2025 The Associated Press. All |
Από τον νέο ισραηλινό βομβαρδισμό της Τύρου του Λιβάνου |
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε ένα εξάμηνο κατά το οποίο οι ΗΠΑ διατηρούν στην περιοχή δύο αεροπλανοφόρα και τις αρμάδες τους, σε περίοδο που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ επεξεργάζονται σχέδια πιθανών επιθέσεων και σε βάρος του Ιράν.
Στο πλαίσιο αυτών των απειλών από ΗΠΑ και Ισραήλ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Ο Αραγτσί, απαντώντας στο πρόσφατο τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ για μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε: «Ο δρόμος είναι ανοικτός για έμμεσες διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος στη συνέχεια απέρριψε τις άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον τουλάχιστον για «όσο η προσέγγιση της άλλης πλευράς απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει η ίδια».
Σε μία προφανή προσπάθεια κατάρρευσης της εκεχειρίας Λιβάνου - Ισραήλ που τηρείται, έστω και με μεγάλη δυσκολία, από τις 27 Νοέμβρη 2024, η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε όλες τις προηγούμενες μέρες την κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές του Λιβάνου που απέχουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ισραηλινά σύνορα.
Το μεγαλύτερο μακελειό από αυτές τις επιθέσεις προκλήθηκε το Σάββατο στην Τύρο και τα περίχωρά της, αφού οι ισραηλινές επιθέσεις εκεί προκάλεσαν τουλάχιστον επτά νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, και 28 τραυματίες (σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Al Manar»).
Επλήγησαν το τριήμερο αυτό και άλλες περιοχές του ανατολικού και νοτίου Λιβάνου, αρχικά με πρόσχημα την εκτόξευση ρουκετών από τα εδάφη του Λιβάνου προς τη μεριά του Ισραήλ, οι οποίες αναχαιτίστηκαν. Η Χεζμπολάχ διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην εκτόξευση ρουκετών.
Ανάμεσα στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το Ισραήλ ήταν το χωριό Κακαϊγιάτι αλ Τζισρ, που βομβαρδίστηκε το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα τον θάνατο του Χασάν Καμάλ Χαλάουι, που φέρεται πως ήταν διοικητής της Χεζμπολάχ και ειδικός σε αντιαρματικούς πυραύλους.
Το μακελειό στην Τύρο προκάλεσε πυρετό διαβουλεύσεων και επικοινωνιών του Λιβανέζου Προέδρου Ζοζέφ Αούν και του πρωθυπουργού Ναουάφ Σαλάμ με Αμερικανούς και Γάλλους αξιωματούχους, ζητώντας να μην καταρρεύσει η συμφωνία εκεχειρίας ώστε να αποτρέψει το Ισραήλ να βομβαρδίσει τη Βηρυτό, όπως φοβέριζε έως τότε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ισραελ Κατς.
Στο πλαίσιο αυτών των απειλών, η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να στείλει σύντομα στη Βηρυτό τον ειδικό απεσταλμένο (και πρώην υπουργό Εξωτερικών) Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.
Από την άλλη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο σόου του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον πως ο Λίβανος και το Ισραήλ θα μπορούσαν μελλοντικά να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να φτάσουν ακόμη και σε μία συμφωνία ειρήνης. Ο Γουίτκοφ ισχυρίστηκε πως ο τζιχαντιστής «Πρόεδρος» στη Συρία, Αχμεντ αλ Σαράα, «είναι διαφορετικός από ό,τι παλιά» και πως θα μπορούσε να συναινέσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. «Φανταστείτε αν ο Λίβανος εξομαλύνει τις σχέσεις (σ.σ. με το Ισραήλ), αν κάνει το ίδιο η Συρία και η Σαουδική Αραβία» είπε ο Γουίτκοφ, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε πως η Σαουδική Αραβία έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για «συμφωνία του Αβραάμ» με το Ισραήλ τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την ίδρυση παλαιστινιακού βιώσιμου κράτους.
Ανάλογες δηλώσεις για σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση για νέες, πιθανές συμφωνίες του Αβραάμ είχε κάνει το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο και ο Πρόεδρος Τραμπ.
Παράλληλα με τις ισραηλινές επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία, υπάρχει το τελευταίο διάστημα έξαρση σε συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου και Συρίας. Αυτό εξηγεί γιατί σήμερα Τετάρτη αναμένεται στη Δαμασκό ο Λιβανέζος υπουργός Αμυνας Μισέλ Μενάσα ως επικεφαλής κλιμακίου Λιβανέζων αξιωματούχων για συνάντηση με το νέο καθεστώς.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει παράλληλα και τη Συρία. Το έκανε το Σαββατοκύριακο προκαλώντας στην επαρχία Νταράα τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 19 άλλων (ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα) και το επανέλαβε και το πρωί της Τρίτης 25 Μαρτίου, βομβαρδίζοντας «στρατιωτική εγκατάσταση» στην πόλη Κόγια της επαρχίας Νταράα στη Νότια Συρία προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.
Σε χτεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού επιβεβαιώθηκαν και άλλες δύο αεροπορικές επιδρομές σε δύο στρατιωτικές βάσεις της κεντρικής Συρίας, εκ των οποίων η μία είναι στην Παλμύρα και η άλλη είναι η αεροπορική βάση Τ-4. Δικαιολόγησαν τις επιθέσεις με τον ισχυρισμό πως «εξάλειψαν εναπομείνασες στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Οι ίδιες βάσεις βομβαρδίστηκαν και στις 21/3 προκαλώντας 7 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.
Προηγουμένως Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν ως κίνητρο τη ρίψη πυρών που έριξαν άγνωστοι σε δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, που βρίσκονται παράνομα σε νέα υπό κατοχή συριακά εδάφη της Νότιας Συρίας.
Αιχμές για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία άφησε τη Δευτέρα η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας, μετά τη συνάντησή της στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ. Η Κάλας είπε πως τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Συρία και στον Λίβανο κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μια «νέα κλιμάκωση» στην περιοχή, προσθέτοντας πως «οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να είναι αναλογικές». «Πιστεύουμε πως οι ενέργειες αυτές δεν χρειάζονται επειδή η Συρία δεν επιτίθεται στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή και αυτό τροφοδοτεί τη ριζοσπαστικοποίηση που κατευθύνεται επίσης εναντίον του Ισραήλ», εξήγησε η Κάλας, που μετέβη στη συνέχεια και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη συναντώντας τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις φονικές επιδρομές σε πόλεις και χωριά της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών Σιιτών ενόπλων του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ, που είναι γνωστοί και ως Χούθι. Την Κυριακή ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις με νέες επιχειρήσεις στην Υεμένη «εξόντωσαν» σημαντικά πρόσωπα στην ηγεσία των Χούθι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του τμήματος πυραυλικών επιθέσεων, τμήματα διοίκησης πολεμικών επιχειρήσεων, εργοστάσια όπλων και μονάδες παραγωγής πλωτών τηλεκατευθυνόμενων σκαφών. Ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από τους Χούθι, που συνέχισαν τις επιθέσεις καθημερινά (από τις 18 Μάρτη οπότε κατέρρευσε με ευθύνη του Ισραήλ η εκεχειρία στη Γάζα) τόσο στο Ισραήλ, όσο και σε ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, με πρώτο το αεροπλανοφόρο «USS Harry Truman», το οποίο αρχικά επρόκειτο να επιστρέψει στις ΗΠΑ τέλος τρέχοντος μηνός. Την Τρίτη, οι Χούθι ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους ξανά εναντίον του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ.