ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Γιορτή της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του αγώνα

Αρχισε χτες στο Αλγέρι με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων

(Της απεσταλμένης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ).-

Με την καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση έναρξης έγινε χτες η πρεμιέρα του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Αλγέρι με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων από όλες τις γωνιές του πλανήτη που συγκεντρώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης. Ενωμένοι κάτω από το σύνθημα και τη φλόγα του αγώνα τους για «να παγκοσμιοποιηθεί η πάλη για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανάπτυξη ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Μέσα σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού και έκφρασης της διεθνιστικής αλληλεγγύης, το πολύχρωμο ποτάμι των διεθνών αντιπροσωπειών ενώθηκε με την αλγερινή νεολαία που συμμετέχει σύσσωμη με νεολαιίστικες οργανώσεις και φοιτητικές ενώσεις.

Οι αντιπροσωπείες που συμμετέχουν άρχισαν να προσέρχονται στο στάδιο γύρω στις 7.00 μμ (τοπική ώρα, 9.00 μμ ώρα Ελλάδας)και έγιναν εγκάρδια δεκτές από τον ντόπιο πληθυσμό. Ξεχώρισε η ελληνική αντιπροσωπεία, της ΚΝΕ και των άλλων μαζικών οργανώσεων που με το δυναμισμό και τα συνθήματά τους έδωσαν το έναυσμα να ανέβει η μαχητικότητα του πλήθους. «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Κούβα, Σαντινίστας, Βιετκόνγκ κι εδώ θα την πατήσετε yankees go home» και «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» ήταν η αρχή για να ξεκινήσει ένας διάλογος συνθημάτων μεταξύ των νέων του κόσμου. Η ισπανική και ιταλική αντιπροσωπεία απάντησαν «Χο Τσι Μινχ, Τσε Γκεβάρα, Λένιν, συνεχίζουμε» ενώ η έλευση και άλλων αντιπροσωπειών συνοδεύτηκε με νέα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και τραγούδια, σε όλες τις γλώσσες.

Ολες οι αφρικανικές αντιπροσωπείες που παραβρίσκονταν στη γιορτή της νιότης, εξέφραζαν τη μεγάλη τους χαρά που η ταλαιπωρημένη μαύρη ήπειρός τους είναι ο οικοδεσπότης. Τα ίδια συναισθήματα διακατείχαν και τους νέους από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η πολυπληθής Παλαιστινιακή αποστολή της Ιντιφάντα που θα συνεχιστεί μέχρι τη δημιουργία της ελεύθερης πατρίδας αλλά και η μεγάλη αντιπροσωπεία της Κούβας που μπήκε με το σύνθημα - υπόσχεση «Ελεύθερη πατρίδα ή θάνατος», κέρδισαν τα περισσότερα χειροκροτήματα.

Το ίδιο εντυπωσιακές οι αντιπροσωπείες της ΚΝ Βιετνάμ και ΛΔ της Κορέας και το ίδιο μεγάλες οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν οι ηρωικοί λαοί αυτών των χωρών της Ασίας. Ακολούθησαν δεκάδες ακόμα αντιπροσωπείες από όλες τις ηπείρους με ξεχωριστή αυτή του Βελγίου που κρατούσε ένα μεγάλο πανό που καλούσε μετά τη Γένοβα στο νέο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού στις 14 Δεκέμβρη στο Βέλγιο όπου θα γίνει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Εξίσου ενθουσιώδεις οι Γερμανοί που μπήκαν στο στάδιο με κιθάρες και τραγουδώντας επαναστατικά τραγούδια.

Το πρόγραμμα αναμενόταν να συνεχιστεί με ομιλίες από εκπρόσωπο της Αλγερινής Οργανωτικής Επιτροπής και μέλος της ΠΟΔΝ, χαιρετισμό του προέδρου της χώρας που φιλοξενεί το Φεστιβάλ καθώς και πλούσιο πρόγραμμα με μουσικοχορευτική παράδοση. Ταυτόχρονα ήδη στα κλαμπ των ηπείρων που έχουν φτιαχτεί λειτουργούν εκθέσεις με υλικό διάφορες γωνιές του πλανήτη, πραγματοποιούνται συναντήσεις και γίνεται ανταλλαγή εμπειρίας από τους πολύμορφους αγώνες ανά τον κόσμο. Δε λείπουν βέβαια οι γιορτές και τα χάπενινγκ με το ξεχωριστό χρώμα της κάθε χώρας, του κάθε πολιτισμού. Κοινή αρχή και τέλος η επικοινωνία της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Παίρνουν θέσεις για τις θέσεις...

Ο ένας μετά τον άλλο βγαίνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους, ενώ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, παραμένει ακόμα στους Αγίους Θεοδώρους, όπου σήμερα θα συνεργαστεί με το γραμματέα της ΚΕ, Κ. Σκανδαλίδη, και αύριο αναμένεται να αναχωρήσει, μετά από τρεις αναβολές, για τις διακοπές του στη Σίφνο.

Τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ γίνονται δέκτες των προτάσεων για τον προσυνεδριακό διάλογο. Ανάμεσά τους και αυτές του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, σε μια εμφάνιση που χαρακτηρίζεται αρχηγική, κάνει λόγο για εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, με άμεση και καθολική ψηφοφορία. Προτάσεις δε, ενόψει του συνεδρίου, κατέθεσαν και οι Χ. Καστανίδης, Θ. Τσουκάτος, Χρ. Πρωτόπαππας, Π. Αυγερινός και Γ. Δασκαλάκης. Στο συνέδριο αναφέρθηκαν τόσο ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, όσο και ο Θ. Πάγκαλος, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να διαμορφώσουν τον «τρίτο πόλο» μπροστά στο συνέδριο.

Στο μεταξύ, κατ' ιδίαν συνάντηση με το βουλευτή Θ. Τσουκάτο είχε προχτές ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης. Ο βουλευτής κατέθεσε κείμενο με τις προτάσεις του, όπου επισημαίνει ότι «το συνέδριο δίνει στο ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να διατυπώσει μια νέα προοδευτική πρόταση». Ειδικότερα, ο Θ. Τσουκάτος υπέβαλε συνολικά έξι θέσεις για το συνέδριο και μεταξύ άλλων προτείνει να αναδειχτεί η ανάπτυξη σε πρώτη προτεραιότητα με άρση των εισοδηματικών ανισοτήτων, αναδιανομή του πλούτου, αύξηση των πόρων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Παρεμβάσεις έκαναν και οι Θ. Πάγκαλος και Ε. Βενιζέλος. Ο μεν πρώτος μιλώντας στη Ρόδο προέβλεψε εξάντληση της τετραετίας και επανέλαβε ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «θα του δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα παραμονής στο ΠΑΣΟΚ». Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει - υπό προϋποθέσεις - το αξίωμα του γραμματέα του κόμματος. Ο Ε. Βενιζέλος, από την Κέρκυρα, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον «τρίτο» πόλο και ανήγγειλε κείμενο με τις θέσεις του ενόψει του συνεδρίου.

Λίστα στόχων της «17Ν» αμφιβόλου... προέλευσης!

Σενάρια τα οποία παρουσιάζουν σε ρόλο υποψηφίων θυμάτων της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», πολιτικούς, κυβερνητικούς παράγοντες και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αλλά και ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ήρθαν χτες στο φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, ανεξακρίβωτη παραμένει η πηγή τους, καθώς κάποιες εφημερίδες αποδίδουν τη σχετική λίστα που κυκλοφόρησε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και σε εκτιμήσεις ομάδας ειδικών που μελέτησε την τελευταία προκήρυξη της «17Ν», ενώ κάποιες άλλες αμφιβάλλουν για την προέλευσή της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Χώρα» τη λίστα όχι μόνο διοχέτευσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά την κατασκεύασε κιόλας, κοινοποιώντας την αμέσως μετά στις αστυνομικές αρχές, στους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, σε βουλευτές, διπλωματικές αντιπροσωπείες κλπ. Η εφημερίδα χρεώνει την ενέργεια στο νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Φ. Νασιάκο, (ο οποίος μέχρι πρότινος προϊστατο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας), επικαλούμενη και πολιτικούς κύκλους οι οποίοι χαρακτηρίζουν «ύποπτα μαγειρέματα του νέου αρχηγού το σενάριο που κυκλοφόρησε η Αντιτρομοκρατική».

Σε ό,τι αφορά στα κίνητρα αυτής της ενέργειας η εφημερίδα δεν αρκείται στο να την αποδώσει σε διάθεση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Οπως γράφει: «Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι τα... μαγειρέματα άρχισαν τώρα που πυκνώνουν οι φήμες ότι πρόκειται να εξουδετερωθεί αριθμός μελών της "17Ν", προκειμένου να ενισχυθεί πολιτικά ο Κ. Σημίτης. Θα αξιοποιήσει ο Φ. Νασιάκος τη λίστα των Αμερικάνων, για την οποία και η ίδια η κυβέρνηση έχει ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και δεν μπορούμε να κάνουμε συλλήψεις παρά το Σύνταγμα και τους νόμους; Θα συλλάβει όπου θα του υποδείξουν οι φίλοι και πάτρωνές του οι Αμερικάνοι; Θα τολμήσουν να συλλάβουν ανθρώπους χωρίς στοιχεία;»...

Από την πλευρά της η εφημερίδα «Βραδυνή» επισημαίνει τις αμφιβολίες για την προέλευση του εγγράφου, σημειώνει ωστόσο πως σύμφωνα με αυτό, στο στόχαστρο της οργάνωσης βρίσκονται ακόμη και κρατικοί οργανισμοί, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ά., καθώς και πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων που ψήφισαν τον «τρομονόμο». Πάντως η εφημερίδα προεξοφλεί την έναρξη αστυνομικών επιχειρήσεων με «αντιτρομοκρατικό» χαρακτήρα και τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων ασφαλείας.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Εκδήλωση προς τιμήν του ΔΣΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν την Κυριακή, 19/8, στις 11.30 το πρωί, εκδήλωση προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας και καλούν όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τους νέους και όλο το δημοκρατικό λαό της περιοχής, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, εκφράζοντας το σεβασμό και το θαυμασμό σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία, στον αγώνα του ΔΣΕ που ήταν δίκαιος αγώνας για την απαλλαγή της χώρας από τα ξένα δεσμά, την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, ιδανικά που και σήμερα εξακολουθούν να εμπνέουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ