ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2025
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΠΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Μέτρα ασφαλείας απαιτούν τα συνδικάτα ενόψει του «shutdown»

Παρέμβαση χθες στις εγκαταστάσεις, μπροστά στους μεγάλους κινδύνους από την εντατικοποίηση με χιλιάδες εργαζόμενους

Από τις χθεσινές συζητήσεις με τους εργάτες στα ΕΛΠΕ
Από τις χθεσινές συζητήσεις με τους εργάτες στα ΕΛΠΕ
Νέα παρέμβαση πραγματοποίησαν χθες το πρωί στις πύλες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στην Ελευσίνα τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου. Μπροστά στο επερχόμενο «shutdown» στο διυλιστήριο (προγραμματισμένες εργασίες γενικής συντήρησης), τα Συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλειά τους.

Σημειώνεται ότι το «shutdown» σε ένα διυλιστήριο όπως αυτό των ΕΛΠΕ αποτελεί μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί μεγάλο χρόνο προετοιμασίας για τη σωστή οργάνωση των εργασιών και τον συντονισμό των διαφόρων ομάδων εργαζομένων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση πιθανώς φτάνουν τους 3.000! Χαρακτηριστικό της συνθετότητας και των κινδύνων είναι ότι από αυτούς περίπου 2.500 εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στη διαδικασία περιστασιακά, όσο διαρκεί το «shutdown», δηλαδή δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του.

Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με καταγγελίες θα απασχοληθούν και εργαζόμενοι που δεν έχουν καν εμπειρία από τις συγκεκριμένες εργασίες, καθώς έρχονται από άλλους κλάδους!

Σοβαρός κίνδυνος είναι και η μαζική συγκέντρωση μεγάλου αριθμού συνεργείων και εργαζομένων στον ίδιο χώρο, η οποία απαιτεί πολύ καλό συντονισμό. Εμπόδιο σε αυτό στέκεται η πίεση που ασκείται για να γίνουν οι εργασίες γρήγορα.

Εκδήλωση της πίεσης είναι και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Οπως τονίζουν τα δύο Συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους, σε κάθε «shutdown», για να μειωθεί ο χρόνος που οι μονάδες των διυλιστηρίων μένουν εκτός λειτουργίας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται «να δουλέψουν 10ωρα, 12ωρα και 16ωρα, συχνά για ολόκληρους μήνες, χωρίς μία μέρα ξεκούρασης. Ο όμιλος και οι εργολάβοι συμπιέζουν τον χρόνο για να ολοκληρωθεί η γενική συντήρηση. Εξαντλούν όλα τα περιθώρια να τελειώσουν ακόμα πιο γρήγορα τις εργασίες, με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας. Ετσι και τώρα, καλούμαστε μέσα σε 3 μήνες να εργαστούμε σε δύσκολες - εξειδικευμένες εργασίες, σε ύψη, με μεγάλη πίεση ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες εντός χρονοδιαγράμματος ή ακόμα και νωρίτερα».

Η κυβέρνηση έδωσε «ελευθέρας» για 65.000 επιπλέον ώρες από τις υπερωρίες!

Ενδεικτική της εντατικοποίησης είναι η έγκριση του αιτήματος των ΕΛΠΕ προς το υπουργείο Εργασίας για επιπλέον της νόμιμης υπερωριακή εργασία για την περίοδο Μάρτης - Ιούλης 2025. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ενέκρινε την υπερωριακή εργασία «για493 εργαζόμενους έως 65.076 ώρες συνολικά πλέον των νόμιμων ορίων υπερωριακής απασχόλησης»! Το αίτημα αυτό αφορά μόνο τους «μόνιμους» εργαζόμενους και πρακτικά καλούνται να δουλέψουν την περίοδο αυτή για 60 και περισσότερες ώρες τη βδομάδα. Να ποια είναι η «κανονικότητα» που επικαλείται η ΕΕ στις Οδηγίες και οι κυβερνήσεις μετατρέπουν σε νόμους για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, την υπερεργασία και την υπερωρία.

Τα δύο Συνδικάτα υπενθυμίζουν ακόμα την πικρή πείρα που υπάρχει στα διυλιστήρια, «καθώς στο κυνήγι του κέρδους ακόμα και βασικές πλευρές μέτρων ασφαλείας πάνε περίπατο. Επαγγελματικές ασθένειες, αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα, εργατικά "ατυχήματα" που αρκετοί από εμάς έχουν πληρώσει και με τη ζωή τους, όπως τον Μάη του 2015 στον Ασπρόπυργο», τότε που έχασαν τελικά τη ζωή τους τέσσερις εργαζόμενοι. «Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κερδοφορίας των ΕΛΠΕ, που για το περασμένο έτος ανακοίνωσαν κέρδη ύψους 1 δισ.».

Γι' αυτές τις συνθήκες υπεύθυνοι είναι οι όμιλοι, οι εργολάβοι και το κράτος, καθώς μέσα από τους νόμους των κυβερνήσεων μπορούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο, όπως αποδεικνύεται καθημερινά στα εργοτάξια του Ελληνικού και αλλού, «όπου από τη μια μετράμε σακατεμένους εργάτες και από την άλλη ασύλληπτα κέρδη για μια χούφτα εργοδότες».

Τα Συνδικάτα τονίζουν ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και προβάλλουν συγκεκριμένο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το οποίο παρουσιάζεται στην ανακοίνωση που μοιράζουν και αφορά τις εργασίες που γίνονται σε διυλιστήρια μέσω εργολαβικών επιχειρήσεων για το διάστημα 1η Απρίλη - 30 Ιούνη 2025.

Τα αιτήματα αφορούν μεταξύ άλλων το ωράριο εργασίας και τα ημερομίσθια. Ως προς το ωράριο εργασίας (που είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς η εντατικοποίηση οδηγεί στην εξουθένωση) τα αιτήματα είναι 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, απαγόρευση οποιασδήποτε εργασίας την Κυριακή κ.ά. Ακόμα, απαιτείται η τήρηση από την εργοδοσία όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Εθεσε στην εργοδοσία τα αιτήματα των εργαζομένων για την υγεία και ασφάλεια

Τις επείγουσες διεκδικήσεις του για την τήρηση των μέτρων προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και το σύνολο των αιτημάτων του για τους όρους δουλειάς και αμοιβής, έθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο ανάπλασης σε Ελληνικό - Αγιο Κοσμά στους εκπροσώπους της «Lamda Development», στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, μετά και την καθολική απεργία της Δευτέρας.

Παρά το γεγονός ότι ο επείγων χαρακτήρας μιας σειράς αιτημάτων αναδείχθηκε από το πρόσφατο σοβαρό εργατικό «ατύχημα», με αποτέλεσμα ένας εργάτης να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο, κάτι που προκάλεσε την 24ωρη απεργία, η εργοδοσία απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι στις διεκδικήσεις του Σωματείου.

Το Σωματείο μετέφερε στη συνάντηση τις διεκδικήσεις για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, για τη διενέργεια ελέγχων από μεικτά κλιμάκια, την άμεση εγκατάσταση υγειονομικής μονάδας μέσα στο εργοτάξιο με ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) με κατάλληλες προδιαγραφές σε όλα τα συνεργεία στο έργο χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.

Εθεσε ακόμα επί τάπητος την ανάγκη να αποζημιωθεί ο εργαζόμενος που έπεσε από ύψος περίπου 9 μέτρων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα που δημιουργούν συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και την ανάγκη να αναθεωρηθούν, στην απαίτηση να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση στο έργο που να καλύπτει όλες τις ειδικότητες (οικοδόμοι, χειριστές, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, αρχαιολόγοι, security, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ.).

Η εργοδοσία περιορίστηκε να ενημερώσει την αντιπροσωπεία ότι θα υπάρχει στο εξής ασθενοφόρο στο έργο και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα λυθεί και το ζήτημα της λειτουργίας υγειονομικής μονάδας, ενώ δεν πήρε σαφή θέση για κανένα άλλο αίτημα. «Η βασική της έγνοια ήταν να μην χαλάσει η βιτρίνα της επένδυσης, γι' αυτό προσπάθησε να πετάξει την ευθύνη από πάνω της και να την διαχύσει σε όλους τους κατασκευαστές και εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους μας στέλνουν από τον Αννα στον Καϊάφα», καταγγέλλει το Σωματείο. «Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουμε μπαλάκι να μας παραπέμπουν από τον έναν στον άλλο. Υπουργεία - Lamda - κατασκευαστικές και εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό εδώ και τώρα να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας», τονίζει.

Το Σωματείο οργανώνει συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων στα εργοτάξια και προετοιμάζει τα επόμενα αγωνιστικά του βήματα. «Η διασφάλιση παρουσίας ασθενοφόρου στο έργο, το οποίο ήρθε ως αποτέλεσμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, είναι μια πρώτη κατάκτηση που δείχνει τη σημασία του συλλογικού οργανωμένου αγώνα των εργαζομένων. Δεν επαναπαυόμαστε, παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και συνεχίζουμε τον αγώνα», αναφέρει. Στην κατεύθυνση αυτή, επεξεργάζεται προσχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ, το οποίο θα συζητηθεί με τους εργαζόμενους και θα εμπλουτιστεί, ενώ ετοιμάζει τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενοχες η ΕΕ και η κυβέρνηση για το «τσουνάμι» εργοδοτικών εγκλημάτων

Ενα πραγματικό και κυνικό αντεργατικό μνημείο αποτελεί η απάντηση της Επιτρόπου της ΕΕ Roxana Minzatu στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, για την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» - εργοδοτικών εγκλημάτων.

Επί της ουσίας, η ΕΕ ομολογεί ότι τα 300 εργοδοτικά εγκλήματα σε μια διετία στην Ελλάδα και τα 4 μόλις μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα πατούν ακριβώς σε αυτές τις λεγόμενες «ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας» στους χώρους δουλειάς, που προβλέπουν οι οδηγίες της και τις οποίες στην απάντησή της επικαλείται.

Κι αυτές δεν είναι άλλες από το θεσμοθετημένο κάτεργο από την ΕΕ κι όλες τις κυβερνήσεις όπως και αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ που επέβαλαν το καθεστώς των μόλις 11 συνεχόμενων ωρών ημερήσιας ανάπαυσης, δηλαδή τη νομιμοποίηση της εξοντωτικής δουλειάς για 13 συνεχόμενες ώρες. Είναι η αντεργατική οδηγία 2003/88/ΕΚ, που επιβάλλει ευέλικτα ωράρια και ρυθμίσεις που οδηγούν σε εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση της εργασίας. Πλάι σε αυτήν την οδηγία και η 2019/1152/ΕΕ για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας και η 2019/1158/ΕΕ για την «ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής», που λειτουργούν ως άλλοθι για τη διευκόλυνση ευέλικτων μορφών εργασίας και υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Με τον νόμο Γεωργιάδη της κυβέρνησης της ΝΔ και υλοποιώντας ευρωπαϊκές οδηγίες, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει σε πάνω από έναν εργοδότη, άρα να δουλεύει έως και 78 ώρες την εβδομάδα και όχι 48, όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν, γιατί αυτό αφορά σε έναν εργοδότη. Επιπρόσθετα με τους νόμους της κυβέρνησης και υλοποιώντας αντίστοιχες οδηγίες της ΕΕ, οι συνταξιούχοι σπρώχνονται στο μεροκάματο, ενώ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει ένσημα μπορούν να δουλεύουν έως και τα 74 έτη νόμιμα. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι οι δύο τελευταίοι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο μεροκάματο ήταν 71 και 75 ετών αντίστοιχα.

Αυτές οι οδηγίες κι οι νόμοι τους μαζί με την οργανωμένη επιχείρηση διάλυσης των ΣΣΕ αποτελούν τη μήτρα για να πολλαπλασιάζονται τα εργοδοτικά εγκλήματα και να μετατρέπονται οι χώροι δουλειάς σε μια «κοιλάδα των Τεμπών». Επιπρόσθετα με τη μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε δήθεν «ανεξάρτητη αρχή» από τον νόμο Χατζηδάκη, κατά τα πρότυπα της «Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας», έχουμε οδηγηθεί στη διαρκώς μειούμενη στελέχωση του Σώματος, στην έλλειψη δυνατότητας ελέγχων και την αύξηση της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Οσον αφορά δε την Οδηγία «Seveso III» (2012/18/ΕΕ) για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται την κοροϊδία του «αυτοελέγχου» των ίδιων των επιχειρήσεων, τη λεγόμενη «δέουσα επιμέλεια», μέσω «εσωτερικών» εκτιμήσεων κινδύνου χωρίς υποχρεωτικές επιθεωρήσεις από το κράτος. Πρόκειται για κοροϊδία να προτάσσουν την ΕΕ ως προστασία για τους εργαζόμενους, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καταγγέλλουν τους ίδιους για παρανομίες, που θέτουν την υγεία και την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων σε κίνδυνο. Τα τελευταία παραδείγματα με το «εργατικό ατύχημα» οικοδόμου στο εργοτάξιο του Ελληνικού της Αθήνας, όπου κυριαρχούν υπεργολάβοι και η «μαύρη» εργασία, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης μέτρων ασφάλειας με ευθύνη της κατασκευάστριας εταιρείας και της επιβλέπουσας αρχής της «Ελληνικό Μετρό» στην κατασκευή της σήραγγας της γραμμής 4 στην Αθήνα μιλούν άλλωστε από μόνα τους.

Οπως αναδεικνύει και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, το λαϊκό ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους της Ελλάδας στη συγκλονιστική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, φώτισε ποιος είναι ο μοναδικός δρόμος για την πραγματική δικαίωση των εργαζομένων και του λαού. Η πάλη που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό εχθρό, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για το καπιταλιστικό κέρδος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ