ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φορέων της Καβάλας ενάντια στη δίωξη των 4 κομμουνιστών, που διώκονται με την ενεργοποίηση του «αφισοκτόνου» νόμου 1491 του 1984

Ο ένας μετά τον άλλο φορείς, εργατικά σωματεία και παράγοντες της δημόσιας ζωής καταγγέλλουν τη δίωξη των 4 κομμουνιστών που συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου ενώ έγραφαν συνθήματα σε τοίχο στην Περιμετρική οδό της Καβάλας, με τα οποία προπαγάνδιζαν το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που στην Καβάλα θα γίνει στις 8-9 Σεπτέμβρη. Οι 4 κομμουνιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη στις 5 Σεπτέμβρη, αφού προηγουμένως κατόπιν εισαγγελικής εντολής κρατήθηκαν 15 ώρες στην Ασφάλεια προκειμένου να περάσουν την αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο Πέτρος Ταχματζίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΝΕ Καβάλας του Κόμματος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και της Διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας. Μαζί του συνελήφθησαν και παραπέμπονται σε δίκη και 3 στελέχη της ΚΝΕ.

Την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής που επιχειρήθηκε με τη σύλληψη και δίωξη των 4 κομμουνιστών και παραπέμπει σε εποχές όπου η δημοκρατία απουσίαζε στη χώρα, καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας και με σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Με έκπληξη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας παρατηρεί την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής δράσης, που επιχειρείται με την απόδοση κατηγοριών σε πολίτες που διακίνησαν τις ιδέες τους και πληροφόρησαν την κοινή γνώμη για κορυφαίες εκδηλώσεις πολιτικών σχηματισμών που υποστηρίζουν. Η αναγραφή συνθημάτων σε συγκεκριμένους χώρους είναι σύνηθες φαινόμενο χωρίς να επιφέρει διώξεις. Η διαφορετική μεταχείριση σε συνδικαλιστές και στελέχη πολιτικών κομμάτων θυμίζει άλλες εποχές. Εποχές που η δημοκρατία απουσίαζε από τον τόπο μας. Αντί τα όργανα της Πολιτείας να κυνηγούν αβλαβή φαινόμενα και πολίτες που αγωνίζονται να διακινήσουν τις ιδέες τους, θα ήταν προσφορότερο για όλους να εξακολουθήσουν το ζωτικό έργο που τους έχει ανατεθεί και που συχνά με επιτυχία προσφέρουν».

Ως μια δίωξη που έχει στόχο να ποινικοποιήσει την πολιτική δράση, να τρομοκρατήσει και να περάσει στη συνείδηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος ότι όποιος παλεύει ενάντια στην αντιδραστική, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, θα διώκεται σας κοινός «εγκληματίας», χαρακτηρίζει τη δίωξη σε βάρος των κομμουνιστών, η Ενωση Ναυτικών «Η Θάσος».

Μάλιστα οι ναυτεργάτες σημειώνουν πως η ενέργεια αυτή έρχεται να συμπληρώσει τα «αγροτοδικεία», τα «μαθητοδικεία», την καταστολή των κινητοποιήσεων, τη δίωξη των απεργών γιατρών του ΙΚΑ, τις επανειλημμένες διώξεις συνδικαλιστών στελεχών του ΠΑΜΕ. Επίσης επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του «τρομονόμου».

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ναυτικών «Η Θάσος» δηλώνει πως γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι έτσι θα ανακόψουν την αντίσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

«Ας γνωρίζουν ότι δε μας τρομοκρατούν. Αντίθετα, μας ατσαλώνει αυτή η βροχή καταδικαστικών αποφάσεων ανά την Ελλάδα.

Το δίχτυ των δικαστικών παραγράφων δε θα κατορθώσει να πτοήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα αχρηστευτεί από τη μαζική μαχητική δράση του που μεγαλώνει και πληθαίνει συνεχώς ενάντια στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και στο πείσμα και τον υπερβάλλοντα ζήλο των εισαγγελέων», σημειώνει και καλεί όλους τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, να δυναμώσουν την πάλη τους για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών λαϊκών ελευθεριών, για να μην περάσει η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συγκαλύπτει την Τουρκία η Διεθνής Κοινότητα

Ομιλία του Δ. Χριστόφια στη Νάουσα Ημαθίας

Για συγκάλυψη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας στο Κυπριακό, κατήγγειλε τη Διεθνή Κοινότητα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο ομιλίας που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής στη Νάουσα Ημαθίας, στη διάρκεια των εκδηλώσεων της «Κυπριακής Εβδομάδας» που διοργανώνουν φορείς και σύλλογοι της πόλης.

Συγκεκριμένα ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε πως η Διεθνής Κοινότητα αντί να πιέσει και να εξαναγκάσει την Τουρκία σε αλλαγή στάσης στο Κυπριακό, στην πράξη συγκαλύπτει την αδιαλλαξία της και αρκείται στα ευχολόγια και στις φιλικές παρακινήσεις για διακοινοτικό διάλογο.

Επίσης, αναφερόμενος στο ρόλο του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού και γενικότερα του ΝΑΤΟ, ανέφερε πως το πραξικόπημα της χούντας και η κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η δράση του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β` στην Κύπρο, το πραξικόπημα κατά του εθνάρχη Μακάριου και η εισβολή του Αττίλα αποτελούν εκφάνσεις της δραστηριότητας των Αμερικανών, Βρετανών και γενικά του ΝΑΤΟικού παράγοντα. Κάτι που, όπως επισήμανε, αποκαλύπτεται και από επίσημα έγγραφα του Φόρεϊν Οφις και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη δημοσιοποίηση των οποίων δεν επιτρέπει η CIA.

Τέλος ο Δ. Χριστόφιας έστειλε μήνυμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για την πολιτική προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως ναι μεν τα προβλήματα επιλύονται ευκολότερα και ταχύτερα όταν υπάρχουν συνθήκες καλής γειτονίας και αμοιβαίας κατανόησης, αλλά η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να προχωρήσει σε βάθος και σε εύρος, αν και εφόσον η Τουρκία δε συμβάλει για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Ούτε ο ένας θα αποφασίσει, ούτε ο άλλος», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου και του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, για το αν θα πρέπει να μεταβούν ή όχι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη, στις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε «ενδοκυβερνητική διαμάχη την αντιπαράθεση Παπαπέτρου - Αναστασιάδη» και με σχετική δήλωσή του υπογράμμισε πως θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι «οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα πρέπει να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό». Ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι «όταν γίνονται σοβαρές συνομιλίες, και προοιωνίζονται επιδόσεις νέων άτυπων ή και ολοκληρωμένων εγγράφων, πρέπει να συνεννοούμεθα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον ακολουθούμε».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν είναι σκόπιμο να ανακυκλώνεται το θέμα αυτό συνέχεια και να υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή, ώστε να συζητηθεί το θέμα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Επίσης χαρακτήρισε υποτιμητική για την πολιτική ηγεσία του τόπου την αναφορά ότι αν αυτή «ακολουθήσει τον Πρόεδρο, όταν θα συζητείται η τύχη του τόπου, θα σπαταληθούν χρήματα».

Σχολιάζοντας, τέλος, αναφορά του Μ. Παπαπέτρου «για μετάβαση ολόκληρου χωριού στις συνομιλίες», ο Δ. Χριστόφιας είπε: «Αν πάει ένα χωριό, τότε ένας μεγάλος χωριάτης πρέπει να είναι και ο κ. Παπαπέτρου και κατά συνέπεια όλοι οι χωριάτες θα πάμε, περιλαμβανομένου και του κ. Παπαπέτρου».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι τελική απόφαση για τη μετάβαση ή όχι των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη, για το νέο γύρο συνομιλιών, θα πρέπει να ληφθεί αφού διαμορφωθούν πλήρως τα δεδομένα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι σ' αυτό «το στάδιο δε χρειάζεται η παρουσία Εθνικού Συμβουλίου, καθώς πρόκειται για τελετουργική έναρξη των συνομιλιών, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος απηύθυνε έκκληση «για ενότητα, συναίνεση και συναντίληψη», γιατί ανέφερε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι πολύ σοβαρά».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάθετη αντίθεση στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Να αντισταθούν, με διάφορες πρωτοβουλίες, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη και στη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, καλεί το δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της πόλης, ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος του Συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα».

Με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη μετεξέλιξη του Γ` Σώματος Στρατού, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη - μέχρι τώρα έχει την ευθύνη «φιλοξενίας» των πολυεθνικών «Ράμπο» - σε πολυεθνικό στρατηγείο με διπλό επιχειρησιακό ρόλο, επιβεβαιώνεται η στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Το Γ` Σώμα Στρατού επανδρώνεται (50% Ελληνες αξιωματικοί και 50% ξένοι), για να παίξει το ρόλο ΝΑΤΟικού στρατηγείου και παράλληλα επιχειρησιακού στρατηγείου στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ). Επίσης το Γ` Σώμα Στρατού αναλαμβάνει και τον έλεγχο όλων των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό από το Γενάρη του 2002.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Αγάπιος Σαχίνης σε ανοιχτή επιστολή του σημειώνει: «Να ποιο ήταν το όραμα της κυβέρνησης και όλων όσοι συναινούν με την πολιτική της. Οταν μιλούσαν για Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων, στο νου τους είχαν να μετατρέψουν την πόλη μας σε στρατηγείο του ΝΑΤΟ, σε κέντρο απ' όπου θα εξορμούν στην περιοχή και με την απειλή των όπλων θα επιβάλλουν την "ειρήνη" που τους βολεύει.

Αυτά τους τα σχέδια ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή με τη μετατροπή του Γ` Σώματος Στρατού σε στρατηγείο του ΝΑΤΟ».

Επίσης προειδοποιεί πως η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την παρουσία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. «Το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το παρόν στη Βαλκανική, μας έδειξε ότι η παρουσία του μόνο δεινά έχει φέρει στους λαούς της περιοχής», καταλήγει και καλεί τους Θεσσαλονικείς, αλλά και όλους τους φορείς της πόλης να αντιδράσουν και να αντισταθούν στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ