Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σε κατάσταση στασιμότητας

Το μήνα Μάη σημειώθηκε πτώση 0,5% ενώ στο πεντάμηνο σημειώθηκε ανεπαίσθητη άνοδος 1,1%

Η κατάσταση στασιμότητας χαρακτηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή το 2001, τη χρονιά δηλαδή που σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις θα υπάρξει πραγματική άνοδος του ΑΕΠ 4,5%. Η διόγκωση του συνόλου των υπηρεσιών, η οποία κατά την κυρίαρχη λογική συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, δημιουργεί αυτές τις παραμορφωτικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), η βιομηχανική παραγωγή το Μάη του 2001, ως προς τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, μειώθηκε κατά 0,5%, ενώ το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 2001/2000 παρουσιάζει οριακή αύξηση 1,1%. Οι εξελίξεις του πεντάμηνου καταδεικνύουν ότι το 2001 η βιομηχανική παραγωγή θα κινηθεί με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς απ' ό,τι το 2000, όταν είχε αυξηθεί κατά 6,25%. Φαίνεται ότι η οικονομική ύφεση σε Ευρώπη και Αμερική, τα δύο κατ' εξοχήν οικονομικά κέντρα συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων, άρχισε να έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας. Αρκετοί ήταν οι βιομηχανικοί κλάδοι, το επίπεδο παραγωγής των οποίων μειώθηκε. Μείωση σημειώθηκε: κατά 3,6% στα προϊόντα καπνού, κατά 4,2% στο χαρτί και στα προϊόντα χαρτιού, κατά 10,3% των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, κατά 5,8% των χημικών προϊόντων και κατά... 94% (η παραγωγή εκμηδενίστηκε) των μηχανών γραφείου - ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αντίθετα, αύξηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή: κατά 2,4% στα τρόφιμα - ποτά, κατά 13,7% στο ξύλο και φελλό, κατά 9,1% στα προϊόντα από ελαστική και πλαστική ύλη, κατά 4% στα μη μεταλλικά ορυκτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ