Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνέδριο και ΔΕΘ στο ίδιο «πακέτο»

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι διάφορες κινήσεις πριν από αυτό, με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να κατέχει κεντρική θέση, είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων που ξεκίνησε χτες ο Κ. Σημίτης. Χτες το μεσημέρι συναντήθηκε με το γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη με τον οποίο συζήτησαν το Σχέδιο Θέσεων του κόμματος, το οποίο παρέδωσε στον πρωθυπουργό ο Κ. Σκανδαλίδης.

Μετά την, περίπου μιας ώρας, συνάντηση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στο Συνέδριο του Οκτώβρη θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις για τον προσανατολισμό της χώρας μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ, για την ευρωπαϊκή της προοπτική, για την αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, για το κοινωνικό κράτος, την «καθημερινότητα του πολίτη, τις μεταρρυθμίσεις, τη Δημοκρατία, για την κομματική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών και κοινωνικών του συμμαχιών».

Σχετικά με το ενδεχόμενο «λευκών» ψηφοδελτίων στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και από «θετική πολιτική πρόταση στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ», για να προσθέσει ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός για αναπροσανατολισμό πολιτικής, αρκεί να μην κινείται σε κατεύθυνση ανατροπής τής μέχρι σήμερα ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών Γ. Παπαντωνίου και Χ. Βερελή αντίστοιχα, με αντικείμενο την προετοιμασία για τη ΔΕΘ. Την Τετάρτη ο Γ. Παπαντωνίου θα ενημερώσει τον Κ. Σημίτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Εξάλλου, ο Κ. Σημίτης απηύθυνε χτες μήνυμα με την ευκαιρία της 66ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Μεταξύ άλλων, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι «η ΔΕΘ προάγει την πολυεθνική συνεργασία και δημιουργία, καλλιεργεί και παιδεύει σε αξίες και αρχές ειρηνικής συνύπαρξης, σεβασμού προς το διαφορετικό, κοινής προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο, μέσα από το μήνυμά του, για το «ενιαίο νόμισμα» είπε: «Στο νέο περιβάλλον η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο σημαντικές προκλήσεις. Ο στόχος για πραγματική σύγκλιση αναδεικνύει το περιεχόμενο και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στα χρόνια που ακολουθούν».

Αναφέρθηκε σε μεγαλύτερη διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με την «παγκοσμιοποιημένη οικονομία» και χαρακτήρισε τις επιλογές αυτές «συνειδητές». Στο μήνυμά του καταγράφει επίσης τη διάθεσή του, η οποία, όπως αναφέρει, είναι και αυτή «συνειδητή», για τη «δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για περισσότερες επενδύσεις»... Ολα αυτά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προϋποθέτουν «συνθήκες σταθερότητας, αλλά και περαιτέρω εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, απελευθέρωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και ενίσχυση των ανταγωνιστικών συνθηκών».

Ο Κ. Σημίτης παράλληλα υποστήριξε ότι «με την παροχή κινήτρων για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει το αναπτυξιακό άλμα που θα τη φέρει στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Ξεκαθάρισε, συγχρόνως, τους ρόλους του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «γίνονται συμπληρωματικοί στις νέες διεθνείς συνθήκες», όπως συγκεκριμένα ανέφερε: «Το κράτος παρεμβαίνει για να διασφαλίζει τον ανταγωνισμό, την εύρυθμη λειτουργία των αγορών, αλλά και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Ταυτόχρονα περιορίζει τις ανισότητες που δημιουργεί η αγορά και προάγει την κοινωνική συνοχή».

Επίσης, στο μήνυμά του, έκανε λόγο για μια «χώρα που κυριολεκτικά μετασχηματίζεται». Για πολλοστή φορά ο Κ. Σημίτης προπαγάνδισε τα «μεγάλα έργα», που «μικραίνουν τις αποστάσεις», «διευκολύνουν την επικοινωνία» και όπως υποστήριξε: «Ενισχύουν την ισόρροπη ανάπτυξη του κέντρου και της περιφέρειας».

Κάνοντας, τέλος, ειδική αναφορά στη Βόρειο Ελλάδα, ανέφερε ότι «με τα έργα που γίνονται και το άνοιγμα των συνόρων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», η Βόρεια Ελλάδα, που ήταν στην περιφέρεια, «σήμερα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας περιοχής με τεράστια αποθέματα δυνητικής ανάπτυξης. Το όραμα για μια Θεσσαλονίκη - μητρόπολη στον 21ο αιώνα είναι εφικτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ