ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αξιώνουν τριετή υποστολή των διεκδικήσεων

Κυβερνητικό κήρυγμα τριετούς λιτότητας από τον Γ. Παπαντωνίου. Υπό το φόβο της ενίσχυσης των διεκδικήσεων από την πλευρά των εργαζομένων, «αναδιπλώνονται» ακόμα και για την παραφιλολογία, που οι ίδιοι δημιούργησαν για το περιβόητο «κοινωνικό πακέτο»

Κήρυγμα λιτότητας με ορίζοντα τουλάχιστον το 2004, έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, προσδιορίζοντας έτσι και το στίγμα και του νέου προϋπολογισμού. Επί της ουσίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά του Γ. Παπαντωνίου, στέλνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, να μην εμμένει στις διεκδικήσεις του και να υποστείλει τη σημαία, καθώς έχουμε να διαβούμε τη στενωπό μέχρι το 2004... Ετσι για το 2002 η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε εισοδηματική πολιτική 2,5 - 3,5% (ανάλογα με την πολιτική συγκυρία), ενώ ο νέος κρατικός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα στις δαπάνες, οι οποίες θα αυξηθούν περίπου κατά 5 - 6% με ρυθμό δηλαδή μικρότερο της ονοματικής αύξησης του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν με ρυθμό περίπου 8%. Οσον αφορά τη φιλολογία για τα «κοινωνικά πακέτα», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε χθες το αυτονόητο... Οτι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, θα εξαρτάται από τα όποια περιθώρια δίνει η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Με λίγα, δηλαδή, λόγια ομολογούν έμμεσα ότι η ικανοποίηση βασικών κοινωνικών αναγκών των εργαζομένων είναι ανέφικτη στα πλαίσια της υπηρετούσας τις ανάγκες της ΟΝΕ, ασκούμενης πολιτικής. Στο ίδιο πάντα θέμα χαρακτηριστική είναι η αλλαγή πλεύσης τόσο από το Μαξίμου, όσο και από τις δηλώσεις Παπαντωνίου, όπου και από τις δυο πλευρές έγινε χτες προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Αυτό προκύπτει από την ειδησεογραφία των χτεσινών εφημερίδων, οι οποίες επικαλούνται πηγές του Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ευνοήσει κλίμα παροχολογίας». Επίσης, ο Γ.Παπαντωνίου, προσδιόρισε τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, μέσα στα όρια της υλοποίησης των πολιτικών λιτότητας για να προσθέσει ότι για το θέμα αυτό - τις «κοινωνικές» εξαγγελίες - δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα. Για μια ακόμα φορά στράφηκε κατά του «κακού παρελθόντος, της εποχής των ελλειμμάτων, του υψηλού πληθωρισμού και της οικονομικής στασιμότητας, με τα οποία δυστυχώς η Ελλάδα έζησε για 20 ολόκληρα χρόνια...». Προφανώς στην κυβέρνηση φοβούνται ότι το κλίμα «παροχολογίας» μπορεί να τους ευνοεί προπαγανδιστικά, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος τα συνδικάτα να προβάλλουν... υπέρμετρες διεκδικήσεις.

Οπως δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γ. Παπαντωνίου, στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2002, αλλά και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περίοδο 2002 - 2004. Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα να υπάρξει «μια συνολική οπτική για την εξέλιξη της οικονομίας στην τριετία, προκειμένου να καθορίσουμε τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής μας, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής, η οποία θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για μια ακόμα φορά επιδόθηκε σε κήρυγμα λιτότητας, υπενθυμίζοντας στον ελληνικό λαό τις... ευεργετικές επιπτώσεις της «σταθεροποιητικής» πολιτικής στην ελληνική οικονομία. Ετσι και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, την επόμενη τριετία, «η πορεία της οικονομίας θα είναι θετική». Θεώρησε, μάλιστα, χρέος του να σημειώσει ότι «η οικονομική σταθερότητα είναι βασικό κεκτημένο της οικονομικής και κοινωνικής μας πολιτικής». Την προσδιόρισε μάλιστα σαν «κατ' εξοχήν κοινωνική πολιτική επειδή: διασφαλίζει τα πραγματικά εισοδήματα από την απειλή του πληθωρισμού, δημιουργεί περιθώρια ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εξασφαλίζει μακροχρόνιους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλούς ρυθμούς αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων».


ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Βδομάδα «ανάσας» για τις τιμές

Μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, που θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη και οι οποίες αποδίδονται στην άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ απέναντι στο δολάριο, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ μειώνεται κατά 5,6 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 5,8 δρχ. το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 5 δρχ. το λίτρο.

Με βάση τις παραπάνω μειώσεις οι «ενδεικτικές» τιμές λιανικής πώλησης που διαμορφώνει το υπουργείο έχουν ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ είναι 242,20 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης 228 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης 202,50 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α` ζώνη η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 247,10 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 232,90 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης 207,50 δρχ. το λίτρο.
  • Στη Β` ζώνη η τιμή της σούπερ στις 250,10 δρχ., της αμόλυβδης στις 235,90 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης 210,50 δρχ. το λίτρο.
  • Στη Γ` ζώνη με 18% ΦΠΑ η «ενδεικτική» τιμή λιανικής πώλησης της σούπερ διαμορφώνεται στις 252,10 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 237,90 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης στις 212,50 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 13% ΦΠΑ οι αντίστοιχες τιμές είναι 241,90 δρχ. για τη σούπερ, 229,10 δρχ. για την αμόλυβδη και 204,50 δρχ. το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής (ΕΒΝΑ), με αφορμή τα όσα - όπως αναφέρει - υποστηρίζει η Πανελλήνια Ενωση Εμπόρων Πετρελαιοειδών περί απόφασης της Επιτροπής Ελέγχου Πράξεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Αθηνών για εκ περιτροπής διανυκτέρευση των πρατηρίων, τονίζει ότι η σχετική απόφαση εξαιρεί από τη διανυκτέρευση με τον τρόπο αυτό ελάχιστα μεικτά πρατήρια υγραερίου και κατά τα άλλα η διανυκτέρευση ισχύει ως έχει. Οπως σημειώνει η ΕΒΝΑ το ωράριο των πρατηρίων πρέπει να εφαρμόζεται κανονικά, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.


ΥΔΡΕΥΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το νερό-νεράκι με την ένταξη στη Σοφοκλέους

Μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων για τη διασφάλιση των κερδών του ιδιωτικού κεφαλαίου

Στην τελική φάση ξεπουλήματος μπαίνει και η Εταιρία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) με τη διάθεση περίπου του 25% των μετοχών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η σχετική παρουσίαση ενόψει της εισαγωγής στο χρηματιστήριο έγινε χτες και, όπως δημόσια ομολογείται και αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, η ιδιωτικοποίηση έχει άμεση επίπτωση στην «τιμολογιακή πολιτική» της επιχείρησης και επιβαρύνει την κατανάλωση σε όφελος των επίδοξων «επενδυτών».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Κοινή Υπουργική Απόφαση «τακτοποίησε» την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ για την επόμενη πενταετία, μέχρι το 2006, ενώ, σύμφωνα με όσα είπε χτες η διοίκηση της ΕΥΑΘ, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις μέχρι το 2006 θα φτάνουν σε 3% μέχρι και 5% για κάθε χρόνο! Ο εποπτεύων υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, που παραβρέθηκε στη χτεσινή παρουσίαση καθώς και η διοίκηση της εταιρίας δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν σαν «φύλλο συκής» τις... περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους για «την κατασπατάληση του νερού», με τον υπουργό να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι... «χρειαζόμαστε έναν νέο πολιτισμό νερού»(!) και αυτό παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα είναι πλήρως παραδομένοι στην «κουλτούρα» του τζόγου, μη διστάζοντας να παραδώσουν βορά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου το κατεξοχήν δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αρκέστηκε στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΑΘ μέχρι το 2006. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησαν αναφέρουν πως διατύπωση του νόμου, που ψήφισαν φέτος, «δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο όπως καθορίσει την τιμολογιακή πολιτική για κάθε επόμενη πενταετία μετά το έτος 2006 κατά τρόπο τέτοιο, που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μετόχων». Σύμφωνα με το νόμο, το δημόσιο θα παραμείνει μέτοχος πλειοψηφίας, αλλά, υποτίθεται, για «λόγους προστασίας των νέων επενδυτών» θα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική για πενταετείς περιόδους.

Να σημειωθεί ότι πριν από τη διαδικασία εισαγωγής η ΕΥΑΘ διασπάστηκε σε δυο εταιρίες με στόχο να παραδοθεί στους επίδοξους κερδοσκόπους μόνο το «φιλέτο».

Οι μετοχές της εταιρίας, που κατέχει σήμερα εξ ολοκλήρου το δημόσιο, ανέρχονται σε 15 εκατ. Μετά την «εισαγωγή» στον τζόγο της Σοφοκλέους, το δημόσιο θα κατέχει το 74,55% και το υπόλοιπο οι ιδιώτες. Η τιμή διάθεσης είναι κοινή αλλά στους κατόχους των διαβόητων προμετόχων παρέχεται έκπτωση 5%. Το ίδιο ποσοστό έκπτωσης παρέχεται στους εργαζόμενους και μέλη του ΔΣ της ΕΥΑΘ, για τους οποίους προορίζεται ποσοστό 1,21% των μετοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ