Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
«Νέο μείγμα», ίδια πολιτική

ΔΑΣ: Κατώτερο μεροκάματο στις 12.000 δρχ.

Τις πάγιες θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ενόψει της ΔΕΘ παρουσίασε χτες ο Χρ. Πολυζωγόπουλος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε τη θέση για ένα «νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής», το οποίο διεκδικεί η πλειοψηφία, που βέβαια κινείται μέσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και στους περιορισμούς που θέτει η απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρήσεων και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος πρόβαλε και πάλι το αίτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, που τη συνέδεσε με την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», μιλώντας με χαμηλούς τόνους για τη βάρβαρη ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, την οποία μεθοδεύουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση υπό την εποπτεία του ΣΕΒ. Οσο για την εισοδηματική πολιτική, είπε γενικά ότι «πρέπει να υπακούει στις κοινωνικές ανάγκες», χωρίς να προσδιορίσει το αίτημα των συνδικάτων. Για τις εργασιακές σχέσεις, που οδηγούν τους εργαζόμενους σε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα, μίλησε απλώς για την «ανάγκη ελέγχου των ελαστικοτήτων» και όχι για κατάργηση αυτής της άθλιας πραγματικότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, στη γνωστή τακτική ενός ανέξοδου λαϊκισμού, είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της απελευθέρωσης και όχι του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και ότι επιδιώκει την επανίδρυση του κράτους, ενός κράτους που θα τηρεί τους νόμους. Με απλά ελληνικά, ένα κράτος το οποίο θα κάνει τον τροχονόμο των ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων, που όλα μαζί θα ληστεύουν τους εργαζόμενους και τις δημόσιες υποδομές.

Τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων έθεσε στη συνάντηση ο Γ. Σταυρόπουλος, εκπρόσωπος της ΔΑΣ, ο οποίος είπε ότι αίτημα των εργαζομένων είναι το κατώτατο ημερομίσθιο να διαμορφωθεί στις 12.000 δραχμές και σε εξάρτηση απ' αυτό να δίνονται οι κατώτερες συντάξεις και το επίδομα ανεργίας (80% του ΗΑΕ). Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ εξέφρασε την κάθετη αντίθεση των εργαζομένων στις ιδιωτικοποιήσεις και ζήτησε οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις ν' ανήκουν κατά 100% στο δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ