Εβαλαν σε πλατφόρμα συζητήσεων και δημοσιογράφο
Τον κυνισμό με τον οποίο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ βομβαρδίζουν ξένες χώρες και αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους, στο φόντο κοινών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και παράλληλα ανταγωνισμού, αναδεικνύει η αποκάλυψη του αρχισυντάκτη του περιοδικού «The Atlantic», Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ότι «κατά λάθος» ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς τον πρόσθεσε σε 18μελή ομάδα συζήτησης στην πλατφόρμα «Signal», συζητώντας ανοιχτά και ανταλλάσσοντας σχέδια και πληροφορίες για επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη.
Στην ομάδα των ανώτερων αξιωματούχων ήταν μεταξύ άλλων ο Γουόλτς, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, ο υπουργός Αμυνας Πιτ Χεγκσεθ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Σούζι Γουάιλς, η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Λευκό Οίκο Τούλσι Γκάμπαρντ και ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
Με βάση όσα λέγονται εκεί, ο Βανς αναφέρει πως ο ίδιος απλά μισεί «να σώζουν οι ΗΠΑ την Ευρώπη ξανά», με τον Χέγκσεθ να συμφωνεί, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την «απέχθειά» του «για τους Ευρωπαίους τζαμπατζήδες» και χαρακτηρίζοντάς τους «αξιολύπητους».
Η συνομιλία και η «γκάφα» να συμμετάσχει στην παραπάνω ομάδα ο δημοσιογράφος του «Αtlantic» επιβεβαιώθηκαν χτες από τον Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος ανέφερε: «Φαίνεται να πρόκειται για πραγματική συνομιλία, και ερευνούμε πώς προστέθηκε κατά λάθος ένας αριθμός. Η συζήτηση δείχνει τη βαθιά και προσεκτική, συντονισμένη πολιτική ανώτερων στελεχών. Η επιτυχία της επιχείρησης εναντίον των Χούθι αποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν απειλές για τα στρατεύματα ή την εθνική ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του «Atlantic», ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συζήτησαν λεπτομερώς επιχειρησιακά σχέδια αλλά και το κόστος επιχειρήσεων κατά των Χούθι, και ότι αυτό θα πρέπει να επιμεριστεί με κάποιο τρόπο «και στην Ευρώπη», επειδή οι ΗΠΑ «αναλαμβάνουν την ασφάλεια» των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων, μιας που «μόνο αυτές μπορούν».
Ο Τραμπ, μιλώντας χτες στο αμερικανικό δίκτυο «NBC News», όπου κλήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη των συζητήσεων, δικαιολόγησε τον σύμβουλό του, Γουόλτς, για τον οποίο είπε «ότι είναι καλός άνθρωπος, που έμαθε το μάθημά του». Εκτίμησε δε ότι ήταν το μοναδικό «παράπτωμα» σε δύο μήνες, «το οποίο δεν ήταν και τόσο σοβαρό».