Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φορέων της Καβάλας ενάντια στη δίωξη των 4 κομμουνιστών, που διώκονται με την ενεργοποίηση του «αφισοκτόνου» νόμου 1491 του 1984

Ο ένας μετά τον άλλο φορείς, εργατικά σωματεία και παράγοντες της δημόσιας ζωής καταγγέλλουν τη δίωξη των 4 κομμουνιστών που συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου ενώ έγραφαν συνθήματα σε τοίχο στην Περιμετρική οδό της Καβάλας, με τα οποία προπαγάνδιζαν το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που στην Καβάλα θα γίνει στις 8-9 Σεπτέμβρη. Οι 4 κομμουνιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη στις 5 Σεπτέμβρη, αφού προηγουμένως κατόπιν εισαγγελικής εντολής κρατήθηκαν 15 ώρες στην Ασφάλεια προκειμένου να περάσουν την αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο Πέτρος Ταχματζίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΝΕ Καβάλας του Κόμματος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και της Διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας. Μαζί του συνελήφθησαν και παραπέμπονται σε δίκη και 3 στελέχη της ΚΝΕ.

Την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής που επιχειρήθηκε με τη σύλληψη και δίωξη των 4 κομμουνιστών και παραπέμπει σε εποχές όπου η δημοκρατία απουσίαζε στη χώρα, καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας και με σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Με έκπληξη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας παρατηρεί την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής δράσης, που επιχειρείται με την απόδοση κατηγοριών σε πολίτες που διακίνησαν τις ιδέες τους και πληροφόρησαν την κοινή γνώμη για κορυφαίες εκδηλώσεις πολιτικών σχηματισμών που υποστηρίζουν. Η αναγραφή συνθημάτων σε συγκεκριμένους χώρους είναι σύνηθες φαινόμενο χωρίς να επιφέρει διώξεις. Η διαφορετική μεταχείριση σε συνδικαλιστές και στελέχη πολιτικών κομμάτων θυμίζει άλλες εποχές. Εποχές που η δημοκρατία απουσίαζε από τον τόπο μας. Αντί τα όργανα της Πολιτείας να κυνηγούν αβλαβή φαινόμενα και πολίτες που αγωνίζονται να διακινήσουν τις ιδέες τους, θα ήταν προσφορότερο για όλους να εξακολουθήσουν το ζωτικό έργο που τους έχει ανατεθεί και που συχνά με επιτυχία προσφέρουν».

Ως μια δίωξη που έχει στόχο να ποινικοποιήσει την πολιτική δράση, να τρομοκρατήσει και να περάσει στη συνείδηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος ότι όποιος παλεύει ενάντια στην αντιδραστική, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, θα διώκεται σας κοινός «εγκληματίας», χαρακτηρίζει τη δίωξη σε βάρος των κομμουνιστών, η Ενωση Ναυτικών «Η Θάσος».

Μάλιστα οι ναυτεργάτες σημειώνουν πως η ενέργεια αυτή έρχεται να συμπληρώσει τα «αγροτοδικεία», τα «μαθητοδικεία», την καταστολή των κινητοποιήσεων, τη δίωξη των απεργών γιατρών του ΙΚΑ, τις επανειλημμένες διώξεις συνδικαλιστών στελεχών του ΠΑΜΕ. Επίσης επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του «τρομονόμου».

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ναυτικών «Η Θάσος» δηλώνει πως γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι έτσι θα ανακόψουν την αντίσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

«Ας γνωρίζουν ότι δε μας τρομοκρατούν. Αντίθετα, μας ατσαλώνει αυτή η βροχή καταδικαστικών αποφάσεων ανά την Ελλάδα.

Το δίχτυ των δικαστικών παραγράφων δε θα κατορθώσει να πτοήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα αχρηστευτεί από τη μαζική μαχητική δράση του που μεγαλώνει και πληθαίνει συνεχώς ενάντια στην αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και στο πείσμα και τον υπερβάλλοντα ζήλο των εισαγγελέων», σημειώνει και καλεί όλους τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, να δυναμώσουν την πάλη τους για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών λαϊκών ελευθεριών, για να μην περάσει η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ