Τα μέτρα - κοροϊδία για τις προμήθειες των τραπεζών υπερασπίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες το απόγευμα μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Τα συνδύασε μάλιστα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, παρουσιάζοντας την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία ως «φάρο δημοσιονομικής σταθερότητας» που δήθεν διασφαλίζει και «μέρισμα» στον λαό, όπως επιχείρησε να εμφανίσει τα ψίχουλα που σποραδικά μοιράζει την ώρα που τα λαϊκά στρώματα λιανίζονται από τα μνημόνια διαρκείας και τα ματωμένα πλεονάσματα.
Με πρόσχημα εξάλλου αυτά τα ψευτομέτρα, αναπαρήγαγε την κοκορομαχία πρωτίστως με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εγγυάται τη διαχείριση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τον λαό στα προτάγματά τους. Στο πλαίσιο δε της στοίχισής τους στα στρατηγικά ζητούμενα του κεφαλαίου, είπε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να ασπαστεί μια «σωστή πρόταση» της αστικής αντιπολίτευσης και να της αποδώσει τα εύσημα, αρκεί τα μέτρα να είναι «κοστολογημένα».
«Δεν μπορούμε να έχουμε την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», είπε σε άλλο σημείο, σε μια προσπάθεια να πείσει τον λαό να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που του πετάνε, ενώ στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προϊδέασε για ένταση της φορολεηλασίας σε βάρος επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλάσσεται και φοροαποφεύγει νομότυπα στο σύστημά τους.
Προϊδέασε ακόμα για ταχύτερη εφαρμογή των προτάσεων της περιλάλητης έκθεσης Ντράγκι, που επιταχύνει το πέρασμα στην πολεμική οικονομία, μιλώντας μεταξύ άλλων για τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ προετοίμασε για «γενναίες» αποφάσεις μέσα στο 2025.
Αλλά και επί του πεδίου, μιλώντας για το Συριακό έκανε καθαρό ότι με πρόσχημα την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων ετοιμάζονται «παρεμβάσεις» - επεμβάσεις στη χώρα, με την κυβέρνηση να αναζητεί αναβαθμισμένο ρόλο στον χειρισμό της υπόθεσης, λόγω των ορθόδοξων πληθυσμών που διαβιούν εκεί. Αλλωστε, είπε ο πρωθυπουργός, το θέμα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο Πέμπτη.
Στο πλαίσιο δε του ανταγωνισμού με την αστική τάξη της Τουρκίας, αναγνώρισε ότι η τελευταία «είχε πάντα έναν λόγο και έναν ρόλο στη Συρία» αλλά έσπευσε να καθησυχάσει τα ντόπια συμφέροντα, λέγοντας ότι είναι ακόμα νωρίς να πούμε πώς θα καταλήξει η υπόθεση με την εμπλοκή της Αγκυρας στην περιοχή.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι «στο καλύτερο σημείο από ποτέ» και ότι ευελπιστεί ότι θα συνεχιστούν και επί της νέας διακυβέρνησης Τραμπ, όπως και με την νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.
Τέλος, είπε ότι προς τα τέλη Γενάρη θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως και ότι στο δεύτερο μισό του χρόνου και προς το 2026 θα ξεκινήσει τη διαδικασία για μια «τολμηρή» αναθεώρηση του Συντάγματος, αναζητώντας συναινέσεις από τα άλλα αστικά κόμματα και μορφώματα. Εστειλε δε σήμα ότι ο ίδιος προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση με «συναινετική διάθεση».