Οπως αναφέρει ρητά και το Κοινό Ανακοινωθέν των ηγετών ΗΠΑ - Ιαπωνίας, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισίμπα Σιγκέρου στον Λευκό Οίκο
2025 The Associated Press. All |
Από τη συνάντηση Τραμπ - Ισίμπα |
Ως δεύτερος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον Τραμπ (μετά τον Ισραηλινό σφαγέα Μπέντζαμιν Νετανιάχου), η μετάβαση Ισίμπα στην Ουάσιγκτον ανέδειξε την προτεραιότητα που διατηρεί ο Ινδο-Ειρηνικός ως «αυλή» Κίνας και Ρωσίας για την αμερικανική εξωτερική (και γενικότερη) πολιτική. Παρά τις διμερείς τριβές που παραμένουν (ενδεικτικό το «βέτο» που έβαλαν οι ΗΠΑ, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας Μπάιντεν στην εξαγορά της αμερικανικής μεταλλοβιομηχανίας «USS Steel» από τον ιαπωνικό κολοσσό «Nippon»), η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το Τόκιο «κρίσιμο σύμμαχο» και να εκφράζει «την ακλόνητη δέσμευσή της στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας», όπως ανέφερε και το Ανακοινωθέν, με τη σαφή διευκρίνιση: «...χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών δυνατοτήτων».
Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι το άρθρο V (σ.σ. αν δεχτεί επίθεση ο ένας από τους δύο συμμάχους, ο άλλος αντιδρά σαν να έχει δεχτεί επίθεση ο ίδιος) της Συνθήκης αμοιβαίας συνεργασίας και ασφάλειας ΗΠΑ - Ιαπωνίας ισχύει για τα νησιά Σενκάκου (σ.σ. για την κυριότητα των οποίων η Ιαπωνία διαφιλονικεί με την Κίνα σταθερά)».
Επιπλέον, επιβεβαιώνοντας και την ταχύτητα με την οποία η ιαπωνική αστική τάξη ξεπερνά όλο και περισσότερο τυπικά εμπόδια που το μεταπολεμικό Σύνταγμα έθετε για την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεών της αλλά και την ανάληψη δράσης εκτός συνόρων (όπως συνεχίζεται όλη την τελευταία δεκαετία), το Ανακοινωθέν σημειώνει ότι με βάση και διμερείς συνθήκες «η Ιαπωνία επιβεβαιώνει τον ρόλο της στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανταποκρινόμενη απρόσκοπτα σε οποιαδήποτε κατάσταση, από την ειρήνη έως τα απρόοπτα», μέσα και από νέες νομικές διατάξεις που από το 2015 τίθενται προς υλοποίηση ενισχύοντας «τις δυνατότητες αποτροπής και αντίδρασης της Συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας».
Ανοιχτά τονίζεται η «ισχυρή αντίθεση» των δύο χωρών στις προσπάθειες της Κίνας να αλλάξουν το «στάτους κβο» και το καθεστώς της Ταϊβάν. Φυσικά, το Ανακοινωθέν περιέχει ειδικό κεφάλαιο για τη διμερή συνεργασία για «Ανάπτυξη και Ευημερία», όπου διακηρύσσεται συμφωνία για την προώθηση «επιχειρηματικών ευκαιριών και σημαντική αύξηση των διμερών επενδύσεων (...) ενίσχυση των βιομηχανικών βάσεων (των δύο χωρών) και συνεργασία για να οδηγηθεί ο κόσμος στην ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική, οι ημιαγωγοί νέας τεχνολογίας».
Πάντως, στην έκταση και στα πεδία της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας σίγουρα θα επιδράσουν οι όροι που η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει πανέτοιμη να παζαρέψει αποφασιστικά, όπως έδειξε και η επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ειδικά για τα σχέδια εξαγοράς της βιομηχανίας «USS Steel» από τον ιαπωνικό κολοσσό «Nippon», ο Τραμπ υποστήριξε την Παρασκευή ότι αυτή τελικά θα αποτελεί επένδυση στην αμερικανική εταιρεία και όχι το πλήρες της πέρασμα στην ιδιοκτησία των Ιαπώνων.
Αν και η διοίκηση της «Nippon» δεν είχε τοποθετηθεί σχετικά δημόσια, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, υποστήριξε ότι η εταιρεία «εξετάζει μια τολμηρή πρόταση που είναι εντελώς διαφορετική από οτιδήποτε έχει κάνει στο παρελθόν».
Στο μεταξύ, διήμερη επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα ξεκινά μεθαύριο ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι. «Ανυπομονώ να συναντήσω τον φίλο μου, Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε, μιλώντας για την «πολύ θερμή ανάμνηση της συνεργασίας» που οι δύο χώρες ανέπτυξαν «κατά την πρώτη του θητεία, για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ».
Μια ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση γύρω από την ακροδεξιά στη Γερμανία κυριάρχησε στην πρώτη τηλεμαχία μεταξύ του Σοσιαλδημοκράτη (SPD) καγκελάριου Ολαφ Σολτς και του υποψηφίου της Χριστιανικής Ενωσης (CDU - CSU) Φρίντριχ Μερτς, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Φλεβάρη.
Ο Σολτς επιτέθηκε επανειλημμένα στον Μερτς για τη σύμπραξή του στη Βουλή με την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προκειμένου να περάσει ένα αντιμεταναστευτικό ψήφισμα, αλλά όχι για το ίδιο το περιεχόμενο του ψηφίσματος και του νομοσχεδίου, που ουσιαστικά καταργεί το άσυλο. Εξάλλου, η συγκυβέρνηση SPD - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) πέρασε σκληρό αντιμεταναστευτικό νόμο προ μηνών, και επιπλέον αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας με τα γειτονικά της κράτη - μέλη της ΕΕ.
Η οικονομία, η Ουκρανία και η αντιμετώπιση της πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς την ΕΕ συζητήθηκαν επίσης από τους δύο «αντιπάλους», που δεν αποκλείεται να συγκυβερνήσουν μετά τις εκλογές σε έναν «μεγάλο συνασπισμό».
«Δεν θα συνεργαστούμε με την AfD», επεσήμανε ο Μερτς, ισχυριζόμενος ότι «μας χωρίζει άβυσσος στα θέματα Ευρώπη, NATO, ευρώ, Ρωσία, ΗΠΑ».
Ερωτηθείς για ποιον λόγο ανέλαβε τη νομοθετική πρωτοβουλία λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, και δεν περίμενε να γίνει ενδεχομένως καγκελάριος, ο Μερτς απάντησε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί πιθανώς μετά το Πάσχα και υποστήριξε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο Μαγδεμβούργο και στο Ασάφενμπουργκ, από αλλοδαπούς οι οποίοι «θα έπρεπε να είχαν απελαθεί προ πολλού», κατέστησαν «κατεπείγουσα την ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου».
Οι δύο «αντίπαλοι» συμφώνησαν εν πολλοίς στην ανάγκη για τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς και στο να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας. «Θα ήταν γελοίο να προσποιηθούμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς άρση του φρένου χρέους», είπε ο Σολτς.
Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι τα προβλήματα στην οικονομία οφείλονται στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, αλλά δεν δέχτηκε ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη όσο περιγράφεται και απέρριψε τις επικρίσεις περί «αποβιομηχάνισης» της χώρας.
Είχε προηγηθεί, την περασμένη βδομάδα, τηλεμαχία μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων της γερμανικής Βουλής, με βασικό θέμα τη μετανάστευση. Υπήρξε αγαστή σύμπνοια μεταξύ των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), της AfD, των Φιλελεύθερων (FDP) και της «αριστερής» «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW, προέρχεται από διάσπαση της «Αριστεράς» - Die Linke) ως προς το περιεχόμενο των προτάσεών τους για σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική. Η «Αριστερά» χαρακτήρισε «λανθασμένη» την αυστηρή στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό, ενώ οι Πράσινοι τήρησαν ουδέτερη στάση.
Επίσης, ξεχώρισε η πρόταση του εκπροσώπου της AfD, Τ. Κρουπάλα, για επιστροφή στο ρωσικό φυσικό αέριο και στα πυρηνικά εργοστάσια. Εκκληση για διπλωματική προσέγγιση με τη Μόσχα, για το «τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», απηύθυνε και η Ζ. Βάγκενκνεχτ.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση (Deutschlandtrend) για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, η CDU - CSU κινείται στο 31% και η AfD στο 21%, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 15%, οι Πράσινοι με 14% και η «Αριστερά» με 5%.
Συνάντηση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στη Μαδρίτη
Υπό το σύνθημα «Κάντε την Ευρώπη Σπουδαία Ξανά» - κατά το σύνθημα του Ντ. Τραμπ (MAGA) - συναντήθηκαν το Σάββατο στη Μαδρίτη οι εθνικιστές - ακροδεξιοί ηγέτες και στελέχη της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Πατριώτες για την Ευρώπη».
Στόχος της συνάντησης ήταν να «καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί» από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας «στροφή 180 μοιρών» της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν, η πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Γαλλίας, Μ. Λεπέν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Μ. Σαλβίνι (Η Λέγκα), ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρ. Μπάμπις (ANO), ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία που βγήκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη, αλλά ο ίδιος δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, εκπρόσωπος του αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPO), οι αρχηγοί του πορτογαλικού Chega, της «Φωνής Λογικής» από την Ελλάδα.
Με 86 ευρωβουλευτές σε σύνολο 720, η ομάδα «Πατριώτες» είναι η τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Ιούνη. Οι άλλες δυο πολιτικές συμμαχίες των εθνικιστών είναι οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (80 ευρωβουλευτές) και η Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών (26 ευρωβουλευτές).
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τα Αδέλφια της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δεν συμμετέχουν στη σύνοδο αυτή, καθώς ανήκουν σε άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox, που διοργάνωσε τη συνάντηση, περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη σύνοδο, την επομένη του δείπνου μεταξύ των ηγετών των Πατριωτών για την Ευρώπη και του Κέβιν Ρόμπερτς, του προέδρου του αμερικανικού υπερσυντηρητικού κέντρου μελετών The Heritage Foundation, που φέρεται να έχει συντάξει το έγγραφο «Σχέδιο 2025» με τις προτεινόμενες κινήσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, για το επόμενο διάστημα.
«Ο τυφώνας Τραμπ σαρώνει τις ΗΠΑ», είπε η Λεπέν. «Ο ανεμοστρόβιλος Τραμπ άλλαξε τον κόσμο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Χτες ήμασταν αιρετικοί, σήμερα είμαστε το κυρίαρχο ρεύμα», αναφώνησε ο Ορμπαν στους περίπου 2.000 συγκεντρωμένους. «Ο Πρόεδρος Τραμπ για εμάς είναι σαν αδελφός στα όπλα», υποστήριξε ο Βίλντερς.
«Είναι καιρός να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι των πολιτών. Είναι καιρός να αμφισβητήσουμε πραγματικότητες όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έβαλε τους ισλαμιστές τρομοκράτες της Χαμάς στο ίδιο επίπεδο με έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό όπως ο Μπ. Νετανιάχου», είπε μεταξύ άλλων ο Σαλβίνι.
Στο μεταξύ ο Β. Ορμπαν σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η συμπρόεδρος και υποψήφια καγκελάριος της AfD, Αλίς Βάιντελ, θα βρεθεί την ερχόμενη βδομάδα για ένα διήμερο στη Βουδαπέστη, κατόπιν δικής της επιθυμίας. Ενδεχομένως να πρόκειται για μια σημαντική διεργασία, αν οι 14 ευρωβουλευτές του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος συσπειρώνονταν στους «Πατριώτες».
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία αποσυνδέθηκαν το Σαββατοκύριακο από δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας BRELL και συνδέθηκαν με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο Synchronous Grid of Continental Europe ή UCTE, μια εξέλιξη που προετοιμαζόταν χρόνια και επισπεύσθηκε με φόντο τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τις δολιοφθορές στη Βαλτική Θάλασσα.
Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε τελετή στο Βίλνιους, μαζί με τους ηγέτες των τριών άλλων χωρών, που δήλωσε με νόημα ότι «αυτές οι αλυσίδες της Ενέργειας που σας ένωναν με εχθρικούς γείτονες θα ανήκουν πλέον στο παρελθόν».