ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Ερωτήματα για την πολύνεκρη συντριβή επιβατικού αεροσκάφους

Σκοτώθηκαν 38 από τους 67 επιβαίνοντες

Συντρίμμια του αεροσκάφους, που κόπηκε στα δύο μετά τη συντριβή του

2024 The Associated Press. All

Συντρίμμια του αεροσκάφους, που κόπηκε στα δύο μετά τη συντριβή του
Με πολλά ερωτήματα συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια που ανήμερα τα Χριστούγεννα προκάλεσαν την πολύνεκρη συντριβή επιβατικού αεροσκάφους των «Azerbaijan Airlines», το οποίο εκτελούσε πτήση από την αζέρικη πρωτεύουσα Μπακού προς την πρωτεύουσα της ρωσικής Τσετσενίας, Γκρόζνι, ωστόσο συνετρίβη στο δυτικό Καζακστάν.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, από το δυστύχημα είχαν χάσει τη ζωή τους 38 από τους συνολικά 67 επιβαίνοντες του αεροπλάνου, ενός «Embraer 190», το οποίο - σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων του Καζακστάν - συνετρίβη κοντά στο λιμάνι Ακτάου, που το βρέχει η Κασπία, αφού αντιμετώπισε μια «έκτακτη ανάγκη». Ακόμα, ανασύρθηκαν 29 επιζώντες, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Το αεροπλάνο έκανε εκτροπή προς το αεροδρόμιο του Ακτάου, ενώ πλάνα το δείχνουν να προσγειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από τον διάδρομο προσγείωσης να τυλίγεται στις φλόγες. Από τη συντριβή το σκάφος κόπηκε στα δύο και το μπροστινό του τμήμα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σύμφωνα με εκτίμηση επιζώντα σε ρωσικά ΜΜΕ, ο πιλότος προσπάθησε δύο φορές να προσγειωθεί μέσα σε πυκνή ομίχλη πάνω από το Γκρόζνι αλλά «την τρίτη φορά κάτι εξερράγη» και το αεροπλάνο άλλαξε πορεία στη συνέχεια, κατευθυνόμενο προς το Καζακστάν.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν κήρυξαν εθνικό πένθος, καθώς η πλειοψηφία των επιβατών και των θυμάτων είναι Αζέροι (υπήρχαν επίσης επιβάτες από Ρωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν).

Το αμερικανικό πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο ανώνυμες μαρτυρίες τεσσάρων πηγών από τις αζέρικες υπηρεσίες που συμμετέχουν στις σχετικές έρευνες, μετέδωσε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν πως το σκάφος χτυπήθηκε από θραύσματα πυραύλου του ρωσικού συστήματος αεράμυνας Pantsir-S ενώ πλησίαζε στο Γκρόζνι και οι τηλεπικοινωνίες του διακόπηκαν λόγω ηλεκτρονικών παρεμβολών, καθώς - όπως αναφέρεται - βρισκόταν σε εξέλιξη ουκρανική επίθεση στην περιοχή με drones, την οποία αντιμετώπιζε η ρωσική αεράμυνα.

«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι έγινε επίτηδες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, το Μπακού αναμένει από τη ρωσική πλευρά να παραδεχτεί την κατάρριψη του αζέρικου αεροσκάφους», ανέφερε Αζέρος αξιωματούχος, σύμφωνα με το «Reuters».

Βίντεο από το σημείο της συντριβής δείχνουν ζημιές σε τμήματα του αεροπλάνου οι οποίες μοιάζουν να έχουν προκληθεί από θραύσματα.

Το φιλοκυβερνητικό αζέρικο δίκτυο «AnewZ» μετέδωσε κυβερνητικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η προκαταρκτική έρευνα δείχνει πως το αεροπλάνο έπληξε ρωσικό σύστημα Pantsir-S, ενώ το γραφείο του Αζέρου γενικού εισαγγελέα δήλωσε στο BBC ότι κάθε εκδοχή ερευνάται.

Ωστόσο η βρετανική «Daily Mail» δημοσίευσε διάλογο όπου ένας από τους πιλότους φέρεται να μιλά για «βλάβη ελέγχου» και «χτύπημα πουλιού στο πιλοτήριο». Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρει ότι προσπαθεί να επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Μπακού, αλλά τελικά το σκάφος κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο Μινεράλνιε Βόντι, στη νότια Ρωσία, ενώ ο κυβερνήτης φέρεται να λέει ότι δεν μπορεί να εκτελέσει αριστερή τροχιά γιατί «ο έλεγχος έχει χαθεί».

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ότι είναι λάθος να γίνονται εικασίες προτού αυτή καταλήξει σε πόρισμα.

Παρέμβαση έκανε και το ΝΑΤΟ, η εκπρόσωπος του οποίου, Φάραχ Νταχλάλα, ζήτησε «πλήρη διερεύνηση» των αιτιών της συντριβής.

ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια

Η ΕΕ σπεύδει να απειλήσει με νέες κυρώσεις τη Ρωσία

Νέες ζημιές σε υποθαλάσσιες υποδομές Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική Θάλασσα, σε καλώδια που συνδέουν την Φινλανδία και την Εσθονία μέσω του Φινλανδικού Κόλπου, καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες, με την ΕΕ να σπεύδει άμεσα να «δείξει» ως υπεύθυνη τη Ρωσία και να την απειλήσει με νέες κυρώσεις.

Η σημαντικότερη βλάβη καταγράφηκε την Τετάρτη στην υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας «Estlink 2», μήκους 170 χιλιομέτρων και δυναμικότητας 658 MW. Η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου «Fingrid» ανέφερε ότι για την αποκατάσταση της ζημιάς θα χρειαστούν πολλοί μήνες, ενώ αυτήν τη στιγμή μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας λειτουργεί μόνο η γραμμή «Estlink 1» (358 MW).

Την ίδια ώρα, οι εσθονικές εταιρείες «Elisa Group» και «CITIC Telecom» ανέφεραν ότι σημειώθηκαν ζημιές και σε τρία καλώδια τηλεπικοινωνιών μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, σύμφωνα με την εσθονική εφημερίδα «Postimees».

Η γραμμή «Estlink 1» τέθηκε σε λειτουργία το 2007 και η «Estlink 2» ξεκίνησε το 2014. Το 2022 ανακοινώθηκε το έργο «Estlink 3», με την ολοκλήρωσή του να αναμένεται μέχρι το 2035.

Η αστυνομία της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι «σε συνεργασία με τη συνοριοφυλακή και άλλες υπηρεσίες ερευνά την αλυσίδα των γεγονότων», συγκεκριμένα ερευνάται ο ενδεχόμενος ρόλος που έπαιξε ένα «ξένο πλοίο» για τη ζημιά στη γραμμή «Estlink 2».

Το πρακτορείο «Reuters» αναφέρει ότι οι φινλανδικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση ένα τάνκερ με σημαία Νήσων Κουκ, το οποίο ανήκει σε εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το κανάλι «Yle TV», επικαλούμενο στοιχεία της υπηρεσίας MarineTraffic, μετέδωσε ότι το τάνκερ «επιβράδυνε αισθητά» πιθανώς τη στιγμή που το καλώδιο μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας υπέστη ζημιά. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές της αστυνομίας, η ζημιά στο καλώδιο έγινε από την άγκυρα του εν λόγω τάνκερ.

Ο Εσθονός ΥΠΕΞ, M. Tsahkna, συνομίλησε με την Φινλανδή ομόλογό του, ενώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί «σκόπιμη βλάβη στο καλώδιο» και ότι έχουν συμβεί «πολλά περιστατικά» στη Βαλτική Θάλασσα το τελευταίο διάστημα.

Σε κοινή δήλωσή τους η Κομισιόν και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, αναφέρουν ότι «το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) περιστατικό με υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα είναι το τελευταίο από μια σειρά ύποπτων επιθέσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας».

«Το ύποπτο σκάφος αποτελεί μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας», συνεχίζουν, για να προσθέσουν ότι «θα προτείνουμε περαιτέρω μέτρα, μεταξύ τους και κυρώσεις, για να στοχεύσουμε αυτόν τον στόλο».

Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων.

Ο δε Λιθουανός Πρόεδρος, Γκ. Ναουσέντα, κάλεσε το ΝΑΤΟ να πάρει μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων υποδομών.

Καταγγελία για βύθιση ρωσικού πλοίου με «τρομοκρατική επίθεση»

Στο μεταξύ, στο ίδιο φόντο των εντεινόμενων αλληλοκαταγγελιών για «υβριδικό πόλεμο», η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ρωσικού φορτηγού πλοίου «Ursa Major», που βυθίστηκε στη Μεσόγειο στις 23 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ότι η βύθιση οφείλεται σε «τρομοκρατική επίθεση».

Το πλοίο βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ισπανίας και Αλγερίας, ενώ αγνοούνται 2 από τα 16 μέλη του πληρώματός.

Η ιδιοκτήτρια του πλοίου, «SK-Yug», θυγατρική της ρωσικής εταιρείας «Oboronlogistika», που συνεργάζεται με το υπουργείο Αμυνας, σε ανακοίνωσή της εκτιμά ότι «πραγματοποιήθηκε στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση». Σύμφωνα με την εταιρεία, στο πλοίο ακούστηκαν «τρεις διαδοχικές εκρήξεις», με αποτέλεσμα «να μπει νερό» και να βουλιάξει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η βύθιση του πλοίου σημειώθηκε μετά από «έκρηξη στο μηχανοστάσιό του».

Το φορτηγό πλοίο μετέφερε γερανούς που θα τοποθετούνταν στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ και εξαρτήματα παγοθραυστικών, ανακοίνωσε η εταιρεία.

ΗΠΑ
Πενθήμερη απεργία εργαζομένων στην αλυσίδα «Starbucks»

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε δεκάδες καταστήματα της αλυσίδας εστίασης και καφέ «Starbucks» στο Λος Αντζελες, στο Σικάγο, στο Σιάτλ και αλλού στις ΗΠΑ ολοκλήρωσαν παραμονές Χριστουγέννων την πενθήμερη απεργία που ξεκίνησαν στις 20 Δεκέμβρη, μετά την προσπάθεια της διοίκησης της πολυεθνικής να «ροκανίσει» τον χρόνο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη για νέες συμβάσεις εργασίας και μισθολογικές αυξήσεις, παραμένοντας προσκολλημένη στην πρόταση για αύξηση των μισθών κατά μόλις 1,5% (που ισοδυναμεί σε αύξηση μικρότερη και από 50 σεντς την ώρα).

Η πρόταση - εμπαιγμός της διοίκησης της εταιρείας «Starbucks» προκάλεσε τη μεγαλύτερη έως σήμερα κινητοποίηση εργαζομένων της αλυσίδας, αφότου άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες ίδρυσης σωματείου το 2021 και στο οποίο συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε 535 καταστήματα (σε σύνολο περίπου 10.000 σε όλες τις ΗΠΑ).

Σε ανακοίνωση του σωματείου Starbucks Workers United αναφέρεται πως την πρώτη μέρα της απεργίας συμμετείχαν πάνω από 5.000 εργαζόμενοι σε 300 περιοχές 43 πολιτειών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων μεγαλουπόλεων όπως το Σικάγο, το Λος Αντζελες και το Σιάτλ.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης το σωματείο μελετά τα επόμενα βήματά του στην οργανωμένη προσπάθεια διεκδίκησης αξιοπρεπών μισθών και επιδομάτων.

Σύμφωνα με το σωματείο, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Μπράιαν Νίκολ ανέλαβε τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας με πακέτο «αποζημίωσης» - πρόκληση ύψους 113.000.000 δολαρίων. Ο Νίκολ εκτιμάται πως πληρώνεται την ώρα 50.000 δολάρια, ενώ ένας μέσος εργαζόμενος στην αλυσίδα παίρνει 15,49 δολάρια.

ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
Αιματηρές συγκρούσεις μετά τη δικαστική απόφαση για τις εκλογές

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μοζαμβίκη, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επικυρώσει ως νικητές στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη το κυβερνών κόμμα FRELIMO (βρίσκεται στην εξουσία από το 1975, όταν η Μοζαμβίκη έγινε ανεξάρτητη χώρα) και τον υποψήφιό του, Ντανιέλ Τσάπο.

Στις 9 Οκτώβρη το FRELIMO κέρδισε και τις βουλευτικές εκλογές, βγάζοντας 169 βουλευτές, με δεύτερο το αντιπολιτευόμενο «Αισιόδοξο Κόμμα για την Ανάπτυξη της Μοζαμβίκης», του Βενάνσιο Μοντλάνε, το οποίο εξέλεξε 43 βουλευτές.

Ωστόσο το αποτέλεσμα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών αμφισβητήθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν τις αρχές και την κυβέρνηση για νοθεία, με αποτέλεσμα έκτοτε να έχουν ξεσπάσει σφοδρές συγκρούσεις και διαδηλώσεις, με πάνω από 130 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υποστηρικτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σφοδρές διαδηλώσεις ξέσπασαν και ανήμερα των Χριστουγέννων, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με τις αρχές να κάνουν επίσημα λόγο για 27 νεκρούς, ενώ η ΜΚΟ «Plataforma DECIDE» κατέγραψε 121 νεκρούς μέσα σε ένα 48ωρο.

Επισημαίνεται ακόμα ότι τις τελευταίες μέρες λεηλατήθηκαν καταστήματα και πυρπολήθηκαν οχήματα και κτίρια, μεταξύ τους αστυνομικά τμήματα και γραφεία του FRELIMO.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Β. Μοντλέιν, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό, εξακολουθεί να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα και ανακοίνωσε ότι θα αυτοανακηρυχθεί Πρόεδρος στις 15 Γενάρη.

Σε ένα τέτοιο φόντο, περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι δραπέτευσαν από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Μαπούτο, αφού προηγήθηκαν συγκρούσεις με τους δεσμοφύλακες οι οποίες οδήγησαν σε πάνω από 30 νεκρούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ