ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2025 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2025
Σελ. /40
Ξέρουν αυτοί

Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο που μεταδίδουν τάχα αθώα την ανησυχία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο «να επιχειρηθεί από κάποιους να υπάρξει μπάχαλο» στις απεργιακές συγκεντρώσεις που προετοιμάζονται για τις 28 Φλεβάρη και προβλέπεται να είναι από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων. Τροφή για τέτοιες διαρροές έδωσαν και οι συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τον ενημέρωσε «για τον σχεδιασμό που έχει κάνει η ΕΛ.ΑΣ.». Την ίδια ώρα, σε διάφορα sites σέρνονται «φήμες» για προβοκάτσιες που ετοιμάζονται, για «ύποπτους» που παρακολουθεί προληπτικά ο κρατικός μηχανισμός, και άλλα παρόμοια. Πέρα από το κλίμα τρόμου που θέλει να προκαλέσει, για να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια, οι διαρροές που στοχευμένα κάνει η κυβέρνηση «μυρίζουν» από χιλιόμετρα ότι στο παρασκήνιο κινούνται μηχανισμοί που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ας μην παριστάνουν λοιπόν τους ανήσυχους... Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη μπροστά στα συλλαλητήρια για μηχανισμούς που δεν της είναι καθόλου «άγνωστοι». Κάθε άλλο. Η μαζική συγκροτημένη συμμετοχή εργαζομένων, νεολαίας, όλων των λαϊκών δυνάμεων στα μπλοκ των συνδικάτων, των συλλόγων, των φορέων του λαϊκού κινήματος είναι η καλύτερη απάντηση...

Μούφα

Μούφα αποδεικνύονται ξανά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι με την «αύξηση» του κατώτατου μισθού ενισχύεται συνολικά το εισόδημα των εργαζομένων και αυξάνεται ο μέσος μισθός. Πέρα από το γεγονός ότι οι αυξήσεις που ανακοινώνει το κράτος με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου είναι ψίχουλα, επηρεάζουν ένα μικρό μόνο εύρος μισθών γύρω από τον κατώτατο, που δεν φτάνουν έτσι κι αλλιώς για να ζήσει κάποιος με αξιοπρέπεια. Οσοι αμείβονται με λίγο περισσότερα συγκριτικά με τον κατώτατο, δεν παίρνουν μυρωδιά από αυτές τις αυξήσεις, επειδή το αντεργατικό πλαίσιο στέκεται ακοίμητος φρουρός των κερδών και των συμφερόντων της εργοδοσίας. Ενας βασικός λόγος είναι, για παράδειγμα, ότι δεν υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τους εργοδότες να οχυρώνονται πίσω από τους αντεργατικούς νόμους και να σφυρίζουν αδιάφορα στα αιτήματα των σωματείων. Τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν μόνο την αγριότητα με την οποία το κράτος επιτίθεται για να κρατάει χαμηλά το λεγόμενο κόστος εργασίας, αλλά και την ανάγκη ο αγώνας των εργαζομένων να βάλει στο στόχαστρο συνολικά την εργοδοσία, την πολιτική και τα κόμματά της, που ευθύνονται για τους καθηλωμένους μισθούς και το διαλυμένο εισόδημα, την ώρα που κλίνουν την ανταγωνιστικότητα σε όλες τις πτώσεις. Μέσα από έναν τέτοιον αγώνα μπορούν να κερδίσουν και κάποιες ανάσες ανακούφισης, όπως έδειξε και η μάχη των οικοδόμων για την υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις.

Προσδόκιμο...

Από το 2011 και μετά, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της Ευρώπης «φρέναρε», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό «The Lancet Public Health». Η Ελλάδα μαζί με την Αγγλία συγκαταλέγονται στις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής και σ' αυτό επέδρασε - εκτός από τους θανάτους λόγω Covid - η αύξηση των θανάτων από νεοπλάσματα. Η έρευνα συνέκρινε τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής, τις αιτίες θανάτου και την έκθεση του πληθυσμού σε παράγοντες κινδύνου σε όλη την Ευρώπη κατά τις περιόδους 1990 - 2011, 2011 - 2019 και 2019 - 2021. Την πρώτη περίοδο, η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Από το 2011 και μετά καταγράφεται επιβράδυνση λόγω κυρίως της αύξησης των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τέλος, η πανδημία είναι υπεύθυνη για τις μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής που παρατηρήθηκαν το 2019 - 2021.

... δίχως πάτο

Πέρα από την καταφανέστατη επίδραση των διαλυμένων δημόσιων συστημάτων Υγείας, που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τον λαό από την πανδημία, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους, στη μείωση του προσδόκιμου ζωής αποτυπώνεται η συνολικότερη υποχώρηση της πρόληψης, σε συνδυασμό με την αύξηση των παραγόντων (άγχος, κακή διατροφή, εργασιακή εξουθένωση) που ευθύνονται για σύγχρονες μάστιγες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.τ.λ., σε πλήρη αντίθεση με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ευζωία και ευημερία του λαού. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι η μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής συνδέεται ιστορικά με καταστροφές όπως ο πόλεμος, μάλλον δεν είδαμε ακόμα το σενάριο του καπιταλισμού που σάπισε να ξεδιπλώνεται ως το τέλος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 22 Φλεβάρη

1512 Πεθαίνει ο Φλωρεντιανός θαλασσοπόρος Αμέρικο Βεσπούτσι, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μόλις ανακαλυφθείσα από τον Χριστόφορο Κολόμβο ήπειρο της Αμερικής.

1821 Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, περνά τα σύνορα της Ρωσίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κηρύσσοντας στη Μολδαβία την ελληνική αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821.

1921 Με πρόταση του Β. Ι. Λένιν συγκροτείται η Κρατική Επιτροπή Σχεδίου, ΓΚΟΣΠΛΑΝ.

1921 Στη διάσκεψη των σοσιαλιστικών κομμάτων 11 χωρών στη Βιέννη (22 - 27/2/1921) ιδρύεται η Διεθνής Εργατική Ενωση των σοσιαλιστικών κομμάτων (γνωστή και ως 2½ Διεθνής).

1943 Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρισσα την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μία μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ), ξεκινά η απεργία των μαθητών με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τα αδέρφια τους από τις δυνάμεις κατοχής. Η αποχή πέτυχε 100% και κορυφώθηκε με μια τεράστια διαδήλωση στις 5 Μάρτη, με αποτέλεσμα ο εχθρός να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδιά του.

1949 Δολοφονείται στα κρατητήρια της Ασφάλειας ο Μήτσος Παπαρήγας, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γγ της ΓΣΕΕ.

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παίρνει απόφαση για μαζική στρατολόγηση ναυτεργατών στον ΔΣΕ. Θα ανταποκριθούν 420 κομμουνιστές, από τους οποίους 210 θα προλάβουν να λάβουν μέρος στις μάχες, 44 θα τραυματιστούν και 42 θα πέσουν μαχόμενοι.

1959 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Μανουίλσκι, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) και ένας από τους Γραμματείς της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ στα χρόνια 1928 - 1943.

1973 Πεθαίνει η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

2014 Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, εγκαταλείπει τη χώρα, εν μέσω αναταραχών που επικεντρώθηκαν στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου.

Κυριακή 23 Φλεβάρη

1440 Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία.

1918 Μέρα του Κόκκινου Στρατού. Είχε προηγηθεί Διάταγμα της Προσωρινής Εργατοαγροτικής Κυβέρνησης (Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού) στις 18/1/1918 για τη δημιουργία του Κόκκινου Στρατού Εργατών - Αγροτών σε εθελοντική βάση.

1943 Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ).

1944 Εκτελείται ο Κώστας Γαμβέτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1944 Τμήμα του μηχανικού Νότιου Ολύμπου του ΕΛΑΣ ανατινάζει την ταχεία γερμανική αμαξοστοιχία αρ. 53 με αποτέλεσμα τον θάνατο 450 Γερμανών, εκ των οποίων το 1/3 ήταν αξιωματικοί.

1966 Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) με δίωρο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει διεθνές δελτίο ειδήσεων, καλλιτεχνικά νέα, ντοκιμαντέρ.

1983 Το μικρό επιβατηγό οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρείας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ