Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ο Φίσλερ ξεκληρίζει κι ο Ανωμερίτης... λιβανίζει

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ ομολογεί την κατάργηση της επιδότησης στα καπνά

Να εμφανίσει το μαύρο άσπρο επιχείρησε τεχνηέντως χτες ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, μεγεθύνοντας την πολιτική κοροϊδίας σε βάρος των καπνοπαραγωγών, για τους οποίους τα επιτελεία της ΕΕ έχουν προαποφασίσει το άμεσο ξεκλήρισμά τους.

Ενώ είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη σταδιακή μείωση-κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά, με πρόφαση την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία της δημόσιας Υγείας, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε συνέχεια χτες στην ακολουθούμενη πρακτική κοροϊδίας. Επιβεβαιώνοντας την πολιτική ξεπουλήματος των συμφερόντων των Ελλήνων καπνοπαραγωγών, ανακοίνωσε την απάντηση του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, σε μια ψευτο-επιστολή που του είχε στείλει στις αρχές του καλοκαιριού για λόγους καθαρά δημιουργίας εντυπώσεων.

Μόνο όμως που και από το χωρίο της απάντησης του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, που έδωσε χτες ο Γ. Ανωμερίτης στη δημοσιότητα, φαίνεται ξεκάθαρα, παρά τις διπλωματικές διατυπώσεις, ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών προαποφάσισαν να κόψουν τις επιδοτήσεις και να σβήσουν πολύ σύντομα από το χάρτη την καπνοκαλλιέργεια και τους καπνοπαραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, η «διαβεβαίωση» του επιτρόπου έχει ως εξής: «Η προοδευτική αποσύνδεση των ενισχύσεων για τον καπνό μπορεί να επέλθει μόνο εάν συνοδεύεται από την ανάπτυξη μέτρων που επιτρέπουν την εξασφάλιση πηγών εισοδημάτων και εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων για τους αγρότες και τους εργαζόμενους του τομέα. Επομένως, η Επιτροπή θα μεριμνήσει, ώστε να διατηρηθεί η ζωτικότητα του οικονομικού και κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών του καπνού»...

Το ερώτημα βέβαια είναι σε τι διαφέρει επί της ουσίας αυτή η διπλωματική διατύπωση, από το χωρίο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο ανάπτυξη, που αναφερόταν στα καπνά και το οποίο υποτίθεται ότι απαλείφτηκε στο Συμβούλιο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ: «Κατόπιν εκτίμησης του καθεστώτος που διέπει τον καπνό, η οποία θα διεξαχθεί το 2002, προσαρμογή του καθεστώτος, ώστε να επιτρέπει τη σταδιακή κατάργηση των επιχορηγήσεων για τα καπνά προβλέποντας ταυτοχρόνως μέτρα ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών εισοδήματος και οικονομικές δραστηριότητες για τους εργαζομένους στα καπνά και τους καλλιεργητές και λήψη απόφασης για μια σύντομη προθεσμία αναλόγως».

Και αλήθεια, πώς δικαιολογεί ο υπουργός Γεωργίας την ανακοίνωση της ικανοποίησής του σε αυτή την απάντηση του επιτρόπου, που επί της ουσίας δε λέει τίποτα το καινούριο, παρά μόνο ομολογεί το σβήσιμο της καπνοκαλλιέργειας και το μαζικό ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών; Μήπως για τον υπουργό Γεωργίας το θέμα είναι να δημιουργηθεί η πλαστή εντύπωση στους λίαν συντόμως ξεκληρισμένους καπνοπαραγωγούς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί κάπου αλλού θα... βολευτούν; Καλά, τόση υποκρισία και τόση κοροϊδία;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ