ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Καψώνι», εμπαιγμός και διαιώνιση της ομηρίας τους

Στην επίσπευση της κατάργησης της επετηρίδας - του μοναδικού αδιάβλητου τρόπου πρόσληψης εκπαιδευτικών - προχωράει το υπουργείο Παιδείας

Από προηγούμενη κινητοποίηση των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Κοινή απαίτηση μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα
Από προηγούμενη κινητοποίηση των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Κοινή απαίτηση μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα
Αυγουστιάτικο «καψώνι» ετοίμασε το υπουργείο Παιδείας στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εργαστούν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, θέτοντάς τους σε μεγάλη ταλαιπωρία. Σε σχετική εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη βδομάδα καθορίζει την πρόσληψη αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής για το «Ολυμπιακό Πρόγραμμα», ενώ μέσα από την ίδια την εγκύκλιο - η οποία εφαρμόζει ένα νόμο ο οποίος δεν έχει ακόμα ψηφιστεί(!) - το υπουργείο Παιδείας καλεί τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν ξανά αιτήσεις για πρόσληψη μέχρι 17/8, ακυρώνοντας τις αιτήσεις που υπέβαλαν τον Ιούνη.

Ομως, η εγκύκλιος αυτή δεν αφορά μόνο τους γυμναστές αλλά το σύνολο των αναπληρωτών και έρχεται ενόψει και των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για την πρόσληψη αναπληρωτών, το οποίο βρίσκεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλος του μήνα. Ουσιαστικά μέσα από τις ρυθμίσεις αυτές νομοθετείται ο θεσμός των αναπληρωτών, μετατρέποντάς τους σε μόνιμους αναπληρωτές και προκαλώντας τους αβεβαιότητα, αναστάτωση και θέτοντάς τους στην ουσία «ομήρους» του. Επίσης, επισπεύδεται κατά δύο χρόνια η κατάργηση της επετηρίδας, ενώ η μονιμότητά τους θα έρχεται μέσα από το ΑΣΕΠ.

Η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), σε σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε την 1/8, δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2/8 και εμφανίστηκε ως είδηση στις 3/8 «με το επιπλέον πρόβλημα να είναι έτσι διατυπωμένη ώστε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης να εμφανιστεί ότι αφορά μόνο το πρόγραμμα "Ολυμπιακή Εκπαίδευση" και όχι το σύνολο της εκπαίδευσης και σε μια περίοδο δηλαδή θερινών διακοπών και άρα προβλημάτων στη δυνατότητα ενημέρωσης όλων των συναδέλφων», επισημαίνει η ΠΕΑΕ.

Επιπλέον, η εγκύκλιος και το υπόδειγμα αίτησης έφτασε στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 6/8. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΠΕΑΕ, οι περισσότερες Διευθύνσεις αγνοούσαν τις λεπτομέρειες του υπό ψήφιση νόμου και έδιναν αντιφατικές ή ακόμη και αποπροσανατολιστικές πληροφορίες. «Αν μάλιστα κανείς κοιτάξει ποια είναι τελικά η περίοδος κατάθεσης των αιτήσεων θα διαπιστώσει ότι μέσα στο φαινομενικό δεκαήμερο 7-17/8, υπάρχει ένα Σαββατοκύριακο και ένα εορταστικό διήμερο. Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μεγάλος αριθμός συναδέλφων είτε να μην προλάβει να κάνει αίτηση, είτε να την κάνει με τρόπο βεβιασμένο!», επισημαίνει.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπό ψήφιση ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση του προβλήματος της εργασιακής ανασφάλειας των αναπληρωτών συναδέλφων. Σημαίνει μόνο τη μετάβαση ενός τμήματός τους σε ένα καθεστώς "μόνιμης προσωρινότητας", άρα μια διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας τους», τονίζει η ΠΕΑΕ.

Η ΠΕΑΕ δηλώνει ότι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πραγματική επίλυση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στη δημόσια εκπαίδευση, απαιτώντας μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. Επίσης, καλεί το υπουργείο Παιδείας να παρατείνει την περίοδο κατάθεσης αιτήσεων και να δώσει με σαφήνεια όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τον νέο τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Αρμοδιότητες χωρίς κονδύλια

Το... μπαλάκι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έριξε το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχολικής στέγης και αθλητικής υποδομής που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Σκόπελο. Η απάντηση «για την αποκλειστική ευθύνη των ΟΤΑ σχετικά με την επισκευή και συντήρηση των διδακτηρίων της περιφέρειάς τους», ήρθε μετά από Ερώτηση που κατέθεσαν πριν δύο μήνες περίπου στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, προς τους υπουργούς Παιδείας Π. Ευθυμίου και Πολιτισμού Ευαγ. Βενιζέλο.

Οσο για το οικονομικό μέρος της υπόθεσης, το υπουργείο Παιδείας «νίπτει τας χείρας του», αφού, όπως επισημαίνει και σε εγκύκλιο που έχει στείλει προς όλες τις ΝΑ της χώρας, στόχος είναι «να προσπαθήσει για την κατά δυνατόν επαρκή χρηματοδότηση» και συμπληρώνει ότι τα έργα που θα προκύψουν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κατασκευής σχολικών κτιρίων του Γ' ΚΠΣ.

Η Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τους τρεις βουλευτές του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα έχει ως εξής:

«Τα σοβαρά κενά στην εκπαιδευτική και αθλητική υποδομή στη Σκόπελο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη νεολαία του νησιού και τους γονείς. Ετσι: Υπάρχει έλλειψη 3-4 σχολικών αιθουσών στο κτίριο που στεγάζει το 6ο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Σκοπέλου. Το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Σκοπέλου εξακολουθεί να "στεγάζεται" στο Εμποροκοινωνικό Κέντρο του Κλίματος, σε ένα κτίριο, το οποίο είναι εντελώς ακατάλληλο για εκπαιδευτήριο. Και ενώ υπάρχει και οικοπεδική έκταση του Δήμου για την ανέγερση διδακτηρίου, αλλά και έτοιμες μελέτες, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν προχωρά στην κατασκευή του σχολικού κτιρίου».

Τέλος, όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, η αθλητική υποδομή στη Σκόπελο εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, καθώς λείπουν βασικοί αθλητικοί χώροι, παρόλο που η χώρα υποτίθεται ότι προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και ολοκληρωμένα τα παραπάνω προβλήματα της νεολαίας και του λαού της Σκοπέλου;

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το πολύμηνο και μεγάλο ταξίδι του 27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» και αυτή τη βδομάδα σε νησιά, αλλά και άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις της χώρας. Φέτος ταξιδεύει, στέλνοντας το μήνυμα «Να αλλάξουμε τη ζωή μας αλλάζοντας τον κόσμο!». Τελευταίος «σταθμός» και για φέτος του Φεστιβάλ θα είναι η Αθήνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό τετραήμερο στις 19, 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν και τις επόμενες μέρες. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

Σήμερα Τετάρτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αρτα, στην πλατεία Πέτα, στις 9 το βράδυ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα προβλήματα των νέων στην ύπαιθρο και συγχρόνως οι διέξοδοι της νεολαίας. Κεντρικός ομιλητής είναι ο Αποστόλης Τασούλας, μέλος της ΕΠ της Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Σήμερα, επίσης, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Μεσαριά Ικαρίας και στην Αγιάσο Λέσβου.

Την Παρασκευή 10/8 εκδήλωση θα γίνει στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, στις 9 το βράδυ και με θέμα την «παγκοσμιοποίηση». Την ίδια μέρα εκδήλωση έχει προγραμματιστεί και στην Ζαχάρω Ηλείας, στις 8.30 το βράδυ με θέμα «Η δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας».

Σειρά το Σάββατο έχει η Κάλυμνος. Εκείνη τη μέρα θα ξεκινήσει και το κεντρικό διήμερο στη Ζάκυνθο. Ετσι, το Σάββατο και την Κυριακή 11 και 12 του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Σολωμού στις 9 μ.μ., με θέμα «Καταδίκη των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προβλήματα σχολικής στέγης και αθλητικής υποδομής στη Σκόπελο

Τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης και αθλητικής υποδομής που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Σκόπελο, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, προς τους υπουργούς Παιδείας Π. Ευθυμίου και Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλο.

«Τα σοβαρά κενά στην εκπαιδευτική και αθλητική υποδομή στη Σκόπελο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη νεολαία του νησιού και τους γονείς τους. Ετσι: Υπάρχει έλλειψη 3-4 σχολικών αιθουσών στο κτίριο που στεγάζει το 6ο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Σκοπέλου», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Σκοπέλου, συνεχίζουν, εξακολουθεί να "στεγάζεται" στο Εμποροκοινωνικό Κέντρο του Κλίματος, σε ένα κτίριο, το οποίο είναι εντελώς ακατάλληλο για εκπαιδευτήριο. Και ενώ υπάρχει και οικοπεδική έκταση του Δήμου για την ανέγερση διδακτηρίου, αλλά και έτοιμες μελέτες, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν προχωρά στην κατασκευή του σχολικού κτιρίου».

Τέλος, όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, η αθλητική υποδομή στη Σκόπελο εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, καθώς λείπουν βασικοί αθλητικοί χώροι, παρόλο που η χώρα υποτίθεται ότι προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και ολοκληρωμένα τα παραπάνω προβλήματα της νεολαίας και του λαού της Σκοπέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ