Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΕΥΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το νερό-νεράκι με την ένταξη στη Σοφοκλέους

Μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων για τη διασφάλιση των κερδών του ιδιωτικού κεφαλαίου

Στην τελική φάση ξεπουλήματος μπαίνει και η Εταιρία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) με τη διάθεση περίπου του 25% των μετοχών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η σχετική παρουσίαση ενόψει της εισαγωγής στο χρηματιστήριο έγινε χτες και, όπως δημόσια ομολογείται και αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, η ιδιωτικοποίηση έχει άμεση επίπτωση στην «τιμολογιακή πολιτική» της επιχείρησης και επιβαρύνει την κατανάλωση σε όφελος των επίδοξων «επενδυτών».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Κοινή Υπουργική Απόφαση «τακτοποίησε» την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ για την επόμενη πενταετία, μέχρι το 2006, ενώ, σύμφωνα με όσα είπε χτες η διοίκηση της ΕΥΑΘ, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις μέχρι το 2006 θα φτάνουν σε 3% μέχρι και 5% για κάθε χρόνο! Ο εποπτεύων υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, που παραβρέθηκε στη χτεσινή παρουσίαση καθώς και η διοίκηση της εταιρίας δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν σαν «φύλλο συκής» τις... περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους για «την κατασπατάληση του νερού», με τον υπουργό να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι... «χρειαζόμαστε έναν νέο πολιτισμό νερού»(!) και αυτό παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα είναι πλήρως παραδομένοι στην «κουλτούρα» του τζόγου, μη διστάζοντας να παραδώσουν βορά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου το κατεξοχήν δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αρκέστηκε στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΑΘ μέχρι το 2006. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησαν αναφέρουν πως διατύπωση του νόμου, που ψήφισαν φέτος, «δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο όπως καθορίσει την τιμολογιακή πολιτική για κάθε επόμενη πενταετία μετά το έτος 2006 κατά τρόπο τέτοιο, που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μετόχων». Σύμφωνα με το νόμο, το δημόσιο θα παραμείνει μέτοχος πλειοψηφίας, αλλά, υποτίθεται, για «λόγους προστασίας των νέων επενδυτών» θα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική για πενταετείς περιόδους.

Να σημειωθεί ότι πριν από τη διαδικασία εισαγωγής η ΕΥΑΘ διασπάστηκε σε δυο εταιρίες με στόχο να παραδοθεί στους επίδοξους κερδοσκόπους μόνο το «φιλέτο».

Οι μετοχές της εταιρίας, που κατέχει σήμερα εξ ολοκλήρου το δημόσιο, ανέρχονται σε 15 εκατ. Μετά την «εισαγωγή» στον τζόγο της Σοφοκλέους, το δημόσιο θα κατέχει το 74,55% και το υπόλοιπο οι ιδιώτες. Η τιμή διάθεσης είναι κοινή αλλά στους κατόχους των διαβόητων προμετόχων παρέχεται έκπτωση 5%. Το ίδιο ποσοστό έκπτωσης παρέχεται στους εργαζόμενους και μέλη του ΔΣ της ΕΥΑΘ, για τους οποίους προορίζεται ποσοστό 1,21% των μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ