Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα προετοιμάζεται για «σενάριο» σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία

Στο επίκεντρο πυρηνική αποτροπή, ανάπτυξη νέων διηπειρωτικών πυραύλων, πυραυλικές δοκιμές μεγάλου βεληνεκούς

Russian Defense Ministry Press

Η Ρωσία προετοιμάζεται για ενδεχόμενο πόλεμο με το ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία, τονίζει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, δείχνοντας πως η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη κλιμακώνεται, παρά τα σενάρια για μια ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας.

Την ίδια στιγμή, μετά και τη δολοφονία στη Μόσχα του Ρώσου αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα κλιμακωθεί, όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Ο αντιστράτηγος Κιρίλοφ ήταν επικεφαλής των στρατευμάτων πυρηνικής, βιολογικής και χημικής Αμυνας της Ρωσίας, γνωστά ως RKhBZ, τα οποία είναι ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν υπό συνθήκες ραδιενεργής, χημικής και βιολογικής μόλυνσης.

Ο Κιρίλοφ σκοτώθηκε μαζί με τον υπασπιστή του έξω από μια πολυκατοικία στη Μόσχα, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το Κρεμλίνο, ύστερα από έκρηξη βόμβας που ήταν κρυμμένη σε σκούτερ. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε από απόσταση.

Τη Δευτέρα, Ουκρανοί εισαγγελείς είχαν απαγγείλει κατηγορίες ερήμην κατά του Κιρίλοφ για φερόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την «Kyiv Independent».

Το Κίεβο φέρεται - σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ - να ανέλαβε την ευθύνη και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) δήλωσε πως η εκκαθάριση του Κιρίλοφ ήταν δικό της έργο. Το Κίεβο θεωρούσε τον Κιρίλοφ «εγκληματία πολέμου» και «απόλυτα νόμιμο στόχο», κατηγορώντας τον ότι διέταξε τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων κατά των ουκρανικών δυνάμεων στον πόλεμο.

«Οι απόπειρες εκφοβισμού του έθνους μας, διακοπής της ρωσικής επίθεσης ή καλλιέργειας φόβου είναι καταδικασμένες», τόνισε ο Ντμ. Μεντβέντεφ, προαναγγέλλοντας «συγκεκριμένες τιμωρίες» για τους «κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες μιας καταρρέουσας χώρας».

Σχέδια προσάρτησης νέων εδαφών μέσα στο 2025

Ο Μεντβέντεφ είχε αφήσει προ ημερών να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποφασίσει την προσάρτηση κι άλλων ουκρανικών εδαφών και «να αναπτυχθούν» οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που έχουν προσαρτηθεί ήδη - Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα.

Ρωσικά ΜΜΕ διέρρεαν στη συνέχεια ως στόχο του ρωσικού στρατού για το 2025 να καταλάβει ολόκληρη την επικράτεια τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. Αυτό το σενάριο φέρεται να εξετάστηκε από Ρώσους απόστρατους στρατηγούς, της Ακαδημίας του Γενικού Επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν ετήσια κλειστή συνάντηση στη Μόσχα.

Οι απόστρατοι στρατηγοί θεωρούν πως η Ρωσία, χωρίς «εξαιρετικές προσπάθειες» στην κινητοποίηση στρατιωτών και απότομη αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού, δεν θα μπορέσει να επιτύχει την πλήρη ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ελέγξει πλήρως την Ουκρανία.

«Ο κύριος στόχος - η ήττα του εχθρικού στρατού - είναι ανέφικτος σε σύντομο χρονικό διάστημα», αλλά είναι ρεαλιστικός μέσα στο 2025, φέρεται να εκτιμούν οι στρατηγοί. Για να τον πετύχει, η Ρωσία πρέπει να καταφύγει σε κινητοποίηση για να δημιουργήσει ένα «πολλαπλό πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό», να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή όπλων και τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό.

Προετοιμασίες για «οποιοδήποτε σενάριο»

Την ανάγκη οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για «οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία», τόνισε και ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Αντρ. Μπελαούσοφ, στην προχθεσινή ετήσια σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου, στην οποία μίλησε και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Προ ημερών αντίστοιχη «έκκληση» για πολεμικές προετοιμασίες για γενικευμένη σύγκρουση με τη Ρωσία μέσα στα επόμενα χρόνια, είχε διατυπώσει και ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μπελαούσοφ, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας θα φτάσουν το 6,4% του ΑΕΠ το 2025, αντιπροσωπεύοντας το 32,5% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε έναν νέο κλάδο των ενόπλων δυνάμεων, τα «στρατεύματα μη επανδρωμένων συστημάτων». Κατά τη συγκρότηση αυτού του κλάδου των ενόπλων δυνάμεων, θα δημιουργηθούν ταξιαρχίες μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σε όλους τους συνδυασμένους στρατούς.

Νέους διηπειρωτικούς πυραύλους αναπτύσσει η Ρωσία

Τα πυρηνικά αναμένεται να είναι ο βασικός «αποτρεπτικός» παράγοντας της Ρωσίας. «Η Ρωσία δεν θα εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών και οι στρατιωτικές δαπάνες δεν θα αυξάνονται επ' αόριστον», ανέφερε ο Πούτιν μιλώντας στο υπουργείο Αμυνας, προτάσσοντας ως «απάντηση» στις προετοιμασίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τη «διατήρηση της μάχιμης ετοιμότητας των στρατηγικών πυρηνικών της δυνάμεων».

Η Ρωσία ενισχύει το βαλλιστικό της οπλοστάσιο με νέα στρατηγικά συστήματα πυραύλων, σχεδιάζει εκτοξεύσεις μέγιστου βεληνεκούς και ενδέχεται να αυξήσει τις δοκιμές ως «απάντηση στις αυξανόμενες εξωτερικές απειλές», δήλωσε ο διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, Σ. Καρακάγιεφ.

Σε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η Ρωσία «θα απαντήσει εάν κρίνει ότι απειλείται η ασφάλειά της», ο Καρακάγιεφ είπε ότι η Μόσχα σχεδιάζει δοκιμές μέγιστου βεληνεκούς στο πλαίσιο δοκιμών νέων συστημάτων.

«Οσον αφορά το βεληνεκές, δεν υπάρχει μέρος όπου οι πύραυλοί μας δεν μπορούν να φτάσουν», ανέφερε στην εφημερίδα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας «Krasnaya Zvezda».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει την ένταση των δοκιμών των προηγμένων πυραυλικών της όπλων και επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέο διηπειρωτικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων, το Osina.

Προτεραιότητα για το υπουργείο Αμυνας είναι η εισαγωγή στη μάχη του Osina και ορισμένων νέων πυραυλικών συστημάτων, ενώ η Ρωσία ολοκληρώνει επίσης την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων παρόμοια με τον Oreshnik, τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς.

Διαβουλεύσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας» από ΕΕ - ΝΑΤΟ

Συνάντηση ΝΑΤΟ - Ευρωπαίων στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί για σήμερα, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντ. Κόστα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία και Γερμανία, έχουν αρχίσει να συζητούν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, για να «εγγυηθούν» μια ενδεχόμενη μελλοντική εκεχειρία. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο ώστε να βρίσκεται σε «θέση ισχύος» πριν από ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, το ζήτημα της ανάπτυξης ξένων «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να τεθεί κατά τη σημερινή συνάντηση. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντ. Τουσκ στο Λβιβ, ο Ζελένσκι είπε ότι θα μπορούσε επίσης να συζητηθεί το θέμα της ενίσχυσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και γεωπολιτικά.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Γκ. Κροζέτο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «La Repubblica», αναφέρθηκε στη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας του σε διεθνή αποστολή με στόχο τη «διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία».

«Αν στην Ουκρανία χρειαστεί μια διεθνής αποστολή, θα δώσουμε το "παρών". Οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέβαλαν ανέκαθεν στη διατήρηση της ειρήνης. Οπως για τον Λίβανο και την Γάζα, είμαστε έτοιμοι και σε ό,τι αφορά την Ουκρανία», τόνισε.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας παράλληλα πρόσθεσε ότι «πρόκειται για εκτεταμένα σύνορα» και επομένως θα απαιτούνταν «μια σημαντική αποστολή».

«Ας αποφύγουμε επικίνδυνες παρεξηγήσεις. Δεν θα είναι μια ευρωπαϊκή αποστολή, δεν θα την δέχονταν οι εμπλεκόμενες πλευρές. Θα πρέπει να την συνθέσουν δυνάμεις του ΟΗΕ. Αν μας ζητηθεί, θα προσφέρουμε ευχαρίστως την συμβολή μας», συμπλήρωσε ο Κροζέτο.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το ερχόμενο έτος μπορεί να είναι το έτος του τέλους αυτού του πολέμου», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι στο Ταλίν της Εσθονίας. «Και πρέπει να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη με τρόπο που ο Πούτιν να μην μπορεί πλέον να τη σπάσει», είπε μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (Joint Expeditionary Force - JEF), ενός συνασπισμού 10 χωρών υπό την ηγεσία της Βρετανίας (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία).

Οι χώρες αυτές δεσμεύονται να παράσχουν περισσότερα από 12 δισ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το επόμενο έτος, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.

Τραμπ: Πούτιν και Ζελένσκι να προετοιμαστούν για συμφωνία

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ σε συνέντευξή του στο «Fox News» δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί τόσο με τον Πούτιν, όσο και με τον Ζελένσκι για τον «τερματισμό» της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι «θα πρέπει να προετοιμαστεί να κάνει μια συμφωνία», είπε o Tραμπ, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα πρέπει επίσης να κάνει μια συμφωνία.

Την άποψη ότι ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να επιτύχει έναν γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς υπάρχουν «θεμελιώδεις διαφορές» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εξέφρασε ο πρώην ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα. Αν η προσπάθεια για διαπραγματεύσεις αποτύχει, ίσως ο Τραμπ αλλάξει γνώμη για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, εκτίμησε ο Κουλέμπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ