Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Ο δρόμος έφαγε αυλή και δέντρα

Οι μπουλντόζες καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος της αυλής του σχολείου

Avaton

Οι μπουλντόζες καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος της αυλής του σχολείου
Την αυλή του 10ου Δημοτικού Σχολείου κατέστρεψαν χτες το πρωί μπουλντόζες του Δήμου Καλαμαριάς για να περάσει δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Προηγούμενα η δημοτική αρχή αδιαφόρησε για την υπεράσπιση αυτού του χώρου προφανώς για να μη θιγούν ιδιωτικά συμφέροντα στην περίπτωση που ο δρόμος ακολουθούσε διαφορετική χάραξη. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται μετά την επέκταση του σχεδίου πόλης της Καλαμαριάς, η καταστροφή του τελευταίου πρασίνου της περιοχής και συρρικνώνεται ασφυκτικά η γη που διατίθεται για κοινόχρηστη χρήση.

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο, πριν λίγα χρόνια, είχε το μοναδικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα σχολεία του Δήμου, να διαθέτει ένα μεγάλο αύλειο χώρο ενώ στα δεκάδες δέντρα που βρίσκονταν στον περίβολο οι μαθητές και οι μαθήτριες έβρισκαν καταφύγιο δροσιάς τις θερμές μέρες. Είχε όμως και το μειονέκτημα όπως και τα γειτονικά σχολεία να γίνεται το μάθημα σε αίθουσες κλουβιά καθώς στο κτίριο συστεγαζόταν και το 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς. Τελικά άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή νέου γυμνασίου όχι όμως στο οικόπεδο όπου αρχικά προβλεπόταν να γίνει αυτό αλλά σε μια μικρή έκταση γης που βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου αδιαφόρησαν για την τύχη του οικοπέδου που αρχικά προοριζόταν για την κατασκευή του γυμνασίου με αποτέλεσμα η έκταση αυτή να περιέλθει σε κάποιον ιδιώτη που τη διεκδικούσε. Στη συνέχεια για να μπορέσει να χτιστεί το γυμνάσιο χρειάστηκε να αφαιρεθούν εκατοντάδες μέτρα από την αυλή του δημοτικού σχολείου και να κοπούν πολλά δέντρα.

Η διοίκηση του δήμου ακολούθησε την αρχή ότι η γη που ανήκει στο δήμο ή στο δημόσιο επιτρέπεται να κόβεται σαν να είναι μπακλαβάς. Ετσι δεν υπήρξε μεγάλη δυσκολία από την πλευρά της να αφαιρεθεί και πάλι η μισή και παραπάνω αυλή που είχε απομείνει στο δημοτικό προκειμένου να γίνει τη φορά αυτή δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Η προηγούμενη όπως και η τωρινή διοίκηση του δήμου φέρει μεγάλη ευθύνη γιατί επέτρεψε να γίνει η συγκεκριμένη χάραξη του δρόμου προκειμένου να μην προχωρήσει η απαλλοτρίωση γειτονικών οικοπέδων που ανήκαν σε ιδιώτες και οι οποίοι, ως είθισται, με περισσό ζήλο υπερασπίζονταν κάθε σπιθαμή γης που τους ανήκε. Οταν η «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Καλαμαριάς» έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της καταστροφής του αύλειου χώρου του δημοτικού σχολείου, ο δήμαρχος Χρ. Οικονομίδης απάντησε ότι τα γεγονότα είναι τετελεσμένα και δεν είναι δυνατή πλέον καμία τροποποίηση. Επίσης στο αίτημα γονιών και κατοίκων της περιοχής να γίνει υπόγειος ο δρόμος στο σημείο που διέρχεται από την αυλή του σχολείου, η διοίκηση του δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκαναν τον κόπο ούτε καν να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με το ίδιο σκεπτικό λειτούργησε η διοίκηση του δήμου και στην περίπτωση της πρόβλεψης κοινόχρηστων χώρων προκειμένου να εξυπηρετηθούν τωρινές και μελλοντικές ανάγκες των δημοτών. Το πράσινο εξέλιπε, οικόπεδα για σχολεία και παιδικούς σταθμούς καθώς και για παρόμοιες χρήσεις δεν υπάρχουν, οι δρόμοι είναι υπερβολικά στενοί κι όλα αυτά για να μη θιγούν ιδιωτικά συμφέροντα και να μην πληρώσει ο Δήμος τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τους. Και αξίζει να σημειώσει κανείς ότι όταν στη δεκαετία του '80 δινόταν το αρχικό σχέδιο για την επέκταση της Καλαμαριάς, η τότε δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ μιλούσε για ένα σύγχρονο σχέδιο που πρώτη του μέριμνα είχε τη διασφάλιση χώρων κοινής ωφέλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ