Σάββατο 2 Μάρτη 2024 - Κυριακή 3 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επικίνδυνη επέκταση των ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο

Εν μέσω «διαρροών» για σχέδια χερσαίας εισβολής

Η νέα επέκταση των ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο, με την εξαπόλυση επιθέσεων την περασμένη Δευτέρα σε περιοχή του ανατολικού Λιβάνου, για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβρη, ήρθε να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά», αυξάνοντας τους κινδύνους για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Μετά την κατάρριψη ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Hermes 450 από πύραυλο εδάφους - αέρος που εξαπολύθηκε εναντίον του, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε θέσεις της Χεζμπολάχ στην πόλη Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα, ενώ ισραηλινό drone πραγματοποίησε επίθεση εναντίον οχήματος στην περιοχή της Τύρου, σκοτώνοντας τον διοικητή της ανατολικής διοίκησης της Χεζμπολάχ, Χ. Σάλαμι.

Η Χεζμπολάχ απάντησε την ίδια και την επόμενη μέρα με εκτόξευση δεκάδων πυραύλων Κατιούσα εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και στο βόρειο Ισραήλ.

Παράλληλα συνεχίστηκαν όλες τις μέρες που ακολούθησαν εχθροπραξίες και «ανταλλαγή» πληγμάτων μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η αμερικανική κυβέρνηση «διαρρέει» μέσω δημοσιευμάτων την «ανησυχία» της για μία εξαπόλυση ισραηλινής χερσαίας εισβολής μέσα στον Λίβανο στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχίες» για την ενεργοποίηση τέτοιων ισραηλινών σχεδίων, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Οπως λένε, ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσεγγίζουν αυτές τις απειλές ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί, ωστόσο άλλοι «μιλούν για αυτά περισσότερο ως στρατιωτική ανάγκη που πρόκειται να συμβεί».

Συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία.

Οπως επιβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ένας διοικητής των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» που υπηρετούσε ως «σύμβουλος» στη Συρία, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση την Παρασκευή.

Συριακές ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε σε σπίτι κοντά στην πόλη Baniyas, στη δυτική Συρία, σκοτώνοντας τρία άτομα. Η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρει ότι και οι 3 νεκροί δεν είναι Σύριοι.

Τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκε επίσης ισραηλινή επίθεση με drone στην επαρχία Χομς, εναντίον οχήματος που φέρεται να ανήκε στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, καθώς και επίθεση εναντίον στόχων στην περιοχή της Δαμασκού.

Στο μεταξύ, στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένα περιστατικό χαρακτηριστικό για τη μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και για τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η συγκέντρωση σε μια εμπόλεμη περιοχή, η γερμανική φρεγάτα «Hessen», που συμμετέχει στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides», παραλίγο να καταρρίψει ένα αμερικανικό drone νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η φρεγάτα εκτόξευσε δύο πυραύλους σε ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Reaper» των ΗΠΑ, αφού οι προσπάθειες αναγνώρισής του ήταν ανεπιτυχείς. Οι πύραυλοι δεν βρήκαν στόχο λόγω «τεχνικού ελαττώματος», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι υπήρξε ένα περιστατικό που αφορούσε τη φρεγάτα και ένα drone από ένα «φιλικό έθνος», αλλά δεν κατονόμασε τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στην εμπόλεμη αυτή ζώνη κατευθύνεται και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή της ΕΕ...

Παράλληλα, ΗΠΑ και Βρετανία εξαπολύουν συνεχώς νέες επιδρομές κατά της Υεμένης, σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε νέα πλήγματα την Πέμπτη εναντίον 6 αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ και ενός drone που αποτελούσαν «άμεση απειλή σε εμπορικά πλοία και πλοία του ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή».

Παρά το μπαράζ των επιδρομών από ΗΠΑ και Βρετανία, πάντως, οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ