Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος η εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας

Πολύς λόγος για το τίποτα ή καλά μεθοδευμένη προσπάθεια εκτόνωσης της αγανάκτησης του λαού της Θεσσαλονίκης; Μετά και τις χτεσινές επαφές του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδη, με το νομάρχη Θεσσαλονίκης και το δήμαρχο της πόλης, αποκαλύφθηκε πως πίσω από τη διογκούμενη παραφιλολογία περί διοργάνωσης συλλαλητηρίου για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον ερχομό του πρωθυπουργού στην πόλη για τα εγκαίνια της 67ης ΔΕΘ, κρύβεται μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση για την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας που φουντώνει απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την παρεμπόδιση της αγωνιστικής της έκφρασης.

Ο ένας μετά τον άλλο (πρώτος ο πρόεδρος του ΕΚΘ) οι εκπρόσωποι των φορέων που συναντώνται με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και της συνάντησης που θα έχει με τους φορείς της πόλης, δηλώνουν τη στήριξή τους και διακηρύττουν πως σε καμία περίπτωση δε θα αναταράξουν το κυβερνητικό έργο και τις εξαγγελίες που θα γίνουν στο πλαίσιο της 67ης ΔΕΘ.

Χτες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, ξεκαθάρισε πως ο δήμος δε θα διοργανώσει κανένα συλλαλητήριο. «Αυτό -είπε - είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι φορείς μέσα από τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου». Μια σύσκεψη που έχει αποκλειστικό θέμα της το μέλλον της ΔΕΘ και τους όρους ιδιωτικοποίησής της.

Προηγούμενα, με δήλωσή του - μετά τη συνάντηση με τον ΥΜΑΘ - ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος, προειδοποιούσε πως «αν σχεδιάζει ο δήμαρχος κάποιο συλλαλητήριο για την περίοδο της Εκθεσης, να το σκεφθεί καλά διότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου». Και διευκρίνιζε πως «συλλαλητήρια μπορούμε να κάνουμε οποτεδήποτε αλλά δεν πρέπει να μετατρέψουμε το θεσμό της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ως τόπο διαμαρτυρίας ή ως χρονική στιγμή για διαμαρτυρία». Και απηύθυνε έκκληση σε όλους, «να προστατέψουν το θεσμό της ΔΕΘ και να μην αναλάβουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες».

Τέλος, ακόμη και στην κριτική του για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στα μεγάλα έργα που πολλές φορές η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους Θεσσαλονικείς, ο νομάρχης επιχείρησε να μειώσει τις κυβερνητικές ευθύνες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και βέβαια όλοι διαπιστώνουμε ότι σε ορισμένα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν καθυστερήσεις, που πολλές φορές δεν οφείλονται στην κυβέρνηση». Και δίνοντας μια πρόγευση των «επαναλήψεων» που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες σχετικά με τα μεγάλα έργα, πρόσθεσε πως για το μετρό, μέσα στον Σεπτέμβρη θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

Και το στίγμα δόθηκε σαφέστατα από τους κυρίους «αιρετούς», κυβερνητικούς και αντιπολιτευόμενους: Ολοι στο τραπέζι του διαλόγου. Κανένας στους δρόμους του αγώνα, για να μη χαλάσουμε τη φιέστα. Ολοι λοιπόν να συναινέσουμε για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, του τόπου εξόρμησης για το πλιάτσικο στα Βαλκάνια, για τη Θεσσαλονίκη της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ