ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
«Σήμα κινδύνου» για αύξηση των ορίων ηλικίας

Καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας υποδηλώνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για τις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζόμενων γυναικών

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Αγωνία εκφράζουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση υποβάθμισης της σημασίας, που έχει για τις γυναίκες το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών στα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης, με εμφανή κίνδυνο την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά 5 τουλάχιστον χρόνια. Η αγωνία αυτή είναι δικαιολογημένη, καθώς ένας νέος κύκλος αντιδράσεων των εργαζομένων θα ανέτρεπε τη διαδικασία υλοποίησης της αντιασφαλιστικής της πολιτικής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το καλοκαίρι με τη συναίνεση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Χτες, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στα ίδια επίπεδα με των ανδρών σε συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης», καθώς και ότι στη χώρα μας «δεν υπάρχει κατηγορία που να αντιστοιχεί στην έκφραση αυτή». Πρόσθεσε ότι «το ΠΔ απλώς αναπαράγει το κείμενο της οδηγίας», υποβαθμίζοντας τη σημασία του.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας και κατ' επέκταση η κυβέρνηση, συνειδητά, αποφεύγουν να αναφερθούν σε ορισμένα σημεία, που ανατρέπουν δραματικά το καθησυχαστικό κλίμα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν, με τη συνδρομή, μάλιστα, των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα:

- Αφορμή για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος στάθηκε απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο θεωρεί ότι το Ταμείο των Εργαζομένων στη ΔΕΗ υπάγεται στα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης, καθώς η απόφασή του αφορά υπόθεση ενός συνταξιούχου της ΔΕΗ.

- Η κυβέρνηση απέφυγε να ορίσει στο Προεδρικό Διάταγμα ποια Ταμεία θεωρούνται, και ποια όχι, επαγγελματικά. Οι όποιες δηλώσεις έχουν σαφέστατα μικρότερο βάρος από μια ρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο σαφή προσδιορισμό αυτών των Ταμείων, τη στιγμή που θα κρίνει ως πιο πρόσφορη.

- Με τα μέτρα που κατέθεσε πριν μερικούς μήνες, εκείνα που υποτίθεται ότι «πάγωσαν», η κυβέρνηση προωθούσε την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών και μάλιστα προς τα πάνω, κάτι που ισχύει ήδη για τους ασφαλισμένους μετά το 1993. Επομένως, το μέτρο έχει, ήδη, τεθεί από την κυβέρνηση.

- Το ίδιο το ζήτημα της «ίσης μεταχείρισης», τη στιγμή που οι γυναίκες βιώνουν σκληρή και πολύπλευρη ανισότητα, αποφεύγει να το θίξει η κυβέρνηση, καθώς είναι φανερό ότι η όποια ισότητα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από την ευνοϊκότερη μεταχείριση των γυναικών σε διάφορους τομείς, ως αντιστάθμισμα, αλλά και αναγνώριση των αυξημένων ευθυνών και του ρόλου τους στην κοινωνία.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς η αντιασφαλιστική «φαρέτρα» της κυβέρνησης είναι ανεξάντλητη. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή, ταυτόχρονα με την πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, απεργάζεται παράλληλους μηχανισμούς παράτασης της συνταξιοδότησης, με τον εξαναγκασμό των ίδιων των ασφαλισμένων! Αυτό προτίθεται να το πράξει με την παροχή κινήτρων και αντικινήτρων. Δηλαδή, μηδαμινή σύνταξη κατά τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και αύξησή της μέσω της παράτασης της εργασίας!

Συνταξιουχικές οργανώσεις

Με μια ανακοίνωση - «καταπέλτη», οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - Δημοσίου καταγγέλλουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. «Την Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόσχημα τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, την πήρε ο πόνος και, με απόφαση του αρμόδιου κοινοτικού δικαστηρίου, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα ίδια με των ανδρών», σημειώνουν, στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις και συνεχίζουν:

«Ετσι η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή διευκολύνεται να περάσει και διά του τρόπου αυτού τα αντιασφαλιστικά της μέτρα. Η "ευαίσθητη και δημοκρατική" Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών "ικανοποίησε" κάποιες γυναικείες οργανώσεις, που έτρεφαν αυταπάτες και ζητούσαν ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών.

Ομως, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κάνει τίποτα, για τη δυσμενή και άνιση μεταχείριση των γυναικών στις αποδοχές, καθώς οι γυναίκες κατάντησαν φτηνή εργατική δύναμη, τις πλήττει η ανεργία και είναι χωρίς κοινωνικά δικαιώματα».

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό - ταξικό και τονίζουν: «Επιβάλλεται να βγούμε στους δρόμους και να αγωνιστούμε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να αποτρέψουμε τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πρόθυμα εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία χωρίς καθυστέρηση ετοιμάζει ΠΔ για τη ρύθμιση του θέματος».

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Παραβιάσεις, καθυστερήσεις και αποκλεισμοί

Αλλεπάλληλες βλάβες, προβλήματα σε Ικαρία και Φούρνους, παραβιάσεις ωραρίων στα ταχύπλοα

Χιλιάδες νησιώτες και επιβάτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν καθημερινά οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες, που παρέχουν σήμερα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με ευθύνη εφοπλιστών και κυβέρνησης. Θύματα των όσων συμβαίνουν στην ακτοπλοΐα, έπεσαν αυτή τη φορά οι κάτοικοι των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων, αλλά και οι επιβάτες του πλοίου «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», το οποίο χτες καθυστέρησε επί 6 ώρες τον προγραμματισμένο απόπλου του. Παράλληλα, συνεχίζεται και η παραβίαση της ναυτεργατικής νομοθεσίας. Πρόσφατοι έλεγχοι των ναυτεργατικών σωματείων έδειξαν ότι τα ωράρια εργασίας σε ταχύπλοα ακτοπλοϊκά σκάφη παραβιάζονται μπροστά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Η ρότα που έχουν πάρει οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Από την περασμένη βδομάδα που αυξήθηκε κατακόρυφα η κίνηση προς τα νησιά του Αιγαίου, όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς της Ικαρίας και των Φούρνων, τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για τα νησιά αυτά βρίσκονται ...αμανάτι στο λιμάνι του Πειραιά. Η αιτία είναι ότι οι εταιρίες προτιμούν να γεμίζουν τα γκαράζ των πλοίων τους με αυτοκίνητα, γιατί έτσι κόβουν περισσότερα εισιτήρια, αφήνοντας έξω τα φορτηγά, επειδή καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο! Σε αυτή την κατάσταση, ήρθε να προστεθεί και η βλάβη στη μηχανή του πλοίου «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» του Αγούδημου, το οποίο εξυπηρετεί τα δύο νησιά και είναι εκτός από την 1η Αυγούστου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι ήδη εμφανίστηκαν ελλείψεις βασικών προϊόντων στις αγορές των δύο νησιών.

Με χτεσινή του ανακοίνωση, το ΥΕΝ επικεντρώνει τη δημιουργία του προβλήματος μόνο στη βλάβη του «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» και αναφέρει ότι το κενό καλύφθηκε από το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ», το οποίο, όμως, μέχρι και χτες είχε εκτελέσει μόνο ένα δρομολόγιο προς την Ικαρία.

Οσον αφορά τους ναυτεργάτες, όπως διαπιστώθηκε από την ΠΕΜΕΝ, τα πληρώματα των ταχύπλοων σκαφών «ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» και «ΧΑΪΣΠΙΝΤ ΙΙ» βρίσκονται καθημερινά στο πόδι το λιγότερο επί 14 ώρες συνεχώς, όταν η νομοθεσία καθορίζει ότι τα πληρώματα των ταχύπλοων θα εργάζονται το ανώτερο (σε έκτακτες περιπτώσεις) μέχρι 11 ώρες ημερησίως.

Απολύσεις στην «STUDIO TEXTIL»

Πέντε εργαζόμενους απέλυσε η επιχείρηση «STUDIO TEXTIL», που εδρεύει στη Λάρισα, στέλνοντας κι άλλους ανέργους να προστεθούν στην τεράστια «ουρά» της ανεργίας, που κατατρέχει ιδιαίτερα τον κλάδο των κλωστοϋφαντουργών, αλλά και γενικότερα την εργατική τάξη της περιοχής.

Την αντεργατική αυτή ενέργεια του ιδιοκτήτη της επιχείρησης καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι απολύσεις γίνονται την ίδια χρονική περίοδο, κατά την οποία από την κυβέρνηση εξαγγέλλεται πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας στη Λάρισα, ύψους 8,8 δισ. δραχμών. Και στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο είχαν τονίσει από την πρώτη στιγμή πως μ' αυτό το πρόγραμμα, όχι μόνο δε θα δημιουργηθούν καινούριες θέσεις εργασίας, αλλά, αντίθετα, θα ανακυκλώνεται η ανεργία, γι' αυτό και θέσαμε τέσσερις ελάχιστες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του, οι οποίες, όμως, δεν έγιναν δεκτές».

Τέλος, τονίζεται πως «το Συνδικάτο καταδικάζει το γεγονός ότι, με εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, πριμοδοτούνται οι εργοδότες για να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις σε άλλες χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό. Το Συνδικάτο μας καταδικάζει αυτές τις μεθοδεύσεις και την πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών και καλεί όλους τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουμε με όλες τις δυνάμεις την πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ