2025, The Associated Press. Al |
Δεν έχει τέλος η γενοκτονία από τον ισραηλινό στρατό |
Από τις ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι χτες τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας κατέγραφαν επίσημα 50.144 νεκρούς και 113.704 τραυματίες, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 11.000 αγνοούμενοι που έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Τη Δευτέρα προστέθηκαν στους νεκρούς τουλάχιστον 65 άνθρωποι και την Τρίτη άλλοι 37, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το «Al Jazeera».
Ανάμεσα στα θύματα τη Δευτέρας και χτες Τρίτη ήταν άλλοι τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος του «Al Jazeera» Χουσάμ Σαμπάτ. Από το Οκτώβρη του 2023 υπολογίζεται ότι το Ισραήλ έχει δολοφονήσει εσκεμμένα εν ώρα εργασίας ή στα σπίτια τους τουλάχιστον 208 δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και οπερατέρ, από τους οποίους πολλοί εξοντώθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους.
2025, The Associated Press. Al |
Κι άλλα νεκρά παιδιά στη βαρβαρότητα της Γάζας |
Η Αίγυπτος και το Κουβέιτ ήταν από τις αραβικές χώρες που αντέδρασαν σε αυτήν την εξέλιξη, καταδικάζοντας παράλληλα τη συνεχή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό από το Ισραήλ.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με τη βοήθεια Εβραίων εποίκων, που τη Δευτέρα επιτέθηκαν και στον Παλαιστίνιο οσκαρικό σκηνοθέτη Χαμντάν Μπαλάλ, τραυματίζοντάς τον σοβαρά και φυλακίζοντάς τον σε κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος στον εποικισμό Κριγιάτ Αρμπάα, από όπου, χάρη στις διεθνείς σφοδρές αντιδράσεις, αφέθηκε ελεύθερος, με μώλωπες και αίματα στα ρούχα.
Οι επιθέσεις στρατού και εποίκων στη Δυτική Οχθη εντείνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σιδηρούν Τείχος», με στόχο την εξόντωση πυρήνων και οργανώσεων νεαρών Παλαιστίνιων αντιστασιακών μαχητών σε μεγάλες πόλεις όπως η Τζενίν, η Τουλκαρέμ, η Ναμπλούς και η Χεβρώνα. Χτες οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν άλλους 25 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη.
Πλάι στις κλιμακούμενες ισραηλινές επιθέσεις «ανθεί» ποικιλία δηλώσεων και σεναρίων για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα.
Το Σάββατο ο Μουντέρ αλ Χάγεκ, εκπρόσωπος του κόμματος Φατάχ, του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, σε μήνυμα που έστειλε από τη Γάζα στο Γαλλικό Πρακτορείο κάλεσε τη Χαμάς να εγκαταλείψει την εξουσία, ώστε να συνεχιστεί «η παρουσία των Παλαιστινίων» στην περιοχή. «Η Χαμάς πρέπει να δείξει συμπόνια για τη Γάζα, τα γυναικόπαιδα, τους άνδρες της. Εφιστούμε προσοχή ώστε να μην υπάρξουν δύσκολες, σκληρές και οδυνηρές μέρες για τους κατοίκους της Γάζας», ανέφερε ο Χάγεκ.
Την επόμενη μέρα το «Middle East Eye» δημοσιοποίησε πληροφορίες για φερόμενη πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας προς την ηγεσία της Χαμάς να δεχτεί τη «μετεγκατάσταση» στο εξωτερικό 3.000 μελών και μαχητών της οργάνωσης, στο πλαίσιο διεργασιών για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα.
Της παραπάνω εξέλιξης - την οποία απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών - προηγήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον. Εκεί ο Γουίτκοφ επανέλαβε πως «η Χαμάς θα πρέπει να αφοπλιστεί», προσθέτοντας όμως ότι «θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί πολιτικά» στη Γάζα «της επόμενης μέρας». «Η Χαμάς δεν είναι τόσο ακραία όσο παρουσιάζεται», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να κατανοήσουν τι επιθυμεί η Χαμάς και μετέπειτα να σκεφτούν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να την πείσουν να αποχωρήσει από τη Γάζα».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Al Jazeera», σε ανακοίνωσή της το Σάββατο η Χαμάς, σχολιάζοντας και τα λεγόμενα του Γουίτκοφ, δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για τη διοίκηση της Γάζας και επεσήμανε ότι έχει ήδη συμφωνήσει στον σχηματισμό μιας σχετικής επιτροπής η οποία δεν θα περιλαμβάνει την ίδια.
«Δεν έχουμε καμία φιλοδοξία να κυβερνήσουμε τη Γάζα. Προτεραιότητά μας είναι η εθνική συναίνεση», αναφέρει η Χαμάς σύμφωνα με το «Al Jazeera».
Χτες η Κνέσετ (ισραηλινή Βουλή) ενέκρινε - με 66 ψήφους υπέρ και 52 κατά - τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025, ύψους 756 δισ. σέκελ (206,5 δισ. δολαρίων), αύξηση κρατικών δαπανών 21% σε σχέση με το 2024. Η έγκρισή του έγινε στο πλαίσιο τεταμένης συνεδρίασης, που ανέδειξε τη σύγκρουση ανάμεσα στους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού και στην αντιπολίτευση, όχι τόσο σε θέματα ουσίας, π.χ. για τη χρηματοδότηση του καταστροφικού πολέμου σε Γάζα, Δυτική Οχθη, Συρία, Λίβανο κ.α., αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά την τύχη των 59 ομήρων που παραμένουν (ζωντανοί ή νεκροί) στη Γάζα. Οικογένειες ορισμένων ομήρων μπήκαν στην κεντρική αίθουσα της Κνέσετ, κρατώντας αφίσες και φωτογραφίες των συγγενών τους. Μαζί τους ήταν και βουλευτές της αντιπολίτευσης, που κρατούσαν πλακάτ με τον αριθμό «59».
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Νετανιάχου απέφυγε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες που θα είχε συμβεί αν δεν είχε ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι τις 31 Μάρτη. Τώρα, εκτός απροόπτου, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένονται το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη του 2026.
Στην έγκριση του προϋπολογισμού αναφέρθηκε πανηγυρικά ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για έναν «προϋπολογισμό πολέμου, που με τη βοήθεια του Θεού θα είναι ένας προϋπολογισμός νίκης».
Ο προϋπολογισμός αποδοκιμάστηκε από αρκετούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, που σχολίασαν ότι συνιστά «μποναμά» ολκής για την κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων που στηρίζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου. Οπως τόνισαν, ενώ πετσοκόβονται οι μισθοί όλων των εκπαιδευτικών στη δημόσια Εκπαίδευση και αυξάνονται διάφοροι φόροι, οι μισθοί των ραβίνων στις ραβινικές σχολές των υπερορθόδοξων Εβραίων αυξήθηκαν αισθητά.
2025 The Associated Press. All |
Από τον νέο ισραηλινό βομβαρδισμό της Τύρου του Λιβάνου |
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε ένα εξάμηνο κατά το οποίο οι ΗΠΑ διατηρούν στην περιοχή δύο αεροπλανοφόρα και τις αρμάδες τους, σε περίοδο που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ επεξεργάζονται σχέδια πιθανών επιθέσεων και σε βάρος του Ιράν.
Στο πλαίσιο αυτών των απειλών από ΗΠΑ και Ισραήλ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Ο Αραγτσί, απαντώντας στο πρόσφατο τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ για μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε: «Ο δρόμος είναι ανοικτός για έμμεσες διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος στη συνέχεια απέρριψε τις άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον τουλάχιστον για «όσο η προσέγγιση της άλλης πλευράς απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει η ίδια».
Σε μία προφανή προσπάθεια κατάρρευσης της εκεχειρίας Λιβάνου - Ισραήλ που τηρείται, έστω και με μεγάλη δυσκολία, από τις 27 Νοέμβρη 2024, η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε όλες τις προηγούμενες μέρες την κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές του Λιβάνου που απέχουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ισραηλινά σύνορα.
Το μεγαλύτερο μακελειό από αυτές τις επιθέσεις προκλήθηκε το Σάββατο στην Τύρο και τα περίχωρά της, αφού οι ισραηλινές επιθέσεις εκεί προκάλεσαν τουλάχιστον επτά νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, και 28 τραυματίες (σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Al Manar»).
Επλήγησαν το τριήμερο αυτό και άλλες περιοχές του ανατολικού και νοτίου Λιβάνου, αρχικά με πρόσχημα την εκτόξευση ρουκετών από τα εδάφη του Λιβάνου προς τη μεριά του Ισραήλ, οι οποίες αναχαιτίστηκαν. Η Χεζμπολάχ διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην εκτόξευση ρουκετών.
Ανάμεσα στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το Ισραήλ ήταν το χωριό Κακαϊγιάτι αλ Τζισρ, που βομβαρδίστηκε το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα τον θάνατο του Χασάν Καμάλ Χαλάουι, που φέρεται πως ήταν διοικητής της Χεζμπολάχ και ειδικός σε αντιαρματικούς πυραύλους.
Το μακελειό στην Τύρο προκάλεσε πυρετό διαβουλεύσεων και επικοινωνιών του Λιβανέζου Προέδρου Ζοζέφ Αούν και του πρωθυπουργού Ναουάφ Σαλάμ με Αμερικανούς και Γάλλους αξιωματούχους, ζητώντας να μην καταρρεύσει η συμφωνία εκεχειρίας ώστε να αποτρέψει το Ισραήλ να βομβαρδίσει τη Βηρυτό, όπως φοβέριζε έως τότε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ισραελ Κατς.
Στο πλαίσιο αυτών των απειλών, η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να στείλει σύντομα στη Βηρυτό τον ειδικό απεσταλμένο (και πρώην υπουργό Εξωτερικών) Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.
Από την άλλη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο σόου του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον πως ο Λίβανος και το Ισραήλ θα μπορούσαν μελλοντικά να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να φτάσουν ακόμη και σε μία συμφωνία ειρήνης. Ο Γουίτκοφ ισχυρίστηκε πως ο τζιχαντιστής «Πρόεδρος» στη Συρία, Αχμεντ αλ Σαράα, «είναι διαφορετικός από ό,τι παλιά» και πως θα μπορούσε να συναινέσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. «Φανταστείτε αν ο Λίβανος εξομαλύνει τις σχέσεις (σ.σ. με το Ισραήλ), αν κάνει το ίδιο η Συρία και η Σαουδική Αραβία» είπε ο Γουίτκοφ, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε πως η Σαουδική Αραβία έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για «συμφωνία του Αβραάμ» με το Ισραήλ τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την ίδρυση παλαιστινιακού βιώσιμου κράτους.
Ανάλογες δηλώσεις για σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση για νέες, πιθανές συμφωνίες του Αβραάμ είχε κάνει το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο και ο Πρόεδρος Τραμπ.
Παράλληλα με τις ισραηλινές επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία, υπάρχει το τελευταίο διάστημα έξαρση σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου και Συρίας. Αυτό εξηγεί γιατί σήμερα Τετάρτη αναμένεται στη Δαμασκό ο Λιβανέζος υπουργός Αμυνας Μισέλ Μενάσα ως επικεφαλής κλιμακίου Λιβανέζων αξιωματούχων για συνάντηση με το νέο καθεστώς.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει παράλληλα και τη Συρία. Το έκανε το Σαββατοκύριακο προκαλώντας στην επαρχία Νταράα τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 19 άλλων (ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα) και το επανέλαβε και το πρωί της Τρίτης 25 Μαρτίου, βομβαρδίζοντας «στρατιωτική εγκατάσταση» στην πόλη Κόγια της επαρχίας Νταράα στη Νότια Συρία προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.
Σε χτεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού επιβεβαιώθηκαν και άλλες δύο αεροπορικές επιδρομές σε δύο στρατιωτικές βάσεις της κεντρικής Συρίας, εκ των οποίων η μία είναι στην Παλμύρα και η άλλη είναι η αεροπορική βάση Τ-4. Δικαιολόγησαν τις επιθέσεις με τον ισχυρισμό πως «εξάλειψαν εναπομείνασες στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Οι ίδιες βάσεις βομβαρδίστηκαν και στις 21/3 προκαλώντας 7 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.
Προηγουμένως Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν ως κίνητρο τη ρίψη πυρών που έριξαν άγνωστοι σε δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, που βρίσκονται παράνομα σε νέα υπό κατοχή συριακά εδάφη της Νότιας Συρίας.
Αιχμές για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία άφησε τη Δευτέρα η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας, μετά τη συνάντησή της στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ. Η Κάλας είπε πως τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Συρία και στον Λίβανο κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μια «νέα κλιμάκωση» στην περιοχή, προσθέτοντας πως «οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να είναι αναλογικές». «Πιστεύουμε πως οι ενέργειες αυτές δεν χρειάζονται επειδή η Συρία δεν επιτίθεται στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή και αυτό τροφοδοτεί τη ριζοσπαστικοποίηση που κατευθύνεται επίσης εναντίον του Ισραήλ», εξήγησε η Κάλας, που μετέβη στη συνέχεια και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη συναντώντας τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις φονικές επιδρομές σε πόλεις και χωριά της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών Σιιτών ενόπλων του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ, που είναι γνωστοί και ως Χούθι. Την Κυριακή ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις με νέες επιχειρήσεις στην Υεμένη «εξόντωσαν» σημαντικά πρόσωπα στην ηγεσία των Χούθι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του τμήματος πυραυλικών επιθέσεων, τμήματα διοίκησης πολεμικών επιχειρήσεων, εργοστάσια όπλων και μονάδες παραγωγής πλωτών τηλεκατευθυνόμενων σκαφών. Ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από τους Χούθι, που συνέχισαν τις επιθέσεις καθημερινά (από τις 18 Μάρτη οπότε κατέρρευσε με ευθύνη του Ισραήλ η εκεχειρία στη Γάζα) τόσο στο Ισραήλ, όσο και σε ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, με πρώτο το αεροπλανοφόρο «USS Harry Truman», το οποίο αρχικά επρόκειτο να επιστρέψει στις ΗΠΑ τέλος τρέχοντος μηνός. Την Τρίτη, οι Χούθι ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους ξανά εναντίον του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ.
Εβαλαν σε πλατφόρμα συζητήσεων και δημοσιογράφο
Τον κυνισμό με τον οποίο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ βομβαρδίζουν ξένες χώρες και αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους, στο φόντο κοινών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και παράλληλα ανταγωνισμού, αναδεικνύει η αποκάλυψη του αρχισυντάκτη του περιοδικού «The Atlantic», Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ότι «κατά λάθος» ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς τον πρόσθεσε σε 18μελή ομάδα συζήτησης στην πλατφόρμα «Signal», συζητώντας ανοιχτά και ανταλλάσσοντας σχέδια και πληροφορίες για επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη.
Στην ομάδα των ανώτερων αξιωματούχων ήταν μεταξύ άλλων ο Γουόλτς, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, ο υπουργός Αμυνας Πιτ Χεγκσεθ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Σούζι Γουάιλς, η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Λευκό Οίκο Τούλσι Γκάμπαρντ και ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
Με βάση όσα λέγονται εκεί, ο Βανς αναφέρει πως ο ίδιος απλά μισεί «να σώζουν οι ΗΠΑ την Ευρώπη ξανά», με τον Χέγκσεθ να συμφωνεί, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την «απέχθειά» του «για τους Ευρωπαίους τζαμπατζήδες» και χαρακτηρίζοντάς τους «αξιολύπητους».
Η συνομιλία και η «γκάφα» να συμμετάσχει στην παραπάνω ομάδα ο δημοσιογράφος του «Αtlantic» επιβεβαιώθηκαν χτες από τον Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος ανέφερε: «Φαίνεται να πρόκειται για πραγματική συνομιλία, και ερευνούμε πώς προστέθηκε κατά λάθος ένας αριθμός. Η συζήτηση δείχνει τη βαθιά και προσεκτική, συντονισμένη πολιτική ανώτερων στελεχών. Η επιτυχία της επιχείρησης εναντίον των Χούθι αποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν απειλές για τα στρατεύματα ή την εθνική ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του «Atlantic», ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συζήτησαν λεπτομερώς επιχειρησιακά σχέδια αλλά και το κόστος επιχειρήσεων κατά των Χούθι, και ότι αυτό θα πρέπει να επιμεριστεί με κάποιο τρόπο «και στην Ευρώπη», επειδή οι ΗΠΑ «αναλαμβάνουν την ασφάλεια» των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων, μιας που «μόνο αυτές μπορούν».
Ο Τραμπ, μιλώντας χτες στο αμερικανικό δίκτυο «NBC News», όπου κλήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη των συζητήσεων, δικαιολόγησε τον σύμβουλό του, Γουόλτς, για τον οποίο είπε «ότι είναι καλός άνθρωπος, που έμαθε το μάθημά του». Εκτίμησε δε ότι ήταν το μοναδικό «παράπτωμα» σε δύο μήνες, «το οποίο δεν ήταν και τόσο σοβαρό».