Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δίωξη για τα αυθαίρετα στο «Γεροβουνό»

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων στη θέση «Γεροβουνό» του Δήμου Αχαρνών, άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Παν. Αγγελόπουλος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων και Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της παραβίασης αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων κατ' εξακολούθηση, των αυθαίρετων κατασκευών οικοδομών και της παράβασης καθήκοντος. Προανάκριση για την υπόθεση θα διενεργήσει η πταισματοδίκης Αχαρνών, με την εντολή να καλέσει προς εξέταση μάρτυρες και να προσδιοριστούν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των καταπατητών, των δημάρχων που φέρονται ότι παραβίασαν τις κοινοποιηθείσες αποφάσεις του εισαγγελέα και των υπευθύνων κοινωφελών οργανισμών που ενέκριναν τη σύνδεση των αυθαιρέτων με παροχές ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.

Ο παραπάνω οικοδομικός συνεταιρισμός, που αρχικά ήταν σωματείο με την επωνυμία «Αλληλεγγύη Ελλήνων Σιδηροδρομικών», υποστηρίζει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αγόρασε στη θέση «Γεροβουνό» 350 αγροτεμάχια (200 - 350 τ.μ. το καθένα) από τον Θεόφιλο Καρυστινό, ο οποίος είχε αποκτήσει την κυριότητα των ακινήτων με νόμιμους τίτλους από 200 κτηματίες της περιοχής. Ακολούθως περιέφραξε την έκταση και το 1971 τη μεταβίβασε στα μέλη του. Ομως, την τελευταία δεκαετία, γίνονται καταπατήσεις των συγκεκριμένων οικοπέδων από τρίτους, οι οποίοι χτίζουν σ' αυτά αυθαίρετα. Ο συνεταιρισμός προσέφυγε πολλές φορές στη Δικαιοσύνη, αλλά, όπως σημειώνει στη μηνυτήρια αναφορά του, οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κλπ.) «συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια στις παρανομίες των τρίτων, τους οποίους συνδράμουν με παράνομες παροχές». Επίσης, οι Δήμοι Αχαρνών και Καματερού «τις παραμονές των τελευταίων δημοτικών εκλογών προέβησαν παράνομα και αυθαίρετα σε κατασκευή ασφαλτοτάπητα σε διάφορα σημεία, καταλαμβάνοντας τμήματα από τα αγροτεμάχια αυτά σε ιδιωτικές οδούς». Το 1999 το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτές σχετικές προσφυγές του συνεταιρισμού, όμως μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των δικαστηρίων μένουν ανεκτέλεστες.

Από την πλευρά τους, οι δήμοι υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που έχει ήδη δημιουργηθεί ολόκληρος οικισμός στο «Γεροβουνό» από κατοίκους (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απέκτησαν νόμιμα τα οικόπεδά τους, αγοράζοντάς τα μάλιστα από μέλη του εν λόγω συνεταιρισμού), αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τους παράσχουν νερό και ρεύμα και να διαμορφώσουν τους ήδη υπάρχοντες χωματόδρομους, ώστε να μπορούν να μετακινούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ