Με ευρωατλαντική «ομπρέλα» Ελλάδα, Αυστρία και Κύπρος αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για «μηχανισμό στήριξης», σε συνεννόηση με τους τζιχαντιστές!
Eurokinissi |
Οπως διαχέεται, στόχος είναι «ο σεβασμός της ενότητας, ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και επίσης η ομαλή, χωρίς αποκλεισμούς, υπό συριακή ηγεσία και με συριακή ιδιοκτησία πολιτική μετάβαση στο πνεύμα της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις, που θα οδηγήσει σε αξιόπιστη, χωρίς αποκλεισμούς και μη θρησκευτική διακυβέρνηση, βασισμένη στη δημοκρατική νομιμότητα, η οποία θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ολα αυτά τα παχιά λόγια, ενώ στο μεταξύ τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου βύθισαν τη χώρα και τον λαό της στον όλεθρο.
Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι στον γειτονικό Λίβανο είναι αναπτυγμένες ευρωατλαντικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL με «καπέλο» ΟΗΕ και σκοπό το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει στο ναυτικό της σκέλος ήδη από το 2006, με πλοίο και προσωπικό. Εξ ου και το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά του Λιβάνου πλέει η φρεγάτα «Ναβαρίνον». Κι όλα αυτά για τις μπίζνες του κεφαλαίου. Αλλωστε, όπως αναφέρει το CNN, στη σχετική «πρωτοβουλία» τονίζεται ότι «μόλις οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, η ανοικοδόμηση της Συρίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», καθώς υπάρχει εκεί μπόλικο «ψητό» για τους ευρωενωσιακούς ομίλους.
Σε κάθε περίπτωση, το Συριακό κι όλα αυτά τα σχέδια θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αύριο, Πέμπτη. Σύμφωνα με την ατζέντα, οι μετέχοντες «θα συζητήσουν σχετικά με την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του βέλτιστου τρόπου με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία». Στην τακτική, τέλος, της χρήσης των δεινών που προκαλούν οι επεμβάσεις τους ως πρόσχημα για να πατήσουν κι άλλο πόδι στην περιοχή, υπόσχονται «παροχή βοήθειας στους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής βάσει των αναγκών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις πλέον ευάλωτες ομάδες».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Κατάρ επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, σε άλλη μια ευρωατλαντική αποστολή της κυβέρνησης, ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ έχουν βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Κατά την έναρξη της επίσκεψης στην Ντόχα έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, ενώ ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, υπουργό Αμυνας και αναπλ. πρωθυπουργό, Sheikh Saoud bin Abdulrahman bin Hassan bin Ali Al Thani. Στο πρόγραμμα ήταν και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «συζήτησαν για θέματα που αφορούν στην περιφερειακή και διεθνή Ασφάλεια, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή στρατιωτική συνεργασία και τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».
Ο ίδιος ο Δένδιας ανέφερε κατόπιν ότι μεταξύ άλλων εξέτασαν «τη δυνατότητα να παράσχουμε εκπαίδευση και φιλοξενία στην Αεροπορία του Κατάρ» (χρησιμοποιούν κι αυτοί «Rafale»), είχαν επίσης «μια βαθιά συζήτηση για την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Συρία, την κατάσταση στον Λίβανο (...) όπως και την κατάσταση επίσης στη Γάζα. Αλλά συζητήσαμε και για την ευρύτερη πιθανότητα να μπορέσουμε από τη δική μας πλευρά, την ελληνική πλευρά, να συμμετάσχουμε και να έχουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο στην επίτευξη ενός περιγράμματος ειρήνης και σταθερότητας», πρόσθεσε, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να πετύχει τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και να διεκδικήσει κάποια κομμάτια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, μέσα από την ανάληψη περισσότερων ρόλων κι αποστολών στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.
Στο μεταξύ, καθώς το καζάνι των ανταγωνισμών για τις ζώνες επιρροής βράζει στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα τον Σέρβο ομόλογό του, M. Τζούριτς.
Αύριο γίνεται στις Βρυξέλλες Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, με στόχο «να δοθεί περαιτέρω ώθηση στη νέα δυναμική για τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση, μεταξύ άλλων με τη διερεύνηση τρόπων εμβάθυνσης της σχέσης αυτής και συμπόρευσης προς ένα κοινό μέλλον εντός της ΕΕ», όπως λέγεται επισήμως.
Μπούσουλας, βέβαια, είναι η διεύρυνση των μπίζνες στην περιοχή, με τις Βρυξέλλες να βάζουν σκοπό «να ενσωματωθούν περαιτέρω οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία αγορά της ΕΕ μέσω της προώθησης της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας», τονίζοντας ότι το «σχέδιο ανάπτυξης» της περιοχής «έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομική μεγέθυνση στην περιοχή μέσα στην επόμενη δεκαετία και να επιταχύνει την κοινωνικοοικονομική σύγκλιση μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταίροι θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, όπως τις έχουν καθορίσει στα αντίστοιχα θεματολόγια μεταρρυθμίσεων», που θα ανοίξουν περισσότερα πεδία για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Υπογραμμίζουν, δε, ότι «η ΕΕ παραμένει ο στενότερος εταίρος, ο βασικός επενδυτής και εμπορικός εταίρος, καθώς και ο κύριος χορηγός της περιοχής».
Τα μέτρα - κοροϊδία για τις προμήθειες των τραπεζών υπερασπίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες το απόγευμα μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Τα συνδύασε μάλιστα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, παρουσιάζοντας την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία ως «φάρο δημοσιονομικής σταθερότητας» που δήθεν διασφαλίζει και «μέρισμα» στον λαό, όπως επιχείρησε να εμφανίσει τα ψίχουλα που σποραδικά μοιράζει την ώρα που τα λαϊκά στρώματα λιανίζονται από τα μνημόνια διαρκείας και τα ματωμένα πλεονάσματα.
Με πρόσχημα εξάλλου αυτά τα ψευτομέτρα, αναπαρήγαγε την κοκορομαχία πρωτίστως με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εγγυάται τη διαχείριση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τον λαό στα προτάγματά τους. Στο πλαίσιο δε της στοίχισής τους στα στρατηγικά ζητούμενα του κεφαλαίου, είπε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να ασπαστεί μια «σωστή πρόταση» της αστικής αντιπολίτευσης και να της αποδώσει τα εύσημα, αρκεί τα μέτρα να είναι «κοστολογημένα».
«Δεν μπορούμε να έχουμε την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», είπε σε άλλο σημείο, σε μια προσπάθεια να πείσει τον λαό να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που του πετάνε, ενώ στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προϊδέασε για ένταση της φορολεηλασίας σε βάρος επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλάσσεται και φοροαποφεύγει νομότυπα στο σύστημά τους.
Προϊδέασε ακόμα για ταχύτερη εφαρμογή των προτάσεων της περιλάλητης έκθεσης Ντράγκι, που επιταχύνει το πέρασμα στην πολεμική οικονομία, μιλώντας μεταξύ άλλων για τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ προετοίμασε για «γενναίες» αποφάσεις μέσα στο 2025.
Αλλά και επί του πεδίου, μιλώντας για το Συριακό έκανε καθαρό ότι με πρόσχημα την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων ετοιμάζονται «παρεμβάσεις» - επεμβάσεις στη χώρα, με την κυβέρνηση να αναζητεί αναβαθμισμένο ρόλο στον χειρισμό της υπόθεσης, λόγω των ορθόδοξων πληθυσμών που διαβιούν εκεί. Αλλωστε, είπε ο πρωθυπουργός, το θέμα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο Πέμπτη.
Στο πλαίσιο δε του ανταγωνισμού με την αστική τάξη της Τουρκίας, αναγνώρισε ότι η τελευταία «είχε πάντα έναν λόγο και έναν ρόλο στη Συρία» αλλά έσπευσε να καθησυχάσει τα ντόπια συμφέροντα, λέγοντας ότι είναι ακόμα νωρίς να πούμε πώς θα καταλήξει η υπόθεση με την εμπλοκή της Αγκυρας στην περιοχή.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι «στο καλύτερο σημείο από ποτέ» και ότι ευελπιστεί ότι θα συνεχιστούν και επί της νέας διακυβέρνησης Τραμπ, όπως και με την νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.
Τέλος, είπε ότι προς τα τέλη Γενάρη θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως και ότι στο δεύτερο μισό του χρόνου και προς το 2026 θα ξεκινήσει τη διαδικασία για μια «τολμηρή» αναθεώρηση του Συντάγματος, αναζητώντας συναινέσεις από τα άλλα αστικά κόμματα και μορφώματα. Εστειλε δε σήμα ότι ο ίδιος προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση με «συναινετική διάθεση».
Στη συζήτηση για την «ανατροπή του συριακού καθεστώτος και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τα εξής στην ομιλία του:
«Η ιμπεριαλιστική επέμβαση και ο προωθούμενος διαμελισμός ενός ανεξάρτητου κράτους, της Συρίας, έχουν δρομολογηθεί στη Μέση Ανατολή από ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ισραήλ. Αποτελούν συνέχεια της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος κατακτητή Ισραήλ, των επιθέσεων κατά του λαού του Λιβάνου, των απειλών σε βάρος του Ιράν.
ΗΠΑ, ΕΕ όπως και η ελληνική κυβέρνηση, μαζί και όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα χαιρέτισαν την κατάλυση της Συρίας από τους τζιχαντιστές, βαφτίζοντάς τους "αντάρτες" και "εγγυητές της δημοκρατικής μετάβασης".
Εμείς, παρά τις χαώδεις διαφορές μας με το αντιλαϊκό καπιταλιστικό καθεστώς του Ασαντ, καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή και την επέμβαση και τον αναθεωρητισμό. Εσείς "σκίζετε τα ιμάτιά σας" μόνο για τον αναθεωρητισμό της καπιταλιστικής Ρωσίας, ενώ κάνετε τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ισραήλ που έχουν εισβάλει στη Συρία.
Αλληλεγγύη στον λαό της Συρίας και τους λαούς της Μέσης Ανατολής, απεμπλοκή και πάλη ενάντια στο σύστημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, της εκμετάλλευσης».