ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Τέσσερις οι υποψήφιοι μνηστήρες

Ο Λάτσης, μαζί με ρωσική εταιρία, μέσα στους ενδιαφερόμενους

Μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους πάνω από το φιλέτο των «Ελληνικών Πετρελαίων», στο τραπέζι που «έστρωσε» η κυβέρνηση, η οποία παραδίδει ακόμα 30% της εταιρίας σε ιδιώτες. Οπως ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα - μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος - από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους Εθνική, ΕΤΕΒΑ και UBS Warburg, το ενδιαφέρον τους έσπευσαν να δηλώσουν, ανταποκρινόμενες στην προσφορά της κυβέρνησης, ο όμιλος Λάτση σε συνεργασία με τη ρωσική LUCoil, η αυστριακή OMV και η επίσης ρωσική Yucos Oil Company.

Με βάση τη σχετική κοινή ανακοίνωση της LUCoil και του ομίλου Λάτση, υποβλήθηκε κοινή εκδήλωση ενδιαφέροντος σε αναλογία 1/3 και 2/3, αντίστοιχα, για την αγορά από το ελληνικό δημόσιο ποσοστού 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΕΛΠΕ ΑΕ. Σύμφωνα με την ταυτότητα της LUCoil, που περιλαμβάνεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία με κύκλο εργασιών που ανήλθε σε 13 δισ. δολάρια το 2000 και κέρδη προ φόρων 3,9 δισ. δολάρια. Η εταιρία δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Μόσχας και προγραμματίζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τα ΕΛΠΕ, που η κυβέρνηση ξεπουλάει σε ντόπια και ξένα πολυεθνικά συμφέροντα υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, η στρατηγική σημασία των οποίων είναι αυταπόδεικτη, αποτελούν συν τοις άλλοις μία από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2001, που ανακοινώθηκαν μόλις την προηγούμενη βδομάδα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας ανήλθαν σε 22,5 δισ. δρχ., η παραγωγή των δυο διυλιστηρίων, Θεσσαλονίκης και Ασπροπύργου, έφτασε τους 5,1 εκατ. τόνους, ενώ η εταιρία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην πρώτη θέση του πίνακα των κερδοφόρων βιομηχανιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σήμερα το 49,8% των μετοχών της εταιρίας ανήκουν απευθείας στο δημόσιο και το 19% στην εταιρία του δημοσίου ΔΕΚΑ. Μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού ανοσιουργήματος, το δημόσιο θα κατέχει ποσοστό μετοχών μικρότερο από το 40%.

Τώρα, αναμένεται να γίνει αξιολόγηση του ενδιαφέροντος από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο και μετά να ακολουθήσει το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Διαφημιστική επιχείρηση... αποπροσανατολισμού

Μια ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων επιχειρείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ευρώ, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Τετάρτη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Πρόκειται για θεσμοθέτηση και νομική κατοχύρωση της κατάστασης που δρομολογήθηκε από τους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών στη λεγόμενη προ-ΟΝΕ εποχή και των σχετικών αποφάσεων που πάρθηκαν από το Διευθυντήριο της ΕΕ. Στο σχετικό νομοσχέδιο ορίζεται η φορολογική κλίμακα εκφρασμένη σε ευρώ με βάση την κλειδωμένη ισοτιμία των δραχμής (340,750 δρχ. για 1 ευρώ) καθώς και άλλα τεχνικά (και επίσης δευτερεύοντα) ζητήματα μετατροπών που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου. Οι στρογγυλοποιήσεις των δεκαδικών ψηφίων που προκύπτουν κατά τη μετατροπή σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα γίνουν προς τα κάτω.

Στην πραγματικότητα οι όποιες διαφορές είναι μηδαμινές και βέβαια οι φορολογούμενοι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και τα μικρομεσαία νοικοκυριά της χώρας όχι μόνο κανένα όφελος δεν πρόκειται να έχουν, αλλά αντίθετα η όλη διαδικασία ευνοεί την κερδοσκοπία. Τα αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων, παρά το «καλό κλίμα» που προσπαθούν να δημιουργήσουν, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για νέα έξαρση της κερδοσκοπίας και για άνοδο του πληθωρισμού από τη διαδικασία μετατροπής της δραχμής σε ευρώ. Τα όποια μέτρα «για προστασία των καταναλωτών» ανακοινώθηκαν και τα οποία η κυβερνητική προπαγάνδα θα επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να επαναφέρει στο προσκήνιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Ακόμη και το ολιγόμηνο «πάγωμα» τιμολογίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ) για το οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση είναι, στην πραγματικότητα, απλό ευχολόγιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε ήδη να «αποδεσμεύσει» τις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να αποφασίζουν για τα τιμολόγιά τους, ανεξάρτητα από την όποια θέληση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλύπτοντας την πραγματικότητα, που οι ίδιοι δημιούργησαν και νομοθέτησαν, αρκούνται στις λεγόμενες «συμφωνίες κυρίων», ακόμη και με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

Ταυτόχρονα η διαφημιστική καμπάνια για το ευρώ, την οποία χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός θα πάρει τεράστιες διαστάσεις κατά τους επόμενους μήνες. Οι επιτήδειοι που θα αναλάβουν εργολαβικά την «ενημέρωσή» μας θα τσεπώσουν περισσότερα από 1 δισ. δρχ. Ταυτόχρονα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η λεγόμενη «Εθνική Συντονιστική για το ευρώ» αποφάσισαν να επιδοτήσουν -για την «ενημέρωση των πολιτών» πάντα -με επιπλέον ποσά, χωρίς να διευκρινίζουν το ύψος τους, και διάφορους «φορείς», όπως τα δίκτυα της ΕΕ στην Ελλάδα. Το σκηνικό αποπροσανατολισμού των εργαζομένων έχει ήδη στηθεί και θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη με την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σε κατάσταση στασιμότητας

Το μήνα Μάη σημειώθηκε πτώση 0,5% ενώ στο πεντάμηνο σημειώθηκε ανεπαίσθητη άνοδος 1,1%

Η κατάσταση στασιμότητας χαρακτηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή το 2001, τη χρονιά δηλαδή που σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις θα υπάρξει πραγματική άνοδος του ΑΕΠ 4,5%. Η διόγκωση του συνόλου των υπηρεσιών, η οποία κατά την κυρίαρχη λογική συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, δημιουργεί αυτές τις παραμορφωτικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), η βιομηχανική παραγωγή το Μάη του 2001, ως προς τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, μειώθηκε κατά 0,5%, ενώ το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 2001/2000 παρουσιάζει οριακή αύξηση 1,1%. Οι εξελίξεις του πεντάμηνου καταδεικνύουν ότι το 2001 η βιομηχανική παραγωγή θα κινηθεί με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς απ' ό,τι το 2000, όταν είχε αυξηθεί κατά 6,25%. Φαίνεται ότι η οικονομική ύφεση σε Ευρώπη και Αμερική, τα δύο κατ' εξοχήν οικονομικά κέντρα συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων, άρχισε να έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας. Αρκετοί ήταν οι βιομηχανικοί κλάδοι, το επίπεδο παραγωγής των οποίων μειώθηκε. Μείωση σημειώθηκε: κατά 3,6% στα προϊόντα καπνού, κατά 4,2% στο χαρτί και στα προϊόντα χαρτιού, κατά 10,3% των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, κατά 5,8% των χημικών προϊόντων και κατά... 94% (η παραγωγή εκμηδενίστηκε) των μηχανών γραφείου - ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αντίθετα, αύξηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή: κατά 2,4% στα τρόφιμα - ποτά, κατά 13,7% στο ξύλο και φελλό, κατά 9,1% στα προϊόντα από ελαστική και πλαστική ύλη, κατά 4% στα μη μεταλλικά ορυκτά.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

Στην ακινητοποίηση των τουριστικών λεωφορείων προσανατολίζονται εκ νέου οι τρεις Ομοσπονδίες τουριστικών γραφείων που έχουν στην ιδιοκτησία τους τουριστικά λεωφορεία. Οπως ανακοινώθηκε χτες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, τη Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Πούλμαν και την Ομοσπονδία Τουρισμού Βορείου Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή των τριών Ομοσπονδιών αποφάσισε να εισηγηθεί σε κοινή πανελλήνια γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας από τις 5 Σεπτέμβρη.

Οπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή, οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια εκείνων που είχαν ξεκινήσει τον προηγούμενο Μάρτη, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, και οι οποίες διακόπηκαν μετά από δεσμεύσεις που είχαν αποσπάσει από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) για ικανοποίηση των κλαδικών αιτημάτων τους. Η ίδια υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά και ότι με τις διατάξεις που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου περί συγκοινωνιών και μεταφορών το τουριστικό λεωφορείο καθίσταται ανενεργό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εγκύκλιος για το ΦΜΑΠ

Εγκύκλιο για τον «τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) για το έτος 2002» δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η δήλωση υποβάλλεται μόνο σε Ευρώ, ενώ τα σχετικά ποσά θα αναγράφονται με δυο δεκαδικά ψηφία.

Οπως προβλέπει ο νόμος για τη «φορολογία κεφαλαίου», η σχετική υποχρέωση υπάρχει για φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία που ξεπερνά (με βάση τις αντικειμενικές αξίες) τα 83 εκατ. δρχ. για τους άγαμους, τα 166 εκατ. δρχ. για τους έγγαμους, με το σχετικό ποσό να προσαυξάνεται κατά 21 εκατ. δρχ. για καθένα από τα 2 πρώτα ανήλικα παιδιά τους. Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει επίσης μεγάλες φοροαπαλλαγές στα νομικά πρόσωπα ...«μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και σαν τέτοια χαρακτηρίζονται γενικώς οι εταιρίες «που επιδιώκουν σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τα ημεδαπά κοινωφελή ιδρύματα». Γι' αυτούς τους επιτήδειους - και μη εξαιρετέους - το αφορολόγητο ποσό φτάνει σε 207 εκατ. δρχ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ