλήνης από αυτούς που πρωτοστάτησαν στην τρομοκράτηση των Αλβανών και απαιτούσαν την εκδίωξή τους, στάθηκε αφορμή να ειπωθούν και να γραφτούν πολλά, ακριβή και ανακριβή. Δημιούργησαν -στο όνομα του αντιρατσισμού και της αντιξενοφοβίας- την εικόνα ενός χωριού που σύσσωμο κυνηγά όποιον Αλβανό βρίσκει μπροστά του. Εφτασαν σε σημείο να πουν ότι έγινε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και αποφασίστηκε η εκδίωξη όλων των Αλβανών. Γεγονός είναι ότι η σύγκληση τέτοιας συνέλευσης ζητήθηκε, αλλά την αρνήθηκε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Υπό το βάρος των απειλών και το φόβο πράξεων αντεκδίκησης, η μεγάλη πλειοψηφία των Αλβανών έχει φύγει από το χωριό, αλλά - ευτυχώς - αρκετοί εξακολουθούν να διαμένουν εκεί, απόδειξη ότι, παρά τα δυσάρεστα γεγονότα, Ελληνες και ξένοι μπορούν να συνυπάρξουν και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στο χωριό.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το Τοπικό Συμβούλιο καλεί τους κατοίκους των Λουτρών «να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε με ψυχραιμία και λογική», σημειώνοντας ότι «δε μας ταιριάζει καμιά ρατσιστική αντιμετώπιση ανθρώπων, το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, θα το αποδείξουμε και στο μέλλον, παρά την ατυχή παρένθεση που προκάλεσε η εγκληματική επίθεση».

Ομως, ορισμένοι από το Τοπικό Συμβούλιο (Β. Μαμώλης πρόεδρος, Β. Μαρμαλέκας, Π. Κρητικός, Ε. Δουκέλλη και Ν. Βατζάκας μέλη) παραδέχονται ότι συμφώνησαν «στο αίτημα των κατοίκων του χωριού για απομάκρυνση των Αλβανών», σημειώνοντας όμως ότι αυτή η συμφωνία «δεν αποτελεί πάγια θέση μας για μη εγκατάσταση αλλοδαπών στο χωριό». Και για να δικαιολογήσουν αυτή τη στάση τους αναφέρουν ότι «πήραμε αυτή τη θέση αναγκαστικά, σαν ελάχιστη δυνατή αντίδραση εκείνη την κρίσιμη στιγμή, για να αποφευχθούν ενέργειες αντεκδίκησης και αυτοδικίας από συγγενείς και φίλους των τραυματιών», συμπληρώνοντας: «Ολοι αυτοί που με μεγάλη ευκολία υποβάθμισαν τα γεγονότα και μας κατηγόρησαν για ρατσισμό, με πόση ψυχραιμία θα αντιδρούσαν άραγε αν είχαν γιο ή αδελφό ή στενό φίλο μαχαιρωμένο;».

Το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών σημειώνει ακόμη πως μέχρι να συμβούν τα θλιβερά γεγονότα οι Λουτριώτες ζούσαν αρμονικά με τους οικονομικούς μετανάστες και ότι το ίδιο το Συμβούλιο τους βοήθησε έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στέγασης. Παραδέχεται ότι η αξίωση «να απομακρυνθούν από το χωριό όλοι» έθιξε και φιλήσυχους ανθρώπους, αλλά «εκείνο που έσπειρε αισθήματα ανασφάλειας ήταν το γεγονός ότι ο αρχηγός της εγκληματικής επίθεσης ήταν φαινομενικά μέχρι πριν 10 μέρες φιλήσυχος πολίτης, ιδιοκτήτης καταστήματος απ' όπου ψώνιζαν πολλοί συγχωριανοί μας».

Τέλος, το Τοπικό Συμβούλιο καταλογίζει ευθύνες στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων «που για δικές τους οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες, επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών (μεταξύ αυτών και εγκληματικών στοιχείων)», ενώ για την αστυνομία σημειώνει πως «πρέπει να διαλευκάνει τις συγκεκριμένες αιτίες της εγκληματικής επίθεσης, γιατί όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για απλή παρεξήγηση ή τυχαίο επεισόδιο».

Δίωξη για τα αυθαίρετα στο «Γεροβουνό»

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων στη θέση «Γεροβουνό» του Δήμου Αχαρνών, άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Παν. Αγγελόπουλος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων και Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της παραβίασης αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων κατ' εξακολούθηση, των αυθαίρετων κατασκευών οικοδομών και της παράβασης καθήκοντος. Προανάκριση για την υπόθεση θα διενεργήσει η πταισματοδίκης Αχαρνών, με την εντολή να καλέσει προς εξέταση μάρτυρες και να προσδιοριστούν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των καταπατητών, των δημάρχων που φέρονται ότι παραβίασαν τις κοινοποιηθείσες αποφάσεις του εισαγγελέα και των υπευθύνων κοινωφελών οργανισμών που ενέκριναν τη σύνδεση των αυθαιρέτων με παροχές ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.

Ο παραπάνω οικοδομικός συνεταιρισμός, που αρχικά ήταν σωματείο με την επωνυμία «Αλληλεγγύη Ελλήνων Σιδηροδρομικών», υποστηρίζει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αγόρασε στη θέση «Γεροβουνό» 350 αγροτεμάχια (200 - 350 τ.μ. το καθένα) από τον Θεόφιλο Καρυστινό, ο οποίος είχε αποκτήσει την κυριότητα των ακινήτων με νόμιμους τίτλους από 200 κτηματίες της περιοχής. Ακολούθως περιέφραξε την έκταση και το 1971 τη μεταβίβασε στα μέλη του. Ομως, την τελευταία δεκαετία, γίνονται καταπατήσεις των συγκεκριμένων οικοπέδων από τρίτους, οι οποίοι χτίζουν σ' αυτά αυθαίρετα. Ο συνεταιρισμός προσέφυγε πολλές φορές στη Δικαιοσύνη, αλλά, όπως σημειώνει στη μηνυτήρια αναφορά του, οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κλπ.) «συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια στις παρανομίες των τρίτων, τους οποίους συνδράμουν με παράνομες παροχές». Επίσης, οι Δήμοι Αχαρνών και Καματερού «τις παραμονές των τελευταίων δημοτικών εκλογών προέβησαν παράνομα και αυθαίρετα σε κατασκευή ασφαλτοτάπητα σε διάφορα σημεία, καταλαμβάνοντας τμήματα από τα αγροτεμάχια αυτά σε ιδιωτικές οδούς». Το 1999 το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτές σχετικές προσφυγές του συνεταιρισμού, όμως μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των δικαστηρίων μένουν ανεκτέλεστες.

Από την πλευρά τους, οι δήμοι υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που έχει ήδη δημιουργηθεί ολόκληρος οικισμός στο «Γεροβουνό» από κατοίκους (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απέκτησαν νόμιμα τα οικόπεδά τους, αγοράζοντάς τα μάλιστα από μέλη του εν λόγω συνεταιρισμού), αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τους παράσχουν νερό και ρεύμα και να διαμορφώσουν τους ήδη υπάρχοντες χωματόδρομους, ώστε να μπορούν να μετακινούνται.

Την Κυριακή το μνημόσυνο του Π. Σαλπέα

Την ερχόμενη Κυριακή 12 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στην Αγία Σοφία, θα γίνει το μνημόσυνο του αξέχαστου Παναγιώτη Σαλπέα που πριν από ένα χρόνο έφυγε αναπάντεχα από κοντά μας στα 55 του χρόνια.

Ο Παναγιώτης Σαλπέας άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα πράγματα του Πειραιά. Από μικρός, εντάχθηκε στο προοδευτικό κίνημα από τις γραμμές των Λαμπράκηδων. Από τη μεταπολίτευση, στάθηκε αταλάντευτα δίπλα στο ΚΚΕ, του οποίου τις θέσεις υπερασπιζόταν μέχρι το τέλος της ζωής του. Επί σειρά ετών εκλεγόταν πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά. Πρώτη φορά εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Πειραιά το 1991. Το 1994 και το 1998 ήταν υποψήφιος δήμαρχος της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση». Ηταν γνωστός για την πλούσια δραστηριότητα που είχε αναπτύξει στον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα για την πολιτική και κοινωνική του δράση. Τον χαρακτήριζαν η αγωνιστικότητα, η ανυποχώρητη στάση του υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των εργαζομένων.

Ελικοδρόμια σε νησιά

Την ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ελικοδρομίων στα νησιά Ιθάκη, Πάτμο, Τήνο και Λέσβο, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Τα ελικοδρόμια --που δε διευκρινίζεται πότε θα τεθούν σε λειτουργία-- θα καλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές (οπτικά βοηθήματα, πυρασφάλεια, περιμετρικό φωτισμό κ.ά.) και θα είναι κατάλληλα για πτήσεις εξ όψεως μέρα και νύχτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ