ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
«Νέο μείγμα», ίδια πολιτική

ΔΑΣ: Κατώτερο μεροκάματο στις 12.000 δρχ.

Τις πάγιες θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ενόψει της ΔΕΘ παρουσίασε χτες ο Χρ. Πολυζωγόπουλος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε τη θέση για ένα «νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής», το οποίο διεκδικεί η πλειοψηφία, που βέβαια κινείται μέσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και στους περιορισμούς που θέτει η απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρήσεων και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος πρόβαλε και πάλι το αίτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, που τη συνέδεσε με την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», μιλώντας με χαμηλούς τόνους για τη βάρβαρη ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, την οποία μεθοδεύουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση υπό την εποπτεία του ΣΕΒ. Οσο για την εισοδηματική πολιτική, είπε γενικά ότι «πρέπει να υπακούει στις κοινωνικές ανάγκες», χωρίς να προσδιορίσει το αίτημα των συνδικάτων. Για τις εργασιακές σχέσεις, που οδηγούν τους εργαζόμενους σε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα, μίλησε απλώς για την «ανάγκη ελέγχου των ελαστικοτήτων» και όχι για κατάργηση αυτής της άθλιας πραγματικότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, στη γνωστή τακτική ενός ανέξοδου λαϊκισμού, είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της απελευθέρωσης και όχι του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και ότι επιδιώκει την επανίδρυση του κράτους, ενός κράτους που θα τηρεί τους νόμους. Με απλά ελληνικά, ένα κράτος το οποίο θα κάνει τον τροχονόμο των ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων, που όλα μαζί θα ληστεύουν τους εργαζόμενους και τις δημόσιες υποδομές.

Τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων έθεσε στη συνάντηση ο Γ. Σταυρόπουλος, εκπρόσωπος της ΔΑΣ, ο οποίος είπε ότι αίτημα των εργαζομένων είναι το κατώτατο ημερομίσθιο να διαμορφωθεί στις 12.000 δραχμές και σε εξάρτηση απ' αυτό να δίνονται οι κατώτερες συντάξεις και το επίδομα ανεργίας (80% του ΗΑΕ). Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ εξέφρασε την κάθετη αντίθεση των εργαζομένων στις ιδιωτικοποιήσεις και ζήτησε οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις ν' ανήκουν κατά 100% στο δημόσιο.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«35ωρο» λάστιχο για περισσότερα κέρδη
  • Πρόταση νόμου για «ψευτο35ωρο» που κατέθεσε ο ΣΥΝ συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Τους όρους για ένα πραγματικό 35ωρο παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας
  • Τ. Τσιόγκας: Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι οποίοι παλεύουν για 35ωρο, εφτάωρο, πενθήμερο με αύξηση αποδοχών

"Ψιλά γράμματα" για τον ΣΥΝ το αίτημα των εργατών για γνήσιο 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο.
Στην καθιέρωση ενός «ψευτο35ωρου», που τελικά στρέφεται εναντίον των ίδιων των εργαζομένων, ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και ανατρέπει κατακτήσεις της εργατικής τάξης, οδηγεί πρόταση νόμου του ΣΥΝ που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την αποκάλυψη των πραγματικών στόχων της πρότασης αυτής έκανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, τονίζοντας ότι αυτή η πρόταση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, το κίνημα της οποίας θα συνεχίσει την πάλη για πραγματικό 35ωρο, με εφτάωρο, πενθήμερο και αύξηση αποδοχών και μείωση του χρόνου εργασίας για τα βαρέα στις 30 ώρες.

Η πρόταση του ΣΥΝ για «35ωρο» αφορά μία μόνο κατηγορία εργαζομένων στις Τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, κάτι που όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ διασπά τους εργαζόμενους σε κατηγορίες και διασπά τις προσπάθειες για την ενιαία πάλη όλων.

Επίσης η πρόταση δείχνει κατανόηση στην άποψη των καπιταλιστών για το κόστος που αυτοί μπορεί να έχουν από την εφαρμογή του και γι' αυτό ο ΣΥΝ προτείνει να υπάρξει μία τριετής περίοδος μέχρι την εφαρμογή και τη χορήγηση σε αυτούς νέων προνομίων. Λέξη δεν αναφέρει η πρόταση για τα βαρέα επαγγέλματα που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης με τις πρόσφατες αντιασφαλιστικές προτάσεις.

Ο Τ. Τσιόγκας τόνισε ότι ο ΣΥΝ δε λέει τίποτα για την προστασία των εργαζομένων και μιλάει για την αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που θα οδηγήσει στην εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ είναι σύμφωνος και με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, όπου δεν ισχύουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για θετική εμπειρία από την εφαρμογή του 35ωρου στη Γαλλία, τόνισε ότι αποδείχτηκε θετικό μόνο για τους εργοδότες, αφού το εφτάωρο γίνεται δεκάωρο και το πενθήμερο μετατρέπεται σε εξαήμερο και εφταήμερο, ενώ αυξάνεται η μερική απασχόληση και ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις.

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι το ΚΚΕ στην 80χρονη δράση του έχει αγωνιστεί μαζί με το εργατικό κίνημα για τη μείωση των ωρών εργασίας και υπογράμμισε πως ό,τι κατέκτησε η εργατική τάξη ήρθε κάτω από τους αγώνες της και όχι με διαλόγους σε «στρογγυλά τραπέζια». Ετσι και τώρα η εργατική τάξη θα παλέψει για τη γενικευμένη και όχι αποσπασματική εφαρμογή του πραγματικού 35ωρου- 7ωρου- 5ήμερου με αύξηση αποδοχών και αναβάθμιση ασφαλιστικών εισφορών, που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από το «35ωρο» που προτείνει ο ΣΥΝ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος εμφάνισε την πρόταση ως ιστορική κοινωνική πρωτοβουλία (!) που οδηγεί σε κοινωνική αλλαγή (!) και αναδιανομή εισοδήματος, ενώ με το επιχείρημα ότι η καθιέρωση του 35ωρου θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής και άρα της ανεργίας, η ΝΔ ψήφισε λευκό και ο υπουργός Εργασίας την απέρριψε.


ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ενας τηλεφωνικός αριθμός και ένα πεντοχίλιαρο

Η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον εμπαιγμό σε επιστήμη

Τα προεόρτια του τύπου των εξαγγελιών, που θα κάνει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, είχαμε χτες με τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, όπου ανακοινώθηκε ότι στο εξευτελιστικό ποσό των 48.000 δραχμών, που η κυβέρνηση ονομάζει αγροτική σύνταξη, θα προσθέσει ένα πεντοχίλιαρο. Επιπλέον για τρίτη φορά η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λειτουργία του τηλεφωνικού αριθμού 1464 για την ενημέρωση των αγροτών. Ενα μέτρο που, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ, ελάχιστα μπορεί να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αφού η έλλειψη μηχανοργάνωσης πάλι παραπέμπει τους ασφαλισμένους στις υπηρεσίες του Οργανισμού. Οι εξαγγελίες αυτές, όσο και αν επιδιώκεται να καλύψουν τη σκληρή κυβερνητική επίθεση σε όλο το φάσμα των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούν σίγουρα να κρύψουν τη δοκιμασία του αγροτικού πληθυσμού, που βλέπει τον αριθμό του να συρρικνώνεται μαζί με το εισόδημά του.

Αλλωστε, όσο και αν ο υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει το μεγάλο έργο που επιτελεί η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής των αγροτών και ειδικότερα των συνταξιούχων, τα προβλήματα είναι εξόφθαλμα. Χιλιάδες αγρότες δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο νέο ασφαλιστικό τους ταμείο και πολλοί απ' αυτούς - με την ισχύ του νέου καθεστώτος - κινδυνεύουν να μείνουν δίχως ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 2458/97 υπερδιπλασιάστηκαν οι εισφορές των αγροτών, ενώ από το 2003 καταργείται σταδιακά η προνοιακή σύνταξη. Οσο για την έννοια περί ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, οι αγρότες χρειάζεται να εργάζονται 47 χρόνια στο χωράφι για να λάβουν πλήρη σύνταξη, ή αυτό που κατ' ευφημισμόν ονομάζεται έτσι.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση, μέσω της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αρκέστηκε χτες να παρουσιάσει τις 11 παρεμβάσεις στον ΟΓΑ που δήθεν θ' αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες του. Ανάμεσά τους και η πληροφορική που θα είναι όμως έτοιμη μετά το 2003 και η πρόσληψη προσωπικού - έχει να γίνει από το 1984 - που σταθερά μειώνεται. Ετσι μόνο 426 υπάλληλοι πρέπει να φέρουν σε πέρας τις υποθέσεις 805.000 συνταξιούχων και συνολικά 2,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που, όπως μας κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ, παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην απόδοση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, στην καταβολή αποζημιώσεων για ιατρικούς λόγους και γενικά στην εξυπηρέτηση των αγροτικών οικογενειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ